gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

CO2-uitstoot elektrische auto: hoe duurzaam is deze auto?

Geactualiseerd op
minuten lezen
CO2 elektrische auto

Steeds meer auto's die rijden op benzine worden vervangen door elektrische auto’s. Deze auto’s hebben namelijk een lagere CO2-uitstoot en zijn dus beter voor het milieu. Maar hoeveel verschilt de CO2-uitstoot van een benzineauto daadwerkelijk van de CO2-uitstoot van een elektrische auto? De CO2-uitstoot van de benzine auto ligt rond de 50.000 kilo, terwijl dat van de elektrische auto maar rond de 18.000 ligt. 

Elektrische auto’s in België

Elk jaar rijden er weer meer elektrische auto’s rond in België. De ontwikkelingen vinden snel plaats en hoe nieuwer je auto, hoe langer je ermee kunt rijden. Ook worden elektrische auto’s populairder op de tweedehandsmarkt en vind je steeds meer gebruikte elektrische auto’s. De omgeving past zich ook meer aan: het aantal laadpalen voor je elektrische auto blijft stijgen en daarbij is het ook nog mogelijk vanuit je huis het opladen duurzamer plaats te laten vinden.

In augustus 2022 reden er volgens de FOD Mobiliteit in België rond de 72.000 volledig elektrische auto’s rond. In februari is dit aantal gestegen naar 100.000. De verkoop van elektrische auto’s groeit en met dit tempo zal voor het einde van dit jaar de 200.000ste auto worden verkocht. EV België verwacht dat dit aantal in 2025 op 500.000 zal liggen en in 2030 de 2 miljoen overschrijdt.

CO2-uitstoot elektrische auto berekenen

Het veranderen van je auto met uitlaat naar de auto op groene stroom verlaagt je CO2-voetafdruk. Hiermee draag jij positief bij aan een beter klimaat en minder luchtvervuiling. Met de onderstaande tool van Mijn Groene Energie kun je jouw CO2-uitstoot berekenen:

Hoeveel kg CO2eq stoot je auto uit per 100 KM?

Laden

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde CO2-uitstoot per type stroom voor auto's in België:

Gemiddelde CO2-uitstoot per type stroom
Bron stroomCO2-uitstoot
Uitstoot met groene stroom10 g/km
Uitstoot met fossiele brandstoffen200 g/km
Gemiddeld in België97,1 g/km

 

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Bel Mijn Groene Energie voor de mogelijkheden en om advies te ontvangen over CO2-compensatie.

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Lagere CO2-uitstoot elektrische auto’s

De elektrische auto stoot minder CO2 uit dan de diesel- of benzine auto, doordat het op groene stroom rijdt in plaats van benzine. Waar bij de middenklasse brandstofauto ongeveer 50.000 kilo CO2 uitgestoten wordt, is dit bij de elektrische auto rond de 18.000 kilo.

Gemiddeld gesproken brengt dit over de hele levensduur van de elektrische auto een verschil van 60 % op. De productie van de accu en de auto zijn hierbij inbegrepen, samen met het totaal aantal gereden kilometers. De elektrische auto is dus een milieuvriendelijke keuze ten opzichte van de benzine auto en een goed voorbeeld van groen vervoer.

elektrische auto

CO2-uitstoot productie elektrische auto

Elektrische auto’s zijn niet volledig CO2 vrij. Waar bij benzine auto's de CO2 vrijkomt tijdens de gebruiksfase, gebeurt dit bij elektrische auto’s tijdens het productieproces. Het produceren van de accu is hier voornamelijk de oorzaak van.

Dit wordt echter tegengewerkt doordat de auto per gereden kilometer zó weinig CO2-uitstoot, dat deze achterstand ingehaald wordt. Waar de benzine auto een CO2-uitstoot van 200 g/km oplevert, is dit voor de elektrische auto op groene stroom een CO2-uitstoot van 10 g/km. Netto wordt er dus vergeleken met de benzine auto een stuk minder CO2 uitgestoten.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Premie elektrische auto

Mocht je in 2024 een elektrische auto aanschaffen, kan het zijn dat je recht hebt op een premie. De Vlaamse regering heeft namelijk een nieuwe regel ingesteld waar je een steun van € 5.000 kunt ontvangen bij het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands elektrische auto. Dit betreft modellen met een prijs onder de € 40.000 (incl. btw).

Elektrische auto’s met een prijs onder de € 40.000 vind je niet veel. Er zijn er op dit moment 25 te koop in België. Dit zijn voornamelijk stadsauto’s en kleine SUV’s.

De subsidie wordt elk jaar een beetje minder en zal in totaal rond de 20 miljoen euro gaan kosten voor Vlaanderen. In onderstaande tabel zie je de premie per jaar voor een nieuwe en voor een tweedehands gekochte elektrische auto.

Premie elektrische auto per jaar
JaarPremie nieuwe elektrische autoPremie tweedehands elektrische auto
2024€ 5.000€ 3.000
2025€ 4.000€ 2.500
2026€ 3.000€ 2.000

Meer weten over de prijzen?

Bekijk alle informatie over de prijzen elektrische auto.

CO2-uitstoot elektrische auto verminderen met zonnepanelen

De elektrische auto maakt, zoals de naam al zegt, gebruik van elektriciteit. Dit is echter niet volledig CO2 vrij. Per kWh elektriciteit kost dit namelijk 220 gram CO2 in België. Als je volledig groen wil rijden, kun je kijken naar auto’s die opladen door middel van zonnepanelen. Hiervoor zou je in het bezit moeten zijn van zonnepanelen aangesloten op je huis. De auto kan vervolgens overdag worden opgeladen.

CO2-uitstoot elektrische auto verminderen met dynamisch energiecontract

Als je in het bezit bent van een slim laadsysteem is het mogelijk je elektrische auto op te laden met een dynamisch energiecontract. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder de stimulering van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het opladen gebeurt op de momenten dat de belasting op het netwerk minder hoog is en er duurzame energie vrij is.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 3 stemmen vond de informatie nuttig.