Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Laadpaal thuis: overzicht procedures en informatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
Laadpaal thuis

Huishoudens met een elektrische of hybride auto doen er in de meeste gevallen goed aan om een laadstation bij hun woning te laten installeren. Een auto opladen met een laadpaal thuis is in bijna alle gevallen een stuk goedkoper dan bij openbare laadpalen. Bovendien geeft het ook nog eens meer gemak, aangezien je altijd met een volle accu op pad kunt gaan. Bekijk hier alle informatie over het installeren van een laadpaal thuis.

Laadpaal thuis kiezen: drie modellen

Een elektrische auto kun je op een aantal verschillende manieren opladen. Zo bestaan er ook verschillende soorten laadpalen, oftewel laadstations. Voor het opladen van een elektrische auto thuis heb je drie verschillende mogelijkheden:

 1. Vast laadstation (laadpaal)
 2. Wallbox aan de muur (wandlader)
 3. Opladen via normaal stopcontact

Welk type laadstation je kiest is vooral afhankelijk van je woning en auto. Het verschil tussen een vast laadstation en een wallbox is relatief klein. Vooral de locatie waar het laadstation geïnstalleerd wordt is verschillend.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Vast laadstation: een laadpaal

Een vast laadstation is de meest gebruikte manier om een elektrische auto thuis op te laden. Het plaatsen van een laadpaal is vooral handig als je een oprit hebt en je auto niet in de garage kan plaatsen of geen garage hebt.

Dit type laadstation is ook vaak te vinden op openbare plekken, zoals bij tankstations of garages. Het grote voordeel van een vaste laadpaal is dat je deze op (bijna) iedere gewenste locatie kunt plaatsen en de laadsnelheid over het algemeen hoger ligt.

Het nadeel van een vaste laadpaal is dat het aanzicht minder mooi is en de prijzen over het algemeen iets hoger liggen.

Wallbox aan de muur: wandlader

De wallbox of wandlader is, zoals de naam al doet vermoeden, een oplader voor je elektrische auto die aan de muur bevestigd is. Dit type laadstation is vooral handig als je vlakbij je parkeerplek een muur hebt waar de lader bevestigd kan worden, zoals een garage.

Dit type laadstation is over het algemeen iets kleiner dan een laadpaal en valt minder op door de plaatsing aan de muur. Let wel op dat je mogelijk een langere laadkabel nodig hebt als je de wallbox niet vlakbij de auto kunt monteren.

Elektrische auto opladen via normaal stopcontact

Het hebben van een laadstation is geen vereiste voor het opladen van een elektrische auto. Je kunt een auto namelijk ook opladen via een normaal stopcontact.

Je zult echter wel rekening moeten houden met een aantal veiligheidsmaatregelen. Zo is het sterk aan te raden om gebruik te maken van een aparte groep in de meterkast en te kiezen voor een laadkabel met een laadbegrenzer.

Het opladen van een elektrische auto via een stopcontact gaat bovendien een stuk langzamer en vaak is de snelheid onvoldoende om een auto volledig op te kunnen laden in de nacht. Het is dus vooral een noodoplossing en bijvoorbeeld handig voor op vakantie als er geen laadstation in de buurt beschikbaar is.

Procedure laadpaal thuis installeren

Nadat je akkoord bent gegaan met de offerte die je hebt ontvangen voor de installatie van een laadpaal bij jou thuis, zal er een technieker langskomen voor de installatie. Het installeren van een laadpaal duurt gemiddeld 3 tot 5 uur, afhankelijk van het model en de locatie. In het overzicht hieronder zijn de stappen weergegeven die worden doorlopen bij het installeren van een laadpaal thuis.

Hoe werkt de installatie van een laadpaal thuis?

1

Voorbereiding meterkast: de installateur zal in de meterkast een nieuwe groep toevoegen waar het laadstation op kan worden aangesloten.

2

Graven en boren: een speciale kabel moet worden getrokken van de meterkast naar het laadstation, waarvoor meestal een gleuf wordt gegraven.

3

Plaatsing laadstation: op de gewenste locatie zal de installateur het laadstation plaatsen. Voor een laadpaal moet er een gat worden gegraven en een wallbox wordt aan een muur gemonteerd.

4

Testen en activeren: na de installatie moet het laadstation worden geactiveerd en getest. Er wordt onder andere gekeken naar de laadsnelheid en een veilige werking van het laadstation.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Laadpaal thuis prijs

De prijs van een laadpaal thuis is voor een groot gedeelte afhankelijk van het maximaal haalbare vermogen, de functies die de laadpaal biedt (slim laden, bidirectioneel laden, etc) en het model. Over het algemeen kost een standaard laadpaal in België tussen de €600 en €2.000 exclusief btw. De installatiekosten variëren tussen €100 en €500.

Daarnaast kan het ook zijn dat je elektrische installatie moet worden aangepast. Een laadpaal vraagt namelijk een stuk meer van je installatie en het kan zijn dat deze moet worden verzwaard. Als je bijvoorbeeld van een eenfasige naar een driefasige installatie moet overstappen, zijn er extra werkzaamheden nodig, waardoor de rekening hoger uitvalt.

Premie installatie laadpaal België

Als je tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 een laadpaal voor een elektrische auto bij je woning installeert, kun je profiteren van een belastingvermindering variërend van 15% tot 45%, afhankelijk van het jaar van betaling. De belastingvermindering van 1 januari 2024 tot 31 augustus 2024 bedraagt 15%.

De maximale laadpaal premie voor een standaard laadpunt bedraagt €1.750 per lader en per belastingplichtige. In het geval van een bidirectionele laadpaal loopt de premie op tot maximaal €8.000 per laadpaal per belastingplichtige.

Om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • Wie komen in aanmerking? De belastingvermindering is enkel van toepassing op particulieren die een laadpaal of wallbox installeren voor privégebruik.
 • Welke laadpalen komen in aanmerking? De belastingvermindering wordt enkel toegepast op laadpalen die beschikken over Dynamic Load Balancing technologie en mag uitsluitend gebruikmaken van groene stroom (via zonnepanelen of een contract bij een groene energieleverancier).
 • Waar moet de laadpaal worden geplaatst? De laadpaal mag uitsluitend worden geïnstalleerd in of aan je privéwoning. Laadpalen voor een tweede verblijf komen niet in aanmerking.
 • Door wie moet de laadpaal worden geïnstalleerd? De laadpaal moet worden geïnstalleerd door een erkende technieker. Het is tevens verplicht om een keuring uit te voeren om de veilige werking te garanderen. Pas na deze keuring kan de belastingvermindering worden aangevraagd.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Waarom een laadpaal thuis installeren?

 • Goedkoper

  Het opladen van een elektrische auto via een laadpaal thuis is een stuk goedkoper dan bij een openbare laadpaal. De prijs per kWh die je thuis betaalt ligt over het algemeen € 0,10 tot € 0,30 lager dan bij een openbare laadpaal.

 • Altijd een volle accu

  Met een laadpaal kun je je elektrische auto gemakkelijk en snel opladen, zodat je altijd een volle accu hebt als je thuis vertrekt. Zo laad je de auto bijvoorbeeld 's nachts op, en heb je de volgende ochtend weer het volle bereik.

 • Niet meer zoeken naar een laadstation

  Het minst leuke van elektrisch rijden is het zoeken naar een laadstation en er vervolgens achterkomen dat deze al bezet is. Door je auto thuis op te laden hoef je minder gebruik te maken van openbare laadstations en ga je een stuk geruster op reis.

 • Fiscale voordelen laadpaal

  Particulieren die voor 31 augustus 2024 een laadstation thuis installeren, kunnen rekenen op een belastingvermindering. In 2023 bedroeg deze belastingvermindering 30 %, met een maximum van € 1.800 per laadpaal (€ 8.000 voor bidirectionele laadpaal).

 • Bidirectioneel laden

  Als je kiest voor een laadpaal die bidirectioneel laden ondersteunt, kun je je elektrische auto gebruiken als thuisbatterij. Dit kan vooral zeer interessant zijn voor huishoudens met zonnepanelen.

Lagere CO2-uitstoot elektrische auto

Door elektrisch te rijden verlaag je je CO2-uitstoot. Bekijk alle informatie over de CO2-uitstoot van elektrische auto’s.

Soorten laadpalen in België

Een laadpaal is een apparaat dat is ontworpen voor het opladen van elektrische auto’s. Tegenwoordig kun je in België bijna overal wel een laadpaal vinden, van de supermarkt tot aan snelwegen en bij jou thuis op de oprit.

Niet alle laadpalen zijn echter hetzelfde. De laadstations zijn in grote lijnen onderverdeeld in twee categorieën:

 1. Standaard laadpalen: normale laadsnelheid, vooral te vinden in stedelijk gebied en bij woningen.
 2. Snelladers: laadpalen met een zeer hoge laadsnelheid om de meeste elektrische auto’s binnen 30 minuten voor een groot gedeelte op te laden. Vooral te vinden langs snelwegen.

Hieronder zijn alle soorten laadpalen en technologieën, hun maximale vermogen en toepassingen vergeleken.

Soorten laadpalen en technologieën
Type laadpaalVermogenLaadtijd (laden tot 80%)Toepassing
Standaard (langzaam laden)3,7 kW tot 7,4 kW6 tot 12 uurIdeaal voor nachtelijk opladen bij je woning of op plaatsen voor een lange tussenstop.
Snel opladen22 kW tot 50 kW20 tot 60 minutenMeestal te vinden langs snelwegen of in commerciële gebieden en zijn handig om snel weer op weg te kunnen.
Ultrasnel opladenMeer dan 100 kW (tot 350 kW)15 tot 30 minutenTe vinden langs snelwegen en ideaal voor lange afstandsreizen
Slim opladenVariabelVariabel (geoptimaliseerd)Optimaliseert het laden op basis van de energieprijs van een dynamisch contract, waardoor er zo voordelig mogelijk wordt opgeladen.
Bidirectioneel laden (V2G, V2H)VariabelVariabelMet deze technologie kan de elektrische auto worden gebruikt als thuisbatterij en elektriciteit terugleveren aan de woning of energienet.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Met de komst van nieuwe technologieën zijn steeds meer laadpalen verbonden met het internet. Hierdoor kunnen gebruikers veel informatie ophalen, zoals de beschikbaarheid, laadsnelheid of de kosten. Deze technologie is beschikbaar bij de meeste laadpalen, zowel openbaar als een laadpaal thuis.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 34 stemmen vond de informatie nuttig.