vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

R-waarde berekenen isolatie: gratis calculator + informatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
R-waarde

Als je een woning wilt isoleren kom je de R-waarde wellicht tegen, maar wat betekent deze waarde eigenlijk? Op deze pagina lees je over de R-waarde, hoe je deze waarde kunt berekenen en over de isolatiewaarde van verschillende soorten isolatie.

Wat is de R-waarde?

De R-waarde wordt gebruikt om het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan te geven. De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt vaak gebruikt als isolerende waarde van muren, daken, ramen en vloeren.

Hierbij geldt dat hoe hoger de R-waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Een R-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W. De R-waarde van isolatie wordt ook wel RD-waarde genoemd.

Wat is de lambdawaarde?

De lambdawaarde bestaat uit een getal dat aangeeft hoe goed het materiaal de warmte geleidt. Hierbij geldt dat hoe lager de waarde is, hoe beter de isolatiewaarde zal uitvallen. De lambdawaarde heeft echter niets te maken met de isolatiedikte van het materiaal. Een EPS-isolatieplaat van 30mm heeft dezelfde lambdawaarde als een EPS-plaat van 120mm.

De eenheid waarin de lambdawaarde wordt uitgedrukt is in W/m.K. Dit betekent het warmteverlies per meter per graad temperatuurverschil tussen beide zijden van het isolatiemateriaal. Voordat je dan ook de Rd-waarde of Rc-waarde wilt berekenen, heb je de lambdawaarde nodig om de uitkomst te krijgen.

Hoe bereken je de R-waarde?

Een R-waarde is soms wat ingewikkeld om te berekenen. Daarom zijn er verschillende online calculators beschikbaar om de precieze R-waarde te berekenen. Meestal staat de R-waarde weergegeven op de verpakking van het isolatiemateriaal.

Als je een isolatieplaat hebt wat meerdere lagen bevat, kan je eenvoudig de waardes van deze lagen optellen. De onderstaande formule kan je gemakkelijk toepassen, zo kun je de R-waarde berekenen.

R-waarde formule: (dikte in centimeters / 100) / lambdawaarde*.

Als je bijvoorbeeld wilt isoleren met steenwol dat een lambdawaarde heeft van 0,035, met een isolatielaag van 13 cm gebruik je de volgende berekening: (13 / 100) / 0.035 = 3,71 m²K/W**

Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Calculator R-waarde

Bereken de R-waarde van je isolatiemateriaal

cm
Laden

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat is een goede R-waarde voor isolatie?

De gemiddelde R-waarde van isolatie ligt rond de 2,5. Zeer goede isolatie heeft meestal een R-waarde van 4. Matige isolatie heeft een R-waarde van 1.3, materiaal met deze waarde isoleert dus niet goed.

Welke R-waarde voor dakisolatie?

Voor dakisolatie geldt er een minimumnorm van van 0,75m² K/W. Dit staat gelijk aan een isolatieplaat van drie a vier centimeter.

Voor platte daken worden EPS-platen aangeraden, schuine daken worden meestal geïsoleerd met PUR of PIR isolatie.

Welke R-waarde voor muurisolatie?

Voor wandisolatie wordt een R-waarde aangeraden van 2,5 of hoger. De muur zelf isoleert natuurlijk ook een beetje, maar samen met een voorzetwand wordt het optimaal geïsoleerd. De isolatiewaarde van de voorzetwand en de muur wordt samen de Rc-waarde genoemd.

Hierbij geldt dat PUR-isolatie het beste isolatiemateriaal is voor muurisolatie, dit komt mede door de lage lambdawaarde. Daarnaast zijn EPS-parels of glaswol ook een alternatief voor muurisolatie.

Welke R-waarde voor vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt er een minimale R-waarde van 3,2 aangeraden. Het beste isolatiemateriaal wat gebruikt kan worden voor de vloerisolatie is afhankelijk van de woning.

Zo kan er vanaf de bovenkant van de vloer geïsoleerd worden of via een kruipruimte binnen de woning. Ook speelt de afwerking een rol met het isolatiemateriaal. Zodra deze factoren bepaald zijn, kan er advies worden gegeven voor het best passende isolatiemateriaal.

Meestal worden vloeren met minerale wol of kunststof isolatieplaten geïsoleerd. Als de woning een kruipruimte bevat, wordt er aangeraden om vanaf de onderkant van de vloer de isolatie aan te brengen. Dit levert namelijk goede isolatie op.

Welk isolatie heeft de hoogste isolatiewaarde?

Steenwol en glaswol zijn beide isolatiematerialen met een hoge R-waarde. Glaswol is daarnaast ook brandveilig en en een goed isolatiemateriaal door de samendrukbaarheid wat perfect gebruikt kan worden voor oneffen oppervlakken af te sluiten. Glaswol heeft een lambdawaarde dat tussen de 0,031 – 0,044 W/mK ligt.

Steenwol bestaat uit vulkanisch gesteente en is 100% recyclebaar. Het materiaal kan ook gebruikt worden voor akoestische isolatie. Hierbij is steenwol erg vochtbestendig en heeft het een lambdawaarde dat tussen de 0,032 en 0,040 W/mK ligt.

R-waarde per type isolatie

In de onderstaande tabel zijn de belangrijkste isolatiematerialen weergegeven samen met de isolatiewaarde. De isolatiewaarde is gebaseerd op een isolatiedikte van 12cm tot 20cm. Ook is er een overzicht van de prijs per m²K/W weergegeven per isolatiemateriaal.

R-waarden van isolatiemateriaal
IsolatiemateriaalR-waardePrijs m²K/W
Glaswol3,75 - 4,55 m²K/W€ 6 - € 15
Steenwol2,7 - 4,10 m²K/W€ 10 - € 17
EPS5 m²K/W€ 10 - € 15
XPS3,7 - 4,45 m²K/W€ 12 - € 20
PIR1,35 - 6 m²K/W€ 7 - € 18
PUR2,6- 6 m²K/W€ 25 - € 35

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Isolatiepremie

Als je van plan bent om de woning te isoleren en daarbij overweegt om verschillende soorten isolatiematerialen te gebruiken, kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie.

Ongeacht de R-waarde van de isolatieplaat, kan je afhankelijk van de woning en de soort isolerende maatregel een premiebedrag ontvangen. Via MijnVerbouw premie kun je een aanvraag indienen voor muurisolatie, dakisolatie en zelfs vloerisolatie.

Heeft de Rd-waarde invloed op de isolatiepremie?

R-waarde

De R-waarde van het gekozen isolatiemateriaal kan de isolatiepremie wel beïnvloeden. Zo is het cruciaal dat er een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W bereikt wordt bij het plaatsen van dakplaten met isolatie.

De benodigde dikte van de isolatie om deze waarde te bereiken hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal. Het bereiken van een minimale Rd-waarde is echter niet nodig voor elk soort isolatie.

Hoe belangrijk is de R-waarde?

Bij het kiezen van isolatiemateriaal en een keuze maken uit de verschillende soorten, speelt de R-waarde een cruciale rol. Het is noodzakelijk omdat je ermee kunt uitrekenen hoe dik je een bepaald isolatiemateriaal moet aanbrengen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 4 stemmen vond de informatie nuttig.