logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Zonnepanelen in België: alle informatie over pv-installaties

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonnepanelen

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen. Het hebben van een pv-installatie kan grote voordelen brengen, zoals een lage energiefactuur. Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je echter rekening houden met een groot aantal zaken, waardoor het een lastig onderwerp kan zijn. Op deze pagina vind je alle informatie over zonnepanelen in België.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn onderdeel van een pv-installatie waarmee groene stroom kan worden opgewekt. De opgewekte stroom, genaamd zonne-energie, kan direct worden gebruikt of geïnjecteerd op het distributienet.

Zonnepanelen bieden bedrijven en huishoudens de mogelijkheid om zelf elektriciteit op te wekken, zonder CO2-uitstoot en met een lagere energiefactuur als gevolg. Daarnaast is het ook mogelijk om een woning te verwarmen met deze energiebron door gebruik te maken van een warmtepomp en zo je ecologische voetafdruk sterk te verkleinen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit en produceren gelijkstroom. Vervolgens moet deze gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom. Dit gebeurt in de omvormer. Hierna kan de elektriciteit in een woning worden gebruikt of wordt het naar de meterkast gestuurd.

Als de opgewekte elektriciteit niet direct kan worden verbruikt, is het mogelijk om deze aan het distributienet te leveren. In het geval dat de zonnepanelen niet genoeg energie opwekken, zal er extra elektriciteit worden geleverd uit het distributienet.

In de afbeelding hieronder is de werking van zonnepanelen weergegeven.

Schema werking zonnepanelen

Overschot elektriciteit zonnepanelen

Het is helaas niet mogelijk om altijd alle elektriciteit die is opgewekt door zonnepanelen direct te gebruiken. Het is mogelijk om dit overschot op te slaan in een thuisbatterij, maar dit vereist een extra investering. Bekijk onze pagina over de zonnepanelen batterij voor meer informatie.

Het overschot kan ook worden geïnjecteerd op het distributienet, waar je een injectievergoeding voor kunt ontvangen. Hierdoor is het mogelijk om alsnog te besparen op je energiefactuur door een aanvullende vergoeding voor het overschot van elektriciteit te verkopen aan je energieleverancier.

gas en elektriciteit

Vergelijken en advies injectietarieven (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat is de zonnepanelen prijs?

De prijs van zonnepanelen kan sterk verschillen per merk en model. Sommige modellen bieden namelijk een zeer hoge opbrengst, waardoor ze ook duurder zijn in aanschafprijs. Modellen met een lagere opbrengst zijn over het algemeen een stuk goedkoper, maar geven ook een aanzienlijk lager rendement.

Daarnaast moet je bij het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen ook rekening houden met een aantal aanvullende kosten, zoals de plaatsing en de omvormer. Houd rekening met ongeveer een totale kostprijs van € 5.000 tot € 13.000, afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen en het gekozen model.

Omvormer zonnepanelen

Zonnepanelen produceren gelijkstroom en om deze elektriciteit in een woning te gebruiken zal het moeten worden omgezet naar wisselstroom met een omvormer.

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de capaciteit van zonnepanelen in wattpiek. Bij het kiezen van een omvormer voor zonnepanelen is het aan te raden om te kijken naar omvormers die maximaal 20 % kleiner of 10 % groter zijn dan het aantal wattpiek van de zonnepanelen.

Het kiezen van een omvormer met een vermogen lager dan de hoeveelheid wattpiek is mogelijk aangezien zonnepanelen in België niet op hun maximale capaciteit zullen werken.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van het model en de plaatsing van de panelen. Zonnepanelen die perfect gepositioneerd zijn hebben uiteraard een hoger rendement dan zonnepanelen met minder zonuren.

Over het algemeen zal je rekening moeten houden met een terugverdientijd van tien jaar. De hoge energieprijzen hebben hier echter verandering in gebracht. Het is zeer aantrekkelijk geworden om zelf energie op te wekken en zo de hoge prijzen te omzeilen. Hierdoor neemt de terugverdientijd ook af.

Daarnaast is de terugverdientijd voor huishoudens die gebruik maken van een elektrische auto of overige duurzame vervoersmiddelen erg aantrekkelijk. Het opladen van deze vervoersmiddelen is namelijk (bijna) gratis!

Wat is het rendement van mijn pv-installatie?

Laden

Btw verlaging zonnepanelen

In april 2022 heeft de Belgische regering beslist om het btw-tarief op zonnepanelen, zonneboiler en warmtepompen te verlagen van 21 % naar 6 %. Dit verlaagde btw-tarief geldt tot en met 31 december 2023. De keuze voor dit verlaagde btw-tarief is gemaakt om de energietransitie te versnellen en een alternatief te bieden voor de hoge energieprijzen.

Zonnepanelen huren voor een lagere prijs

Het installeren van zonnepanelen vereist een grote inverstering. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te huren en zo de hoge aanschafprijs te omzeilen.

Het rendement dat je behaalt zal echter wel lager zijn, aangezien je ook een bedrag betaalt aan huur voor de installateur. Toch kiezen veel huishoudens voor deze mogelijkheid, aangezien het op deze manier mogelijk is om de energiefactuur te verlagen en groene energie op te wekken tegen een aantrekkelijke prijs.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per maand?

Hoewel de opbrengst aanzienlijk lager is, hoeft de zon niet te schijnen om zonne-energie op te wekken. De opbrengst van zonnepanelen verschilt echter sterk per maand. De opbrengsten zijn in de winter vooral lager door kortere dagen, een minder sterke zon en minder zonuren.

In de grafiek hieronder geeft Mijn Groene Energie een indicatie van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Premie zonnepanelen 2023

Om de energietransitie te versnellen en het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken, stelt de Vlaamse overheid een premie voor zonnepanelen beschikbaar. De zonnepanelen premie is afhankelijk van de kostprijs van de panelen. Het premiebedrag kan maximaal 40 % van de totale investeringskosten (inclusief btw) bedragen.

In de tabel hieronder zijn de maximale zonnepanelen premies per jaar weergegeven.

Premie zonnepanelen Vlaanderen
JaarPremie zonnepanelen
2022€ 1.500
2023€ 750
2024€ 375

Hoe compensatie zonnepanelen aanvragen?

Een compensatie voor zonnepanelen aanvragen, oftewel de zonnepanelen premie, kan via de Vlaamse netbeheerder Fluvius. Om in aanmerking te komen voor de premie zal je moeten voldoen aan alle voorwaarden die de netbeheerder heeft opgesteld.

De zonnepanelen premie aanvragen kan op de website van Fluvius na het invullen van je persoonlijke gegevens.

Fluvius en zonnepanelen aanmelden

Om elektriciteit op het distributienet te kunnen injecteren, de injectievergoeding te ontvangen en om in aanmerking te komen voor een zonnepanelen premie, moet de installatie worden aangemeld bij de verantwoordelijke netbeheerder. Bij Fluvius zonnepanelen aanmelden kan op de website van de netbeheerder, na het doorgeven van de vereiste documenten.

Hoe zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen kopen kan bij een groot aantal bedrijven. Het is zelfs mogelijk om bij enkele energieleveranciers zonnepanelen af te nemen. Het is altijd aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven en verschillende soorten panelen te bekijken. Zo weet je zeker dat je kiest voor de zonnepanelen die het beste bij jouw woning passen en de prijs correct is.

Bereken hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen met de calculator hieronder.

Bereken hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen

vierkante meter (m2)
Laden

Regels zonnepanelen plaatsen

In sommige gemeenten zijn er extra regels voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om het uiterlijk van historische gebouwen niet aan te passen. Over het algemeen is het echter altijd mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, mits deze voldoen aan de regels.

Het installeren van zonnepanelen moet gebeuren door een erkende technieker die een attest kan afgeven en de installatie kan keuren op basis van het AREI-reglement. Dit is een vereiste voor het ontvangen van een injectievergoeding of het aanvragen van een premie.

Afmeting zonnepanelen

De afmetingen van zonnepanelen kunnen verschillen per merk en model, maar over het algemeen is de standaard afmeting van zonnepanelen 165 x 100 cm. Er zijn ook grotere panelen met afmetingen van 200 x 100 cm.

Kun je zonnepanelen zelf plaatsen?

Het is niet mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen. De installatie van zonnepanelen moet namelijk altijd worden uitgevoerd door een erkende technieker die de installatie kan keuren aan de hand van het AREI-reglement. Indien de zonnepanelen zelf hebt geplaatst, zal je niet in aanmerking komen voor de injectievergoeding of de zonnepanelen premie.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Hoe zonnepanelen reinigen?

Om de opbrengst van zonnepanelen te vergroten is het aan te raden om deze regelmatig te reinigen. Als de zonnepanelen bedekt zijn met een klein laagje vuil, kan dit een invloed hebben op de opbrengst en uiteindelijk ook op het rendement.

Bij het reinigen van zonnepanelen is het aan te raden om gebruik te maken van flessenwater of ontkalkt water, zodat er geen kalkresten achterblijven op de panelen. Spoel de zonnepanelen eerst af en maak deze vervolgens schoon met zachte poetsspullen. Gebruik geen schuursponsjes of schoonmaakmiddelen.

Let op dat je bij het reinigen van de zonnepanelen niet op de panelen gaat staan of te hard leunt op de panelen. Gebruik daarnaast geen hogedrukspuit, dit kan de beschermingslaag en de kabels beschadigen.

Wanneer zonnepanelen reinigen? Het is aan te raden om de zonnepanelen te reinigen in het voorjaar. Dit is namelijk de periode voor de maanden waarbij de opbrengst van zonnepanelen het hoogst is.

Saharazand op zonnepanelen: wat nu?

Saharazand op zonnepanelen kan een grote invloed hebben op de opbrengst. Als er saharazand op de zonnepanelen ligt, is het aan te raden om dit direct te verwijderen.

Het verwijderen van saharazand doe je het best door water over de panelen te laten lopen totdat het zand is verdwenen. Gebruik in het begin absoluut geen spons, aangezien dit krassen achter kan laten op het paneel. Zodra het zand van de panelen is afgelopen, kun je de zonnepanelen verder schoonmaken met een spons, indien nodig.

Hoe zonnepanelen ijsvrij maken?

Zonnepanelen ijsvrij maken zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. De panelen kunnen namelijk makkelijk de druk van een laag sneeuw dragen.

Wil je toch de zonnepanelen sneeuwvrij maken? Dan is het aan te raden om een zachte borstel te gebruiken om de sneeuw te verwijderen. Het laagje ijs dat zich op de zonnepanelen vormt zal je niet kunnen verwijderen. Zonnepanelen ijsvrij maken kan namelijk de beschermende laag beschadigen. Bekijk ons artikel over zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij maken voor meer informatie.

Gebruik in geen enkel geval water, zout of autowas om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Deze producten kunnen de zonnepanelen namelijk beschadigen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 46 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen