vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Isolatiemateriaal: prijzen, soorten en uitvoering

Geactualiseerd op
minuten lezen
isolatie materiaal

Als je een woning wilt laten isoleren heb je genoeg keuze aan verschillende isolatiematerialen. De werking, applicatie en kosten kunnen sterk verschillen per type isolatiemateriaal. Bekijk op deze pagina alle informatie over de materialen en wat je het beste kunt kiezen voor jouw woning.

Overzicht soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende isolatiematerialen die je kunt gebruiken om een woning beter te isoleren. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen soorten isolatiematerialen op basis van grondstoffen. Dit wordt verdeeld onder drie groepen:

 1. kunststof isolatie
 2. minerale isolatie
 3. ecologische isolatie

In het overzicht hieronder zijn de belangrijkste isolatiematerialen die in België worden gebruikt weergegeven.

Soorten materialen isolatie
IsolatiemateriaalToelichtingAanzicht
CelluloseCellulose is een vorm van thermische isolatie gemaakt van gerecycleerd papier, voornamelijk kranten, dat is behandeld met brandvertragers.
Cellulose
EPSEPS (Expanded Polystyrene) is een lichtgewicht, luchtig materiaal gemaakt van polystyreenparels.
EPS
GlaswolGlaswol is een thermisch en akoestisch isolatiemateriaal gemaakt van gerecyclede glasvezels die tot een lichte, veerkrachtige wol worden gesponnen.
Glaswol
GyprocGyproc verwijst naar systemen waarbij gipsplaten (Gyproc-platen) gecombineerd worden met isolatiematerialen, zoals glaswol of EPS, om zowel thermische als akoestische isolatie te bieden.
Gyproc
PIRPIR (Polyisocyanuraat) is een thermisch isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, bestaande uit een hard schuim.
PIR
PURPUR (Polyurethaan) is een veelzijdig en efficiënt thermisch isolatiemateriaal, dat als schuim wordt aangebracht en uitzet om naadloos te isoleren.
PUR
RotswolRotswol is een thermische en akoestische isolatie gemaakt van gesmolten gesteente dat tot vezels is gesponnen.
Rotswol

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Kunststof isolatie

Onder kunststof isolatie vallen de volgende materialen:

 • EPS
 • Gyproc
 • PIR
 • Polyethyeen
 • PUR
 • XPS

Kunststof isolatie is vochtbestendig en is een erg goede isolatiesoort die bestaat uit chemische schuimen. Hierdoor wordt het vaak gebruikt voor hellende en platte daken. Kunststof isolatie is beschikbaar in isolatieplaten, isolatiechips en spuitisolatie.

Kunststof isolatie heeft een hogere isolatiewaarde dan minerale isolatie, maar is minder milieuvriendelijk en minder geschikt voor geluidsisolatie. Dit isolatiemateriaal is ongevoelig voor vocht en daarom perfect voor kelders, gevels en daken. Afhankelijk van het isolatiemateriaal, ligt de gemiddelde prijs tussen € 20 en € 35 per vierkante meter.

Minerale isolatie

Onder minerale isolatie vallen de volgende materialen:

 • Cellenglas
 • Glaswol
 • Rotswol

Dit isolatiemateriaal bestaat uit gesponnen draden van gerecycleerd glas. Dit kan vervolgens worden ingeblazen in spouwmuren, maar het kan ook worden gebruikt voor isolatieplaten door deze grondstoffen samen te persen. Minerale wol heeft een hoge brandwerendheid en heeft een relatief kleine ecologische voetafdruk.

Dit isolatiemateriaal heeft echter wel een grotere isolatiedikte nodig dan bij andere soorten materialen voor isolatie. Daarnaast beschikt dit isolatiemateriaal over goede thermische isolatie en is het makkelijk te plaatsen. Voor minerale isolatie kan de prijs variëren tussen de € 15 en € 20 per vierkante meter.

Ecologische isolatie

Onder ecologische isolatie vallen onder andere de volgende materialen:

 • Papiervlokken
 • Schapenwol
 • Houtwol

Ecologisch isolatiemateriaal is de meest milieuvriendelijke optie om een woning mee te isoleren. Dit isolatiemateriaal bestaat namelijk uit natuurlijke, onuitputbare én recycleerbare grondstoffen.

Je hebt bijvoorbeeld papiervlokken, schapenwol en houtwol, wat valt onder ecologische isolatie. Om ecologisch isolatiemateriaal te produceren is relatief weinig energie nodig in vergelijking met andere soorten isolatiemateriaal.

Het is daarnaast goed te gebruiken als geluidsisolatie en heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Ecologische isolatie is gemiddeld wel duurder dan de eerder genoemde isolatiematerialen. Zo betaal je minimaal € 15 tot € 30 per vierkante meter. Daarnaast is het wat gevoeliger voor ongedierte.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Uitvoering en aanbrenging isolatiemateriaal

Een woning isoleren kan met verschillende isolatiematerialen, maar kan ook op verschillende manieren uitgevoerd worden. Zo zijn er isolatieplaten die geplaatst kunnen worden, maar er is ook inblaasisolatie en spuitisolatie. In dit onderdeel heeft Mijn Groene Energie de verschillende uitvoeringen op een rijtje gezet.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn wellicht de meest gebruikte en bekende vormen van isolatiemateriaal. Onder isolatieplaten vallen PIR-platen, EPS-platen, PUR-platen, XPS-platen en isolatieplaten van glaswol.

PIR-platen zijn harde schuimstof platen die vaak worden gebruikt voor spouwmuurisolatie. Het heeft een erg goede isolatiewaarde, ook als het isolatiemateriaal maar dun toegepast wordt. PIR is ook geschikt als dakisolatie en is voorzien van een dampdichte laag aan beide zijden.

EPS-platen zijn vooral bekend als beschermingsmateriaal bij huishoudtoestellen. EPS-platen zijn zeer licht en bestaan uit piepschuim, waardoor het erg makkelijk te gebruiken is.

PUR-platen worden voor vele isolatie uitvoeringen aangeraden, ze zijn ook verkrijgbaar als geïsoleerde dakplaten. Zo is het een goed alternatief voor vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie.

XPS-platen worden meestal gebruikt om kelders of spouwmuren te isoleren. De isolatieplaten zijn drukvast en kunnen daarom ook voor vloerisolatie gebruikt worden. Het is makkelijk te verwerken en de isolatiewaarde is goed. XPS-platen zijn gemiddeld goedkoper dan PUR- en PIR-platen.

Isolatieplaten van glaswol worden meestal gebruikt voor onregelmatige ondergronden. Deze platen bestaan uit rotswol of glaswol.

Inblaasisolatie

Inblaasisolatie kan gebruikt worden voor spouwmuren, vloeren en daken. Hier wordt isolatiemateriaal ingeblazen op de plekken waar isolatie nodig is aan de hand van een speciale inblaasmachine. Hierbij kan je de dikte zelf bepalen en is het erg eenvoudig om aan te brengen. Bovendien is het ideaal om holle ruimtes op te vullen die lastig bereikbaar zijn en werkt het ook goed als geluidsisolatie. Cellulose isolatie maakt gebruik van deze manier van isoleren.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen drie soorten inblaasisolatie: glaswol inblaasisolatie, cellulose inblaasisolatie en houtvezel inblaasisolatie. De kosten van inblaasisolatie kunnen variëren van € 10 tot € 35 per vierkante meter.

Spuitisolatie

Net zoals bij inblaasisolatie, hoef je bij spuitisolatie geen isolatiewol op maat te snijden of extra arbeid te verrichten. Met spuitisolatie kan je meteen de woning isoleren. Dit isolatiemateriaal vult alle naden en kieren waardoor je een optimale luchtdichtheid creëert. Spuitisolatie bestaat uit: gespoten PUR, icynene, gespoten glaswol, cellulose isolatie, isolatiekorrels en schelpenisolatie/isolatiechips.

Als je woning ouder is dan tien jaar kan je zelfs een verlaagd btw-tarief betalen met spuitisolatie. Spuitisolatie is over het algemeen duurder dan minerale isolatie. Je bespaart echter wel op arbeidskosten aangezien het aanbrengen van spuitisolatie erg eenvoudig is. Spuitisolatie aanbrengen kost gemiddeld € 30 per vierkante meter.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Goedkoopste materiaal voor isolatie

Isolatie aanbrengen kan soms een grote investering zijn. Over het algemeen worden EPS isolatieplaten beschouwd als het goedkoopste isolatiemateriaal. Hier betaal je namelijk rond de € 10 per m2 voor een plaat van 10 cm dik.

Voor minerale isolatie wordt glaswol vaak aangeraden als goedkoopste isolatie. Glaswol heeft namelijk een hoge isolatiewaarde en is licht van gewicht. Je kunt isoleren met glaswol vanaf € 6 per vierkante meter.

Welk isolatiemateriaal heeft de hoogste R-waarde?

Glaswol en steenwol hebben gemiddeld de hoogste R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, ook wel Rd-waarde genoemd, hoe beter het materiaal isoleert. Een R-waarde van boven de vier wordt beschouwd als een zeer goede isolatie voor een woning. Als je liever voor kunststof isolatie kiest, bieden EPS- en XPS platen een erg hoge R-waarde.

Bereken de R-waarde van je isolatiemateriaal

cm
Laden

Welke isolatie bespaart het meest?

De warmte van een woning gaat meestal verloren via het dak, mede doordat de warmte altijd omhoog stijgt. Hierdoor is dakisolatie een cruciale factor bij het verbeteren van het wooncomfort. Het rendement van isolatiemateriaal verschilt per materiaal. Spouwmuurisolatie heeft het hoogste haalbare rendement waarbij de terugverdientijd het kortste is, namelijk drie tot vijf jaar.

Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Welk isolatiemateriaal je wilt gebruiken voor de woning, hangt af van wat je met de isolatie wilt bereiken. Zo kun je geluidsisolatie plaatsen, maar ook kiezen voor andere soorten isolatie binnen een huis, zoals vloer of raamisolatie.

Als je een woning beter wilt isoleren tegen geluid, worden minerale isolatie soorten aangeraden. Deze isolatiematerialen, zoals glaswol of rotswol, bestaan namelijk uit een open structuur die ervoor zorgt dat geluid makkelijk opgenomen kan worden.

Wil je graag de muren van een woning beter isoleren? Dan kun je het beste kiezen voor PIR-isolatie, wat verkrijgbaar is in spuitisolatie en isolatieplaten. PIR-isolatie heeft namelijk een hoge isolatiewaarde en is goed te verwerken.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 30 stemmen vond de informatie nuttig.