gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Prijzen gas energieleveranciers België vergelijken

Geactualiseerd op
minuten lezen
Prijzen gas

De gasprijs kan sterk verschillen per energieleverancier en contract. Op deze pagina vind je alle informatie over de gasprijs in België, een overzicht van de goedkoopste gascontracten en de actuele gasprijzen op jaarbasis van de Belgische energieleveranciers. Zo vind je gemakkelijk en snel het contract dat het beste past bij jouw situatie.

Huidige gasprijs energieleveranciers België

Na een lange periode van extreem hoge prijzen is de gasprijs in België weer flink afgenomen. Er is meer zekerheid op de markt, wat ervoor heeft gezorgd dat de prijzen sterk hebben kunnen dalen. Toch blijven de prijzen relatief hoog vergeleken met vóór de energiecrisis.

In de onderstaande tabel zijn de goedkoopste gascontracten van deze maand weergegeven. De getoonde prijs zijn de geschatte jaarlijkse kosten voor een gemiddeld huishouden in België.

Lijst goedkoopste leveranciers gas
Contract Informatie contract Contract afsluiten
Mega
Mega Smart Flex
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 5,61
 • Jaarlijkse kosten: € 676,44
 • Soort tarief: 1 jaar

Korting beschikbaar

TotalEnergies
TotalEnergies Pixel
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 4,65
 • Jaarlijkse kosten: € 739,00
 • Soort tarief: 1 jaar

Korting beschikbaar

Energie.be
Energie.be Gas Variabel
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 4,36
 • Jaarlijkse kosten: € 763,04
 • Soort tarief: 1 jaar

Mega
Mega Prepaid Flex
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 4,68
 • Jaarlijkse kosten: € 770,64
 • Soort tarief: 1 jaar

Luminus
Luminus BasicFlex
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 4,67
 • Jaarlijkse kosten: € 774,90
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
Dit contract is niet beschikbaar bij Mijn Groene Energie

*Huidige tarieven in 07/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij Mijn Groene Energie). De getoonde prijzen zijn geschatte kosten voor een particulier energiecontract in Antwerpen met een verbruik van 10000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de prijzen die gelden in deze maand. Gebruik de MijnGroeneEnergie energievergelijker (by CallMePower) om alle contracten te vergelijken.

Sluit een contract bij de voordeligste leveranciers af

Stap over naar de voordeligste aanbieder via Mijn Groene Energie en bespaar direct (Gratis overstapdienst).

Kun je kiezen voor groen gas?

Een aantal Belgische energieleveranciers bieden de mogelijkheid om te kiezen voor groen gas. Dit gas is hetzelfde aardgas dat je ontvangt bij alle andere leveranciers, maar de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van dit gas wordt gecompenseerd. Zo kun je dus aardgas gebruiken, zonder dat hier onder de streep CO2 bij vrijkomt.

Op dit moment bieden onder andere de energieleveranciers Mega en OCTA+ deze dienst aan.

Prijzen gas vergelijken

De gasprijs kan sterk verschillen per leverancier en contract. Bovendien is er een hoop veranderd in de Belgische energiemarkt sinds de energiecrisis. Het is daarom sterk aan te raden om na te gaan of je huidige contract nog steeds aantrekkelijk is en of het mogelijk is om over te stappen naar een andere leverancier.

Vergeet niet dat het veranderen van energieleverancier in België geheel gratis is en op elk moment mogelijk is. Alle typen contracten kunnen altijd voor de looptijd worden beëindigd, mits de opzegtermijn van één maand in acht wordt genomen.

Doordat de energiemarkt altijd in beweging is, is het sterk aan te raden om twee keer per jaar na te gaan of je huidige contract nog steeds de voordeligste optie is. Vergelijken kost maar een paar minuten en de besparingen kunnen hoog oplopen. Vergelijk gratis alle beschikbare contracten met de energievergelijker van Mijn Groene Energie (by CallMePower). Voor een overzicht van de goedkoopste contracten bekijk je de top 5 goedkoopste energieleveranciers.

Wat is de Dutch gas TTF?

TTF, oftewel Title Transfer Facility, is een locatie voor aardgas in Nederland waar verantwoordelijken en handelaren aardgas kunnen overdragen binnen het transportnet. Dutch TTF Natural Gas Future is opgericht door de Nederlandse GasUnie en is onder andere door het hoge volume toonaangevend in Europa en vaak gebruikt als benchmark. Bovendien wordt veel internationaal gas verhandeld op deze Nederlandse markt.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gasprijs: componenten en evolutie

De gasprijs bestaat uit meerdere componenten, die worden bepaald door verschillende instanties. De evolutie van de gasprijs is echter vooral afhankelijk van wat er op de energiemarkten gebeurt. Hieronder behandelen we alle onderdelen van de Belgische gasprijs en de evoluties.

Onderdelen van de gasprijs

De prijs van gas die je op je energiefactuur terug kunt vinden bestaat uit een aantal verschillende componenten. De belangrijkste onderdelen van de Belgische gasprijs zijn:

 1. Energiekost: dit zijn de kosten van het aardgas en het winstmarge van je energieleverancier voor de administratieve kosten.
 2. Belastingen en heffingen: overheidsbelastingen op aardgas, waaronder het btw-tarief van 6 %.
 3. Transport- en distributiekosten: de kosten voor het transporteren, de distributie van aardgas en het onderhoud van het net door de transport- en distributienetbeheerder.

Elektriciteitsprijs vergelijken? Bekijk alle informatie over de elektriciteitsprijs.

Waarom is de gasprijs constant in beweging?

De gasprijs is constant in beweging en op de energiemarkt kan de prijs per uur zelfs verschillen. Als consument merk je hier echter vrij weinig van, aangezien de prijzen in de meeste gevallen per maand, per kwartaal of per jaar veranderen. De energieleverancier rekent het gewogen gemiddelde van de maand aan als prijs.

De gasprijzen op de groothandelsmarkten worden onder andere bepaald door vraag en aanbod en het vertrouwen in de markt. Dit vertrouwen was vooral tijdens de energiecrisis erg laag. Veel spelers op de gasmarkten waren bang voor tekorten of problemen met leveringen, wat ervoor zorgde dat de prijzen sterk toenamen.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Evolutie gasprijs België

De prijs van elektriciteit heeft in 2022 een recordhoogte bereikt door de energiecrisis. De oorlog in Oekraïne, onzekerheid rond de gasleveringen en een maatschappij die uit de Coronacrisis kwam, zorgde ervoor dat prijzen de lucht inschoten.

De gasreserves van de Europese Unie zijn na de crisis snel gevuld en de leveringszekerheid nam toe, onder andere door extra LNG uit onder andere Qatar en de Verenigde Staten. Dit bracht zekerheid naar de markt, waardoor de prijzen weer konden dalen.

Deze sterke stijging van de prijzen is weergegeven in de onderstaande tabel met de evolutie van de gasprijs in België voor drie verschillende verbruiksprofielen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 38 stemmen vond de informatie nuttig.