Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Hybride warmtepomp in België: info over gebruik en kosten

Geactualiseerd op
minuten lezen
Hybride warmtepomp

Steeds meer Belgen kiezen voor een warmtepomp, maar niet voor elke woning is dit een geschikte oplossing. De hybride warmtepomp kan een aantrekkelijk model zijn voor woningen waar een normale warmtepomp niet rendabel genoeg is. Bekijk hier alle informatie over de hybride warmtepomp en het gebruik in België.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een type warmtepomp dat samenwerkt met een cv-ketel op aardgas. Deze verwarmingsinstallatie kan werken op uitsluitend aardgas, uitsluitend met de warmtepomp of een combinatie van beide.

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt energie uit de buitenlucht. Hierdoor wordt het gekarakteriseerd als een energie-efficiënt apparaat. Het wordt geïntegreerd met je verwarmingsketel (cv-ketel) en draagt substantieel bij aan het verwarmen van je huis. In tijden van extreme kou of wanneer snelle opwarming nodig is, springt de cv-ketel bij. Bovendien is de cv-ketel verantwoordelijk voor het leveren van warm water in zowel de badkamer als de keuken.

De mogelijkheid bestaat om de warmtepomp aan te sluiten op je huidige cv-ketel, of om deze gelijktijdig met een nieuwe ketel te laten installeren.

Wanneer en waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een warmtepomp is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Als je woning erg slecht geïsoleerd is, is verwarmen met een warmtepomp eigenlijk geen optie. Doordat je dermate veel warmte zult verliezen, zal je de woning op koude dagen niet op een constante warmte temperatuur kunnen houden.

Als je woning matig geïsoleerd is, kan de hybride warmtepomp juist een aantrekkelijke oplossing zijn. Op minder koude dagen kan je verwarmen met de warmtepomp, maar als dit onvoldoende is kan de gasketel bijspringen.

Meer weten over hoe een warmtepomp werkt? Bekijk onze pagina over de warmtepomp werking.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Hybride warmtepomp prijs en gebruikskosten

Vergeleken met andere warmtepompen op de markt, vereist een hybride warmtepomp een relatief kleine investering. Dit komt onder andere doordat het systeem geïnstalleerd kan worden op de huidige installatie. Bovendien levert dit type warmtepomp een goed rendement en is de terugverdientijd niet al te lang.

Prijs hybride warmtepomp België De prijzen voor een hybride warmtepomp in België liggen tussen de € 5.000 en € 8.000 (inclusief btw, exclusief premies), afhankelijk van het gekozen systeem. Bekijk ons artikel over de warmtepomp prijzen voor meer informatie.

De belangrijkste reden dat er voor een hybride warmtepomp wordt gekozen zijn uiteraard de besparingen op energie. Met dit type warmtepomp verminder je je gasverbruik met ongeveer 60 %. Wel zal je er rekening mee moeten houden dat je elektriciteitsverbruik zal toenemen. De verbruikskosten zijn sterk afhankelijk van de energieprijzen, je verbruik en worden uiteraard ook nog eens beïnvloed als je zonnepanelen hebt liggen.

Premie hybride warmtepomp België

De Belgische overheid heeft meerdere premies beschikbaar gesteld voor de installatie van warmtepompen. Ook voor een hybride warmtepomp kun je een premie ontvangen.

Dit is enkel van toepassing voor nieuwe elektrische lucht-waterwarmtepompen die minstens gebruikt worden voor ruimteverwarming, met een nieuwe of bestaande gascondensatieketel. Deze moeten zijn aangesloten op hetzelfde afgiftesysteem en worden aangestuurd met een gemeenschappelijke regeling die het beste rendement op dat moment selecteert.

De hybride warmtepomp premie bedraagt € 2.000 tot € 3.200.

Bekijk onze pagina over de warmtepomp premies voor meer informatie.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

Net zoals de meeste installaties, heeft een hybride warmtepomp ook voor- en nadelen. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van een hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp voordelen

Een hybride warmtepomp heeft de volgende voordelen:

  • Verlaagt je gasverbruik tot wel 60 %.
  • Vereist een relatief kleine investering.
  • Heeft een hoog rendement en de terugverdientijd is relatief kort.
  • Is aan te sluiten op een bestaande gasketel.
  • Goed geschikt voor woningen met een middelmatige isolatie.

Hybride warmtepomp nadelen

Een hybride warmtepomp heeft de volgende nadelen:

  • Hogere gebruikskosten dan andere warmtepompen.
  • Je blijft afhankelijk van aardgas.
  • De buitenunit van de warmtepomp maakt geluid, hoewel dit bij alle warmtepompen het geval is.
  • Je elektriciteitsverbruik zal toenemen.
Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 30 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over warmtepompen