Elegant is een energieleverancier die sinds 2012 op de Belgische markt actief is voor particulieren. Aan de hand van scherpe tarieven voor groene elektriciteit heeft Elegant al ruim 100.000 klanten in Vlaanderen. Op deze pagina vind je alle informatie over Elegant, zoals de tarieven, aanvullende diensten, beoordelingen en contactgegevens.

Wie is Elegant?

Sinds dat Elegant op de markt is, heeft het bedrijf al veel consumenten weten te overtuigen met haar aanbod. Elegant is een energiebedrijf dat opereert vanuit Mechelen en haar stroom haalt uit Wallonië en Vlaanderen. Elegant levert groene stroom aan al haar klanten wat wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals de wind en de zon.

gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Waar haalt Elegant haar gas vandaan?

De energieleverancier Elegant voert zelfstandig gas in via Nederland en via de terminal van Zeebrugge, zonder tussenpersonen. Hierdoor is het mogelijk dat Elegant een scherpe vaste prijs aanbiedt voor haar klanten. Ook voor het gas wordt de marktprijs aangehouden bij Elegant, net zoals voor de groene stroom.

Elegant aanvullende diensten

Enkele energieleveranciers in België bieden extra diensten aan naast het leveren van hun energie. Deze diensten kunnen onder andere bestaan uit de installatie van zonnepanelen of ketelonderhoud. Omdat Elegant graag de kosten laag wilt houden, kiest de energieleverancier er niet voor om aanvullende diensten te bieden aan haar klanten.

Een overzicht van de Elegant tarieven

Elegant biedt momenteel één tarief aan haar klanten voor aardgas en elektriciteit in Vlaanderen. De keuze is daardoor beperkter dan bij andere energieleveranciers, maar zo kan er wel moeiteloos een keuze worden gemaakt. Daarnaast volgt Elegant de groothandelsprijzen van de energiemarkt. Tijdens het eerste jaar wordt de prijs aangepast aan de groothandelsprijs. Bij Elegant aardgas en Elegant elektriciteit wordt een variabel kwartaaltarief gebruikt wat de groothandelsprijs per trimester volgt.

Daarbij beweert Elegant volledig groene stroom aan te bieden bij het Elegant Green Flex tarief. Deze bewering wordt echter door velen als onjuist beschouwt, doordat deze leverancier garanties van oorsprong gebruikt.

Elegant tariefkaart

In de onderstaande tabel is een overzicht van de Elegant tarieven weergegeven.

Elegant tariefkaart
  Elegant Green Flex Elegant Green Flex Aardgas
Soort contract Variabel Variabel
Looptijd 1 jaar 1 jaar
Groene stroom ✔️
Stroom uit België ✔️ ✔️
Online Klantendienst ✔️ ✔️
Telefonische klantendienst ✔️ ✔️
Factuur per e-mail ✔️ ✔️
Factuur per post

Elegant vast of variabel tarief

Elegant biedt geen vast tarief aan, wat voor sommige consumenten een gebrek aan keuze zal zijn. De energieleverancier heeft een rapport van de Belgische energiecalculator CREG op haar website. Hier zou uit blijken dat de consument vrijwel altijd goedkoper uit is met een energiecontract dat een variabel tarief hanteert. Desondanks is dit sterk afhankelijk van de marktsituatie in België.

gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Met Elegant contact opnemen

Zoals iedere energieleverancier heeft Elegant een klantendienst. Voor vragen en problemen zijn er verschillende opties zodat je met Elegant contact kunt opnemen, alhoewel de mogelijkheden minder uitgebreid zijn vergeleken met de concurrenten. Zo is er een email adres, Facebook pagina, contactformulier en telefoonnummer.

Elegant klantendienst en klantenzone

Elegant heeft een online klantenzone waarbij je gemakkelijk een contactformulier kunt invullen bij vragen of problemen. Daarnaast is het mogelijk om contact te leggen via social media. Ook is de Elegant klantendienst telefonisch bereikbaar. Het is echter niet mogelijk contact op te nemen tijdens het weekend of tijdens feestdagen. Op werkdagen is Elegant bereikbaar van 9:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur. In het tabel hieronder worden de belangrijkste contactgegevens van Elegant weergegeven.

Elegant contactgegevens
Contactmethode Contactgegevens Bereikbaarheid
Klantendienst Elegant 015 48 11 30 Maandag tot vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur
Contactformulier Contactformulier Elegant Reactie binnen enkele werkdagen
E-mail Elegant [email protected] 24/7 bereikbaar
Sociale netwerken Facebook en Twitter Reactie binnen enkele werkdagen

Wat is het adres van Elegant?

Het Elegant hoofdkantoor bevindt zich op het onderstaande adres:

Elegant BV
Kleine Nieuwedijkstraat 53/2,
2800 Mechelen

Daarnaast is het mogelijk om briefverkeer naar de leverancier toe te sturen. De Elegant hoofdzetel bevindt zich in Mechelen.

Mijn Elegant

Elegant heeft een online klantenzone ontwikkeld genaamd Mijn Elegant. Hier zijn alle persoonlijke gegevens terug te vinden en zijn eventuele aanpassingen aan het energiecontract mogelijk. Bovendien zijn facturen ook terug te vinden, dan kan in Mijn Elegant inloggen goed van pas komen. Tevens is ook terug te vinden welk soort contract je hebt door op Mijn Elegant in te loggen.

Hoe Elegant klant worden?

Door klant te worden bij Elegant heb je het het EAN-nummer van je elektriciteits- en/of aardgasaansluiting nodig. Daarnaast is het niet nodig om telefonisch contact op te nemen met Elegant zodat je klant kunt worden, alles verloopt op de website van deze Vlaamse energieleverancier. Op deze website staan vijf stappen die moeten worden ingevuld, zoals persoonlijke gegevens en natuurlijk welk soort contract je wilt. Als de stappen zijn afgerond wordt er een e-mail verzonden ter bevestiging.

Hoe Elegant verhuis regelen?

Verhuisdoos

Een verhuizing regelen gaat niet altijd gemakkelijk. Toch kun je moeiteloos je verhuis doorgeven aan je persoonlijke dossierbeheerder bij Elegant, deze is te vinden op je energiefactuur. Is je dossierbeheerder niet bereikbaar? Of heb je de factuur niet snel bij de hand? Dan is Elegant ook telefonisch bereikbaar, zo is het mogelijk om alsnog de verhuizing door te kunnen geven.

Overnamedocument Elegant

Ongeacht of je een contract wilt behouden bij Elegant of niet, is een energieovernamedocument invullen noodzakelijk. Het overnamedocument wordt gebruikt om actuele meterstanden door te geven. Daarnaast zullen de EAN-codes van de energiemeters ook moeten worden ingevuld.

Voor zowel de oude als nieuwe woning moet apart een gas en elektriciteit energieovernamedocument worden ingevuld. In totaal dienen er twee documenten ingeleverd te worden binnen 30 dagen bij Elegant, één voor gas en één voor elektriciteit. Er wordt aangeraden het document een aantal maanden te bewaren, omdat de documenten een officieel bewijs zijn van de meterstanden.

Hoe Elegant energiecontract opzeggen?

Sinds 2016 is er geen opzegvergoeding meer, wat betekent dat overstappen kan, ook als de contractperiode nog loopt. Het is dus geheel gratis om de overstap te maken en te veranderen van energieleverancier. Daarnaast is het niet nodig om je huidige contract bij Elegant op te zeggen als je gaat veranderen van energieleverancier. Zodra je een nieuw contract hebt afgesloten bij een andere energieleverancier, wordt je energiecontract bij Elegant automatisch stop gezet.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier? (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie om gratis over te stappen naar een groene energieleverancier.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Elegant review door Mijn Groene Energie

Energiecontract

Elegant positioneert zichzelf in de markt als één van de energieleveranciers met uiterst scherpe prijzen. Deze strategie heeft zijn voordelen en nadelen; er wordt namelijk bespaard op een uitgebreide klantendienst. Daarom vind Mijn Groene Energie dat er ruimte is voor verbetering rondom dit gebied. Door de drukte is Elegant namelijk niet altijd telefonisch bereikbaar.

Elegant is momenteel alleen actief in het Vlaams Gewest. Het is nog niet bekend of Elegant haar diensten gaat uitbreiden naar Brussel of Wallonië, of naar beide Gewesten.

Een voordeel van Elegant is dat de tariefkaart redelijk makkelijk te begrijpen is. Zo is er één tarief voor elektriciteit en aardgas. Dit kan echter in het nadeel werken voor potentiële klanten, er is namelijk weinig keus door het enkele tarief wat Elegant aanbied. Verder beweert Elegant dat de energie die geleverd wordt aan haar consumenten volledig uit groene energie bestaat. Dit is echter de vraag, want Elegant produceert niet zelf haar elektriciteit en een deel bestaat uit grijze stroom.

Daarbij ontvangt Elegant een lage score in de Greenpeace groene stroom ranking. De score is 6/20 doordat de energieleverancier energie koopt uit biomassa- en kerncentrales. Vervolgens verandert dit naar groene stroom, omdat Elegant garanties van oorsprong aankoopt.

Elegant ervaringen Om er zeker van te zijn of energieleverancier Elegant de juiste keuze is, heeft Mijn Groene Energie een overzicht gemaakt met Elegant reviews.

Wat zijn de Elegant klachten?

De inhoud van de Elegant klachten gaan voornamelijk over de lagekostenstrategie. Er is minder ruimte voor een uitgebreide klantendienst, doordat de leverancier graag bespaart op haar kosten. Daarnaast zijn er klachten over de slechte bereikbaarheid van de leverancier en de snel stijgende energie tarieven. Bovendien geven enkelen aan dat de klantendienst van Elegant niet met de juiste oplossingen komt voor de gegeven problemen van klanten.

Wat zijn de voordelen van Elegant energie?

Er zijn een aantal voordelen wat de overstap naar Elegant gemakkelijk maakt. Zo beweert Elegant dat de overstap binnen twee minuten is geregeld op haar website. Bovendien als je klant wilt worden bij Elegant, krijg je een persoonlijke dossierbeheerder. Dit kan goed van pas komen als je een vraag hebt en Elegant zelf slecht bereikbaar is. Een ander voordeel van Elegant is dat de keuze eenvoudig is, doordat er één vast tarief is voor aardgas en elektriciteit.

Is energieleverancier Elegant betrouwbaar?

De Elegant klantendienst ontvangt van de VREG 3/5 sterren voor de gegeven dienstverlening. Het aantal klachten wat Elegant ontvangt zijn 7,96 per 5000 klachten. Dit houdt in dat Elegant het op één na hoogste aantal klachten heeft vergeleken met andere energieleveranciers in België.

Bekijk alle artikelen over Elegant