Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

10 tips om duurzaam te reizen: alles over groen vervoer

Geactualiseerd op
minuten lezen
Duurzaam reizen

Steeds vaker denken we na over de invloed van reizen op het milieu. Het is dan ook niet zo gek dat we ook steeds vaker kiezen om duurzaam te reizen. Op deze pagina vind je de 10 tips om duurzaam te reizen van Mijn Groene Energie. Ook bekijken we alle vervoersmiddelen die duurzaam reizen mogelijk maken.

Duurzaam reizen: waar ga je heen?

Voordat je op reis gaat is het uiteraard nodig om een bestemming vast te stellen. Het plannen van een duurzame reis begint hier, aangezien dit sterk kan verschillen per bestemming. In dit onderdeel geven we tips voor het kiezen van een duurzame vakantiebestemming.

1. Kies een groene bestemming voor je reis

Indien je nog niet zeker bent waar je naartoe wilt reizen, is het aan te raden om te kijken naar duurzame vakantiebestemmingen. Dit zijn bestemmingen die ervoor zorgen dat hun impact op het milieu laag blijft en dat toeristen geen negatieve invloed hebben op de omgeving. Volgens de Sustainable Travel Index zijn dit de vijf duurzaamste vakantiebestemmingen:

  1. Zweden
  2. Finland
  3. Oostenrijk
  4. Estland
  5. Noorwegen

2. Kies een lokale reisorganisatie

Toerisme heeft een zeer grote invloed op het leven van miljoenen mensen wereldwijd. Het kan namelijk veel welvaart en werkgelegenheid brengen. Dit zorgt vervolgens weer voor betere leefomstandigheden in de regio en de mogelijkheid voor investeringen in verschillende projecten.

Om deze reden is het aan te raden om te kiezen voor een lokale reisorganisatie bij een verre reis. Daarnaast kun je ook voor lokale gidsen en kleinschalige accommodaties kiezen. Zo weet je zeker dat je reis ook een positieve impact heeft op de lokale economie.

3. Duurzaam reizen en overtoerisme

Overtoerisme is een fenomeen waarbij een bepaalde locatie dermate veel toeristen ontvangt dat het de omgeving begint te veranderen. Denk hierbij aan een natuurreservaat dat niet meer stil is doordat er honderden toeristen rondlopen of een koraalrif dat langzaam wordt aangetast door de vele duikers die het dagelijks komen bewonderen. Het gebeurt vaak relatief langzaam, maar kan grote gevolgen hebben voor de lokale bevolking.

Niet iedereen zal vakantie gaan vieren in één van de vijf bovenstaande bestemmingen, maar toch is het aan te raden om te kiezen voor een bestemming waar de lokale bevolking geen last heeft van overtoerisme.

Kies duurzaam vervoer naar vakantiebestemming

Voor de meeste vakantiebestemmingen zal de reis de grootste invloed hebben op het milieu. De CO2-uitstoot van vervoersmiddelen kunnen echter sterk verschillen. Om deze reden is het aan te raden om bij het plannen van je reis rekening te houden met de verschillende alternatieven voor het bereiken van je vakantiebestemming.

Weten wat de meest duurzame manier van reizen is? Bekijk het overzicht aan het einde van dit artikel.

4. Duurzaam reizen met de trein

Voor steeds meer middellange afstanden begint de trein een interessant alternatief te worden voor reizen met de auto of het vliegtuig. Vanuit België zijn er meerdere bestemmingen die je zeer gemakkelijk met de trein kunt bereiken. Daarnaast zijn er een groot aantal bestemmingen binnen Europa die je met één overstap kunt bereiken, zoals de zuidkust van Frankrijk.

In de afbeelding hieronder zijn de belangrijkste bestemmingen die je kunt bereiken vanaf Brussel met een directe treinverbinding weergegeven.

Internationale bestemmingen trein

5. Duurzaam reizen met een elektrische auto

Steeds meer Belgen hebben een elektrische auto of een hybride auto, waardoor duurzaam reizen met een auto ook mogelijk wordt. Hierbij is het echter wel belangrijk om na te gaan wat de oorsprong van de elektriciteit is als je de auto gaat opladen. Een elektrische auto opladen met stroom uit een kolencentrale is uiteraard geen goede manier om duurzaam te reizen. Let daarom op de CO2-uitstoot van je elektrische auto.

Tegenwoordig hebben elektrische auto’s al snel een bereik van 400 km, waardoor bestemmingen die verder weg zijn beter bereikbaar worden. Daarnaast hebben Nederland, Frankrijk en Duitsland een zeer uitgebreid netwerk van laadpalen, waardoor je niet lang hoeft te zoeken voor een laadmogelijkheid.

Personen die gebruik maken van een waterstofauto zullen hun reis echter goed moeten plannen, aangezien de infrastructuur nog beperkt is.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Elektrische auto? Bekijk hoe zonnepanelen of een thuisbatterij kunnen helpen bij duurzaam reizen.

6. Groen vliegen voor verre reizen

Het is niet altijd mogelijk om met de trein of auto op vakantie te gaan, waardoor veel Belgen kiezen voor het vliegtuig. Hoewel de impact van vliegen op het milieu over het algemeen groter zal zijn dan bij overige vervoersmiddelen, is het mogelijk om de impact van je vliegreis toch te beperken.

De CO2-uitstoot die vrijkomt bij een vlucht kan sterk verschillen per luchtvaartmaatschappij. Waar sommige maatschappijen kiezen voor oudere toestellen, die over het algemeen een hogere uitstoot hebben, kiezen anderen voor de nieuwste vliegtuigen, met een significant lagere uitstoot. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS vernieuwde een groot aandeel van haar vloot, waardoor de CO2-uitstoot per stoel kilometer sinds 2019 is afgenomen met 18 %.

Daarnaast is het ook aan te raden om te kiezen voor een directe vlucht. Doordat je direct je bestemming kunt bereiken, is de CO2-uitstoot die vrijkomt bij je reis aanzienlijk lager. Ook luchtvaartmaatschappijen die een hogere capaciteit in hun vliegtuigen hebben, zoals Easyjet en RyanAir, hebben over het algemeen een lagere CO2-uitstoot per stoel kilometer. Simpelweg omdat meer personen gebruik maken van dezelfde vlucht.

7. CO2-compensatie voor uitstootvrije reis

Bij een reis zal je altijd zorgen voor CO2-uitstoot. Het is echter mogelijk om de impact van je reis te verkleinen door de CO2-uitstoot te compenseren. Dit kan door te berekenen hoeveel CO2-uitstoot er vrijkomt bij je reis en vervolgens te investeren in projecten die de CO2 opnemen of verlagen. Denk hierbij aan het planten van bomen of investeren in groene energiebronnen in landen met een vervuilende energiemix.

Tips duurzaam reizen op vakantiebestemming

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming, is het ook mogelijk om rekening te houden met je impact op het milieu. Uiteraard is het belangrijk om ook te genieten op je vakantiebestemming. Hieronder geven we tips om duurzaam te reizen eenmaal aangekomen op je bestemming.

8. Kies duurzame vervoersmiddelen op locatie

Op een vakantiebestemming is wil je natuurlijk ook de omgeving kunnen verkennen. Door te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen op je bestemming, is het mogelijk om de bestemming te ontdekken, zonder veel CO2 uit te stoten.

In veel grote steden is het mogelijk om een elektrische step te huren, waarmee je de stad gemakkelijk kunt ontdekken. In deze steden, maar ook op een groot aantal andere vakantiebestemmingen, kan een fiets of elektrische fiets een zeer goed, duurzaam vervoermiddel zijn. Ook bieden de meeste grote steden aanbiedingen voor toeristen die gebruik maken van het openbaar vervoer.

9. Duurzaam reizen: verblijf

Hoewel de meeste personen niet aan het verblijf zullen denken bij duurzaam reizen, kan dit toch een grote impact hebben. In sommige gevallen worden grote delen natuur of bos gekapt voor het bouwen van resorts. Om deze reden is het aan te raden om te bepalen wat de impact van je verblijf is op het milieu. Hoewel dit geen directe invloed zal hebben op de duurzaamheid van je reis, steun je hiermee wel hotels, hostels, campings, enzovoorts, die rekening hebben gehouden met het milieu. Veel van deze verblijven doen ook aan het recycleren van producten.

10. Duurzaam reizen: vermaak

Duurzaam reizen kan ook worden beïnvloed door het vermaak op je bestemming. Op het strand liggen heeft uiteraard geen grote invloed, maar scooters of quads hebben over het algemeen een relatief hoge uitstoot. Door andere vervoersmiddelen te gebruiken of te kiezen voor andere activiteiten is het mogelijk om je impact te verlagen.

Wat is duurzaam vervoer?

Met duurzaam vervoer wordt vervoer bedoeld dat een zo min mogelijke impact heeft op het milieu en waarbij de CO2-uitstoot zo laag mogelijk is. Duurzaam vervoer kan worden gezien in verschillende gradaties, van het minst duurzaam naar het duurzaamste vervoer. Hierbij is vliegen bijvoorbeeld het minst duurzaam en fietsen de duurzaamste manier van reizen.

Bereken je impact op het klimaat

km
Laden

Wat is de meest duurzame manier van reizen?

De verschillen per vervoermiddel kunnen erg groot zijn. In de tabel hieronder is de CO2-uitstoot in gram per passagier per kilometer, oftewel stoel kilometer, weergegeven. Hieruit blijkt dat internationale trein, zoals de Eurostar, de duurzaamste manier van reizen is.

Bron: Our World in Data, 2018

Bekijk ons artikel over de ecologische voetafdruk voor meer informatie over de impact van leefgewoonten op de aarde.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 27 stemmen vond de informatie nuttig.