Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.

Klik hier voor een gratis offerte

Saharazand op zonnepanelen: hoe schoonmaken?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Saharazand op zonnepanelen

Een enkele keer per jaar kan het voorkomen dat er saharazand in de lucht wordt meegenomen naar België. Bij regen kan dit zand op zonnepanelen terecht komen en een impact hebben op het rendement. Mijn Groene Energie legt uit wat te doen bij saharazand op zonnepanelen.

Saharazand zonnepanelen schoonmaken

Als er saharazand op zonnepanelen terecht is gekomen, is het aan te raden om deze schoon te maken. Zonnepanelen reinigen kun je zelf doen of uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. In de meeste gevallen kan het bedrijf dat de zonnepanelen geïnstalleerd heeft ook de panelen reinigen.

Indien er binnenkort weer een regenbui voorspelt is, kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de regen het zand van de panelen spoelt. Als er voorlopig geen regen is voorspelt, kun je ervoor kiezen om zelf de zonnepanelen te reinigen.

Hoe saharazand op zonnepanelen schoonmaken?

Indien je ervoor kiest om zelf de zonnepanelen schoon te maken, is het aan te raden om dit met osmosewater te doen. Dit water is vrij van kalk en laat geen strepen of vlekken achter op je panelen.

Spoel altijd eerst het zand grondig van de panelen voordat je gebruik maakt van een borstel. Gebruik in geen enkel geval een hogedrukspuit en kies bij voorkeur voor een borstel van nylon om de kans op krassen te verkleinen.

Beste injectietarief vinden? Energieleveranciers vergelijken doe je met de gratis vergelijker van Mijn Groene Energie.

Waarom saharazand op zonnepanelen schoonmaken?

Saharazand op zonnepanelen kan ervoor zorgen dat het rendement van de installatie afneemt. Zeker als er een langere tijd geen regen is voorspelt, kan het laagje zand het zonlicht blokkeren. Om deze reden is het aan te raden om saharazand op zonnepanelen schoon te maken bij een langere periode van droogte.

Bovendien kan saharazand in de zomer of lente, de periode van het jaar waarin de opbrengst van zonnepanelen het hoogst is, zorgen voor een langere terugverdientijd door de lagere opbrengst en mindere inkomsten met het injectietarief.

Schoonmaken zonnepanelen voor beter rendement

Naast dat het aan te raden is om zonnepanelen met saharazand schoon te maken, is een periodieke schoonmaak ook te adviseren. Vooral in de lente, net voordat de opbrengst van de panelen het hoogst is en de panelen vies zijn geworden in de winter, is een belangrijk moment om de installatie goed schoon te maken.

Daarnaast is het in de winter aan te raden om zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij te maken na een winterse bui.

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen.

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wanneer saharazand op komst?

Eens in de zoveel tijd kan het voorkomen dat saharazand ons land bereikt. Dit zand wordt meegenomen tijdens een woestijnstorm in de Sahara en komt hoog in de lucht terecht. Vervolgens wordt het zand door luchtstromen meegenomen en daalt het weer neer zodra het regent. Saharazand kan soms wel enkele duizenden kilometers afleggen.

Saharazand in België is redelijk gemakkelijk te voorspellen. Op satellietbeelden is het vaak duidelijk zichtbaar als grote hoeveelheden saharazand worden meegenomen in de lucht door een veelal gele kleur.

Rendement zonnepanelen verder verhogen? Bekijk naar de mogelijkheden van zonnepanelen met een thuisbatterij.

Lees meer over zonnepanelen