Elektrische auto in België: alle informatie

Laadpaal elektrische auto

Om een elektrische auto thuis op te laden laat je het beste een laadpaal installeren. Je kunt kiezen uit meerdere soorten laadpalen met onder andere verschillen in: laadsnelheid, kwaliteit, technologie (bijv. bidorectioneel laden) en ondersteuning. Het is aan te raden om de laadpaal door een expert te laten installeren, aangezien deze op een nieuwe groep in de meterkast moet worden aangesloten.

Gebruik laadpaal in België
laadpaal
laadpas

Laadpas elektrische auto

Het zal niet altijd lukken om je altijd alleen thuis op te laden. Gelukkig zijn er in België een groot aantal openbare laadpalen beschikbaar die je als eigenaar van een elektrische auto kunt gebruiken. Om te laden bij een openbare laadpaal dien je echter wel een laadpas te hebben die geaccepteerd wordt bij dat laadstation.

Meer info

Elektrische auto opladen

De prijzen van elektrische auto's kunnen sterk verschillen. De prijs is vooral afhankelijk van het gekozen merk, model, de specificaties en accessoires. Voor het gebruiken van een elektrische auto betaal je doorgaans minder dan voor een auto met een benzine- of dieselmotor door de lagere laadkosten. Bekijk alle informatie over de kosten en prijzen van een elektrische auto.

Prijzen elektrische auto's België
auto opladen

Wat is de beste elektrische auto in 2023?

Het kiezen van een auto is uiteraard een hele persoonlijke keuze. Waar de ene persoon wellicht een comfortabele SUV als de beste auto beschouwt, zoekt iemand anders weer naar een sportieve hatchback. Op basis van objectieve gegevens zijn er drie auto's uitgeroepen tot beste elektrische auto van het jaar, met de Mercedez-Benz EQE als overall winnaar.

De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) onderzocht alle elektrische auto's die momenteel te verkrijgen zijn in haar verkiezing voor EV van het jaar 2023. De resultaten zijn gebaseerd op objectieve gegevens, zoals de leaseprijs, verkoopaantallen, laadsnelheid en gebruiksgemak. Alle beoordelingsfactoren en bijbehorende wegingen zijn opgesteld door een vakkundige jury.

Guy's name

Peugeot e-208

Middensegment

In het A/B-segment wint de Peugeot e-208 de prijs van beste elektrische auto van het jaar. Het compacte model scoort vooral goed op laadsnelheid en de leaseprijs. Deze stijlvolle auto heeft een bereik van maximaal 362 kilometer en is tevens verkrijgbaar als niet-elektrische auto.

Kia EV6

Kia EV6

Hoge segment

In het C/D-segment wint de Kia EV6 de prijs van beste elektrische auto van het jaar. Het populaire model is steeds meer te zien op de Belgische wegen en heeft gewonnen door de hoge laadsnelheid (ultra-snelladen), rijeigenschappen en het gebruiksgemak.

Mercedes EQE

Mercedes-Benz EQE

Topsegment

De Mercedez-Benz EQE wint in het topsegment en is ook uitgeroepen tot de overall beste elektrische auto van het jaar. De Mercedes wint door de grote actieradius van maximaal 659 km, de goede rijeigenschappen en de aantrekkelijke leaseprijs.

Voordelen van een elektrische auto

 • Goed voor het milieu

  De voornaamste reden dat er vanaf 2035 alleen nog maar elektrische auto's mogen worden verkocht is de kleinere impact op het klimaat van deze type auto's. Gedurende de levensduur van een elektrische auto is de CO2-uitstoot lager dan die van diesel- of benzineauto's.

 • Goedkoper

  De kosten om een elektrische auto te rijden liggen over het algemeen lager dan die van diesel- en benzineauto's. Vooral als de auto thuis wordt opgeladen liggen de kosten per kilometer een stuk lager.

 • Fiscale voordelen

  Om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen zijn er meerdere fiscale voordelen in het leven geroepen voor particulieren en bedrijven die een elektrische auto aanschaffen. Zo ben je in het Vlaamse gewest als eigenaar van een elektrische auto vrijgesteld van BIV en verkeersbelasting en kun je fiscale voordelen ontvangen voor de installatie van een laadpaal.

 • Lagere onderhoudskosten

  Een elektrische auto bestaat over het algemeen uit een stuk minder onderdelen van een diesel- of benzineauto. Hierdoor kan er ook minder kapot gaan en liggen de onderhoudskosten vaak een stuk lager. De banden moeten echter wel vaker vervangen worden omdat een elektrische auto een hoger motorkoppel heeft.

 • Thuis opladen

  Een groot voordeel van elektrisch rijden is dat je de auto thuis kunt opladen. Zo laad je de auto 's nachts op en kun je de volgende ochtend weer met een volle accu op pad. Daarnaast zijn er steeds laadstations te vinden bij bedrijven, supermarkten en parkeerplaatsen. Bekijk alle informatie over de installatie van een laadpaal thuis om je auto bij je woning op te laden.

Hoelang duurt het en wat kost het om mijn elektrische auto op te laden?

kWh
kW
Laden

Hoe energiecontract voor elektrische auto kiezen?

First step background-image
1 2 3
1

Bereken je jaarlijlkse energieverbruik

Second step background-image
1 2 3
2

Vergelijk alle contracten op basis van je verbruik

Third step background-image
1 2 3
3

Kies het energiecontract dat het beste bij jouw profiel past

Als je binnenkort een elektrische auto ontvangt en deze thuis gaat opladen, is het sterk aan te raden om te controleren of je huidige energiecontract nog steeds aantrekkelijk is met je hogere verbruik. Vergelijk alle energietarieven met de gratis energievergelijker van Mijn Groene Energie (by CallMePower) via de link hierboven.