Fluvius zonnepanelen: aanmelden van installaties
Zonnepanelen worden steeds meer aangeschaft. Dit is niet zo gek, aangezien het een groene manier is van stroom produceren en het je daarnaast ook geld bespaart. Als je wilt beginnen aan de installatie van de panelen, is het van belang dat je deze na de keuring aanmeldt bij netbeheerder Fluvius. Dit kan in Mijn Fluvius. In dit artikel lees je meer over wat je moet weten wanneer het aankomt tot Fluvius en zonnepanelen.
Bij Fluvius zonnepanelen aanmelden
Wie van plan is zonnepanelen aan te schaffen in Vlaanderen, is wettelijk verplicht deze aan te melden bij Fluvius. Dit kan na de installatie en goedkeuring ervan gedaan worden via de website van Fluvius. Hieronder vind je de stappen om het proces te vergemakkelijken:
1. De installatie van je zonnepanelen
Begin als eerst met je zonnepanelen installeren. Zorg hiervoor dat je een geïsoleerd dak hebt dat in goede staat verkeert. Dit is belangrijk bij het plaatsen van de panelen, die je vervolgens kan laten plaatsen door een expert of simpelweg zelf kan installeren. Om een maximale opbrengst te behalen, is het handig de zonnepanelen zo te plaatsen dat ze van zuidoost tot zuidwest onder een hoek liggen tussen de 15 en 50 graden.
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Bel voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
2. Goedkeuring voor je zonnepanelen
Het is van belang eerst een keuring te krijgen voor je nieuwe aanwinst. Dit kan alleen door een erkende technieker. Hij kijkt naar de veiligheid en of alles klopt, voordat die het attest kan uitgeven. De keurder overhandigt je dan een AREI-keuringsverslag. Dit is het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties en is wat je nodig hebt om de aanmelding bij netbeheerder Fluvius te starten.
3. Aanmelden in Mijn Fluvius
Nadat je de keuring hebt ontvangen, kun je nu je installatie aanmelden in de Mijn Fluvius klantenzone. Dit kan gedaan worden via de website van Fluvius zelf. Hier kun je je registreren als particulier of organisatie en vervolgens een account aanmaken. Zodra je in Mijn Fluvius zit, kun je het aanmeldingsproces starten.
Opbrengst zonnepanelen
Met zonnepanelen hoef je enkel stroom aan te kopen bij je leverancier indien je verbruik hoger ligt dan de geproduceerde stroom. Hierdoor ligt volgens Fluvius de gemiddelde terugverdientijd van de zonnepanelen tussen acht en tien jaar.
Waarom je zonnepanelen aanmelden bij Fluvius?
Fluvius is de netbeheerder van alle elektriciteit en aardgas in Vlaanderen. Zij zijn verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet en de balans ervan. Hierom is het vereist dat ze op de hoogte zijn van de zonnepanelen-installaties. Zo blijft het duidelijk waar in het Vlaams Gewest elektriciteit het net in stroomt.
Vragen of advies ontvangen?
Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).
Vragen of advies ontvangen?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Vereiste documenten om bij Fluvius zonnepanelen aan te melden
Voor het aanmelden van je installatie, heb je een aantal documenten nodig. Deze voeg je toe in Mijn Fluvius. Hieronder vind je de drie soorten gegevens die je nodig hebt om je zonnepanelen-installatie aanmelding compleet te maken:
- De EAN-code van je elektriciteitsaansluiting
- Een kopie van de installatie's eendraadschema
- Een kopie van het door een keuringsinstantie ingevulde keuringsattest met de volgende gegevens:
- De keuringsdatum
- Een verklaring dat de installatie voldoet aan het AREI en daarom in dienst genomen mag worden
- Het aantal omvormers en het maximale AC-vermogen per omvormer in kVA
- De naam, het btw-nummer, e-mailadres en telefoonnummer van de installateur
Fluvius zonnepanelen premie
Fluvius bood tot eind 2023 een zonnpanelen premie aan. Deze kon je aanvragen nadat de aanmelding van je zonnepanelen verwerkt was. De Vlaamse overheid heeft echter besloten deze premie te stoppen vanaf 1 januari 2024. Het is inmiddels dus niet meer mogelijk een aanvraag in te dienen hiervoor. Beschik je over zonnepanelen waarvan de keuringsdatum vóór 31 december 2023 plaatsvindt, kom je nog wel in aanmerking voor de premie.
Hoe de Fluvius zonnepanelen premie aanvragen?
Als je in aanmerking komt voor de premie, kun je deze bij Fluvius aanvragen. Hiervoor heb je een aantal stappen om door te lopen. Deze stappen staan hieronder beschreven:
- Laat de zonnepanelen plaatsen door een installateur.
- Regel de keuring. De datum van de keuring is ook de officiële datum van indienstname wat vervolgens je premiebedrag bepaalt.
- De aanmelding van je zonnepanelen bij Fluvius. Dit moet gedaan worden binnen 30 dagen na de AREI-keuring. Als dit niet wordt gedaan, riskeer je het recht op de premie te verliezen.
- Na verwerking van de aanmelding, ontvang je een bevestiging. Houd er rekening mee dat het kan dat dit pas over meerdere maanden gebeurt. Dit verandert echter niks aan je premiebedrag, die wordt bepaald door de keuringsdatum.
- De premieaanvraag is compleet als je aanmelding verwerkt is, je aan alle voorwaarden voor de premie voldoet en je een digitale meter hebt. Heb je deze niet, dan zal je van Fluvius bericht krijgen over het plaatsen hiervan.
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Bel voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Fluvius meterstanden zonnepanelen
Als je je zonnepanelen meterstand wilt aflezen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Voor je digitale meter verschilt het namelijk per type meter: eenvoudig of tweevoudig. Met het eerste type is het dag- en nachttarief hetzelfde. Heb je een tweevoudige meter, dan zit er een verschil in beide. Met je digitale meter zou je ook moeten kunnen zien hoeveel je op dag- en nachttarief in het net hebt geïnjecteerd.
Hieronder zie je hoe de digitale meter verschillende nummers kan weergeven. De drie nummers geven elk een specifieke meterstand weer:
- Nummer 2.8.1 geeft de totale injectie van elektriciteit in kWh weer gedurende het dagtarief.
- Nummer 2.8.2 geeft de totale injectie van elektriciteit in kWh gedurende het daltarief weer.
- Nummer 2.7.0 geeft de huidige injectie in kW weer.
Fluvius meterstanden zonnepanelen doorgeven
Eens per jaar is het weer tijd je meterstanden door te geven. Fluvius stuurt iedereen een e-mail of brief met een toegangscode waarmee je in kan loggen. Je geeft de meterstanden zelf door op de website en volgt vervolgens de stappen. Zorg dat je van tevoren controleert of jouw meter thuis hetzelfde is als het meternummer op de e-mail of brief.
Als je een analoge meter hebt, zul je de meterstanden handmatig moeten doorgeven. Indien je over een digitale meter beschikt, worden de meterstanden echter automatisch doorgegeven. Het is mogelijk een nacontrole uit te voeren in de klantenzone, maar verder is er geen actie vereist..
Start meterstand zonnepanelen doorgeven
Je kunt beginnen met de meterstand van je nieuwe zonnepanelen door te geven vanaf het moment dat je minstens 1.000 kWh hebt geproduceerd in vergelijking met de eerste meterstand. De eerste meterstand is de tijd waarin je de AREI-keuring ontving. Hierna mag je jaarlijks je meterstand doorgeven.