Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Warmtepomp prijs in België: wat zijn de kosten?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Prijs warmtepomp

Een warmtepomp kan een kostbare investering zijn, maar ook zorgen voor grote besparingen op je energiekosten. Wat kost een warmtepomp in aanschaf, installatie en onderhoud? Op deze pagina vind je alle informatie over de warmtepomp prijs.

Warmtepomp prijs in België

De meeste warmtepompen vereisen grote investeringen en in sommige gevallen moeten er ook veel installatiewerken uitgevoerd worden. Toch kiezen steeds meer Belgen ervoor om een warmtepomp te installeren, onder andere door het verlaagde btw-tarief en de beschikbare premies in Vlaanderen. De kosten van een warmtepomp zijn onder meer afhankelijk van de volgende factoren:

  • type warmtepomp (lucht-lucht, lucht-water, geothermisch, etc);
  • model en merk;
  • huidige verwarmingsinstallatie in de woning;
  • situatie in de meterkast;
  • installatiebedrijf.

Wat zijn de totale kosten van een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp is sterk afhankelijk van het gekozen model. Zo zijn de kosten van een lucht-lucht warmtepomp relatief goed te overzien, terwijl een geothermische warmtepomp een flinke investering is. In de tabel hieronder is een indicatie van de warmtepomp prijzen weergegeven exclusief premies en inclusief de installatiekosten en btw.

Indicatie prijs warmtepomp
Type warmtepompIndicatie kosten
Lucht-lucht warmtepomp€ 3.000 - € 5.000
Hybride warmtepomp€ 5.500 - € 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 8.000 - € 13.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 20.000
Geothermische warmtepomp (grond-water)€ 12.000 - € 25.000

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Zoals te zien in de bovenstaande tabel, kunnen de prijsverschillen vooral voor een water-water warmtepomp en een geothermische warmtepomp hoog oplopen. Dit komt doordat de prijzen vooral afhankelijk zijn van de installatiewerken die moeten worden uitgevoerd, zoals het boren naar grondwater.

Verlaagd btw-tarief op een warmtepomp

Om de aanschafprijzen van warmtepompen te verlagen, heeft de Federale overheid beslist om het btw-tarief op onder andere warmtepompen tijdelijk te verlagen van 21 % naar 6 %. Deze maatregel geldt van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 en is enkel van toepassing op woningen die minder dan tien jaar oud zijn.

Premie drukt prijs van een warmtepomp

Om dezelfde reden dat de overheid het verlaagde btw-tarief heeft ingevoerd, is er ook een premie in het leven geroepen die huishoudens kunnen ontvangen als ze een warmtepomp installeren. De premie is afhankelijk van het bedrag op de eindfactuur en het type warmtepomp dat er is geïnstalleerd.

Afhankelijk van je inkomen, verschilt het maximale premiebedrag van € 300 tot € 6.400. Voor meer informatie en de exacte bedragen per type warmtepomp ga je naar onze pagina over de warmtepomp premies.

Kosten energieverbruik warmtepomp

Hoewel je met een warmtepomp flink kunt besparen op je jaarlijkse gaskosten en in sommige gevallen zelfs helemaal van het gas af kan, zal je elektriciteitsverbruik met een warmtepomp wel flink toenemen. Om te verwarmen, heeft de pomp elektriciteit nodig en dit verbruik kan best hoog oplopen.

Calculator energieverbruik warmtepomp

Bereken hoeveel kWh je warmtepomp verbruikt

kW
uren / dag
dagen / week
Laden

In de tabel hieronder is een indicatie van het energieverbruik en de jaarlijkse kosten van verschillende soorten warmtepompen weergegeven.

Energieverbruik warmtepompen
Type warmtepompVerbruik warm waterVerbruik verwarmingTotaalverbruikKosten per jaar
Lucht-water warmtepomp1.481 kWh1.579 kWh3.060 kWh€ 1.377
Water-water warmtepomp1.212 kWh1.363 kWh2.575 kWh€ 1.158,75
Geothermische warmtepomp1.212 kWh1.375 kWh2.607 kWh€ 1.173,15

Bron: Boderus. Prijzen gebaseerd op een elektriciteitsprijs van € 0,45 per kWh.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Flinke toename energieverbruik

Zoals te zien is in de tabel hierboven, zal je elektriciteitsverbruik aanzienlijk toenemen met een warmtepomp. We raden je daarom aan om in ieder geval het volgende te controleren:

  • Verhoog je voorschotfactuur om aan het einde van het jaar niet voor verrassingen te staan.
  • Ga na of het mogelijk is om zonnepanelen te installeren op je woning.
  • Controleer of je huidige energiecontract nog steeds de beste optie is (vast, variabel of dynamisch).
  • Vergelijk de energieprijzen op basis van je verwachte energieverbruik en stap eventueel over naar een beter contract.

Vergelijking van alle tarieven uitvoeren? Energie vergelijken doe je met Mijn Groene Energie (by CallMePower).

Onderhoudskosten warmtepomp

Het is aan te raden om een warmtepomp regelmatig te laten controleren door een gespecialiseerde technieker. Hoewel dit niet verplicht is, kan je op deze manier de levensduur van je warmtepomp toch aanzienlijk verlengen en kun je in sommige gevallen zelfs het rendement van de pomp verhogen. Een onderhoudsbeurt kost ongeveer € 80 tot € 100.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 32 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over warmtepompen