logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Afmetingen zonnepanelen: welke formaten zijn er?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Afmetingen zonnepanelen

De zonnepanelen afmetingen kunnen verschillen per model en merk. Er bestaan standaard maten, maar ook extra kleine of grote panelen. Op deze pagina geeft Mijn Groene Energie alle informatie over de afmetingen van zonnepanelen.

Welke afmetingen zonnepanelen zijn er?

De meeste zonnepanelen hebben een afmeting van 165 centimeter lang en 100 centimeter breed. De dikte van de panelen is ongeveer 4 centimeter. De meeste zonnepanelen hebben deze afmetingen, hoewel het soms een paar centimeter kan verschillen.

Afmetingen zonnepanelen

Zonnepanelen afmetingen per Wattpiek (Wp)

De Wattpiek (Wp) van zonnepanelen kan verschillen per model. Sommige modellen met een hoge Wp hebben iets grotere afmetingen. In de tabel hieronder zijn de gemiddelde zonnepanelen afmetingen weergegeven per Wattpiek.

Afmetingen zonnepanelen per Wp
  Lengte Breedte
190 tot 250 Wp 155 cm 80 cm
245 tot 300 Wp 165 cm 100 cm
>300 Wp 200 cm 100 cm

Zonnepanelen met een Wattpiek van meer dan 300 hebben al snel een afmeting van 200 cm bij 100 cm. Varianten met een hogere Wp, (350 Wp, 400 Wp, etc) hebben in de meeste gevallen vergelijkbare afmetingen.

gas en elektriciteit

Vergelijken en advies injectietarieven (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Omvormer zonnepanelen afmetingen

Omvormers voor zonnepanelen zijn over het algemeen relatief klein en gemakkelijk te plaatsen. Een gemiddelde omvormer is ongeveer 50 cm lang en 35 cm breed. Dit soort omvormers wegen ongeveer 10 kg.

Wat is beter: grote of kleine zonnepanelen?

Grote of kleine zonnepanelen zijn niet perse beter. Een groter paneel wekt enkel meer elektriciteit op, simpelweg omdat deze panelen meer zonnecellen bevatten. Grote panelen nemen (uiteraard) wel meer ruimte in beslag.

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het aan te raden om te kijken naar het aantal Wattpiek van de panelen. Deze geven aan hoeveel elektriciteit de zonnepanelen potentieel kunnen opwekken.

Standaard zonnepanelen afmetingen

De meeste zonnepanelen hanteren dezelfde afmetingen, ongeacht het aantal Wattpiek. Dit zijn de afmetingen die ook hierboven zijn weergegeven, namelijk: 165 centimeter lang, 100 centimeter breed en 4 centimeter dik.

Grote zonnepanelen afmetingen

Grote zonnepanelen hebben in de meeste gevallen een iets hogere Wattpiek, denk hierbij aan 300 Wp en meer. In de meeste gevallen worden grote zonnepanelen enkel iets langer en blijven de dikte en breedte ongeveer gelijk. Een groot zonnepaneel is ongeveer 200 centimeter lang, 100 centimeter breed en 4 centimeter dik.

Kleine zonnepanelen afmetingen

Er bestaan ook meerdere soorten kleine zonnepanelen, welke vaak een lagere opbrengst hebben, maar ook goedkoper in aanschaf zijn. Over het algemeen is een klein zonnepaneel 155 centimeter lang en 80 centimeter breed. Er bestaan echter ook nog kleinere modellen met een lengte van ongeveer 125 centimeter.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor 10 zonnepanelen?

De ruimte die je nodig hebt voor het plaatsen van tien zonnepanelen is afhankelijk van het soort zonnepanelen dat je gaat plaatsen en je dak. Ben je benieuwd hoeveel zonnepanelen je op jouw dak kan laten plaatsen? Gebruik dan de onderstaande calculator.

Bereken hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen

vierkante meter (m2)
Laden

Meer weten over het installeren van zonnepanelen? Bekijk onze pagina over zonnepanelen plaatsen.

Wat is het nadeel van teveel zonnepanelen?

Het nadeel van teveel zonnepanelen is dat je rendement afneemt. Het hoogste rendement met zonnepanelen behaal je als je alle elektriciteit die je opwekt direct kunt gebruiken. Hierdoor neem je een stuk minder elektriciteit af bij je energieleverancier, waardoor je optimaal gebruik maakt van je zonnepanelen.

Op het moment dat je significant meer elektriciteit gaat opwekken dan je verbruikt, injecteer je dit op het distributienet. Hier ontvang je een injectievergoeding voor, maar deze is eigenlijk altijd lager dan de elektriciteitsprijs. Bij teveel zonnepanelen zal je rendement dus afnemen.

gas en elektriciteit

Vergelijken en advies injectietarieven (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Kies voor een aantrekkelijk injectietarief Bekijk alle energieleveranciers en vergelijk de injectietarieven.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 37 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen