Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)

Bel voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat is zonne-energie en hoe werkt het?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonne-energie

De zon geeft een onuitputtelijke vorm van energie af die door mensen gebruikt kan worden voor uiteenlopende zaken. Mijn Groene Energie legt alles uit over zonne-energie en hoe deze energiebron in België wordt gebruikt.

Wat is zonne-energie?

De zon is de ster die het dichts bij de aarde staat en het centrum van ons zonnestelsel vormt. Het is een zeer grote bron van energie, die op een aantal verschillende manieren kan worden gebruikt. Met zonne-energie wordt de energie of straling die de zon afgeeft bedoeld.

Welke soorten zonne-energie zijn er?

Zonne-energie kan worden opgedeelt in twee soorten, namelijk:

  1. Zonnestroom
  2. Zonnewarmte

Zonnestroom wordt opgewekt door de energie van de zon om te zetten in elektriciteit. De zonne-energie wordt opgevangen door zonnepanelen, die vervolgens elektriciteit produceren.

Zoals in de zomer duidelijk te merken is, geeft de zon ook warmte af. Deze zonnewarmte kan onder andere worden gebruikt voor het verwarmen van water, bijvoorbeeld met zonnecollectoren.

Zonne-energie thuis gebruiken

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om thuis zonne-energie te gebruiken, bijvoorbeeld door zonnepanelen of met een zonneboiler. Volgens de Vlaamse overheid waren er eind 2022 bijna 740.000 pv-installaties in Vlaanderen actief.

Het gebruik van zonne-energie voor het opwekken van elektriciteit of het verwarmen van water is een zeer effectieve manier om je energieverbruik te verlagen. Door de snel gedaalde kosten, hoge energieprijzen en de beschikbare zonnepanelen premies, is het plaatsen van een pv-installatie zeer rendabel geworden.

Hoe zonne-energie opslaan?

Om optimaal gebruik te maken van de opgewekte zonne-energie, kun je ervoor kiezen om de elektriciteit op te slaan in een thuisbatterij. Als niet alle opgewekte elektriciteit direct verbruikt wordt, zal deze worden gebruikt om de batterij op te laden.

Vervolgens kan deze opgeslagen zonne-energie later weer worden gebruikt in je woning. Hierdoor ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en zul je minder elektriciteit af moeten nemen als de zonnepanelen geen elektriciteit opwekken.

Hoe zonne-energie verkopen?

Het is lastig om alle elektriciteit die je hebt opgewekt met zonnepanelen altijd direct te verbruiken. In dit geval kun je ervoor kiezen om het overschot te injecteren op het energienet. Huishoudens die een digitale energiemeter hebben ontvangen hiervoor een injectievergoeding. Indien je nog een analoge meter hebt, zal je het prosumententarief betalen.

Het injectietarief kan verschillen per leverancier en contract. Om deze reden is het aan te raden om, naast de prijzen per kWh, ook te kijken naar de injectietarieven bij het vergelijken van contracten.

gas en elektriciteit

Vergelijken en advies injectietarieven (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gebruik zonne-energie in België

In België is het gebruik van zonne-energie sinds 2009 sterk toegenomen. Dit komt vooral door de grote investeringen van bedrijven en energieleveranciers in deze energiebron, maar ook door huishoudens die steeds vaker kiezen voor zonne-energie.

In de onderstaande grafiek is het aantal bijgeplaatst vermogen van zonnepanelen in Vlaanderen in MW per jaar weergegeven.

Bron: VEKA, 2023

Investeringen in zonne-energie België

De grootste investeringen in zonne-energie zijn terug te vinden bij particulieren en bedrijven die zonnepanelen op hun dak laten plaatsen. Zonnepanelen zijn relatief gemakkelijk te installeren en nemen op het dak geen belangrijke ruimte in beslag.

Energieproducenten kiezen er echter vaker voor om te investeren in andere energiebronnen, zoals windenergie, geothermie of waterenergie. Deze energiebronnen vereisen vaak grotere investeringen en hebben een groter potentieel vermogen dan een pv-installatie. Toch zijn er meerdere energieleveranciers, zoals Eneco en Luminus, die zonneparken bezitten.

gas en elektriciteit

Vergelijken en advies injectietarieven (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Voor- en nadelen zonne-energie

Net zoals alle energiebronnen, heeft zonne-energie ook enkele voor- en nadelen. In dit onderdeel kijken we naar de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van zonne-energie voor het opwekken van elektriciteit.

Voordelen zonne-energie?

Het grootste voordeel van zonne-energie is dat het een onuitputbare energiebron is. De zon zal altijd blijven schijnen en energie blijven leveren. Daarnaast komt er bij het gebruik van zonne-energie, bijvoorbeeld voor de productie van elektriciteit, geen CO2-uitstoot vrij. Hierdoor is het gebruik van zonne-energie ook duurzaam en valt deze soort energie in de categorie groene energiebronnen.

Een ander voordeel van zonne-energie is dat het overal beschikbaar is. Hoewel sommige landen meer gebruik kunnen maken van zonne-energie, is het (bijna) op de hele wereld te vinden. Het is tevens een energiebron die op kleine schaal gebruikt kan worden en waarvan de investeringen relatief laag zijn.

Wat is het nadeel van zonne-energie?

Het grootste nadeel van zonne-energie is dat het niet altijd beschikbaar is. In de avond en ‘s nachts kan de zonne-energie de panelen niet bereiken, waardoor er geen elektriciteit kan worden opgewekt. Hierdoor zal een land dat zeer afhankelijk is van zonne-energie voor de productie van elektriciteit ook moeten investeren in energiebronnen die voldoende elektriciteit kunnen opwekken als de zon niet schijnt.

Daarnaast kunnen de panelen niet altijd hun maximale opbrengst behalen. De zon schijnt niet altijd en in de wintermaanden is de zon ook een stuk minder sterk, waardoor de opbrengst lager dan gehoopt kan uitvallen.

Beste energiecontract voor zonnepanelen vinden? Energiecontracten vergelijken doe je met de gratis vergelijker van Mijn Groene Energie (by CallMePower).

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 79 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de energiebronnen