vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Lucht-water warmtepomp in België: info werking en kosten

Geactualiseerd op
minuten lezen
Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een type warmtepomp dat gebruik maakt van de warmte in de lucht om het water in een woning te verwarmen. Bekijk op deze pagina alle informatie over het gebruik en de kosten (aanschafprijs, gebruikskosten en premies) van een lucht-water warmtepomp in België.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp zet de warmte in de buitenlucht om in warm water dat gebruikt kan worden voor het verwarmen van een woning of sanitair water. Dit type warmtepomp maakt gebruik van een buitenunit dat de lucht aanzuigt, vervolgens opwarmt en daarmee het water in het systeem verwarmt.

Dit type warmtepomp is de afgelopen jaren erg populair geworden doordat het een relatief goedkoop systeem is dat een groot effect kan hebben op je energiefactuur. Bovendien hadden dit type warmtepompen in het verleden met koud weer nog wel eens moeite om voldoende warm water te produceren, maar tegenwoordig functioneert een lucht-water warmtepomp ook bij temperaturen ver onder nul (ongeveer tot -15˚C).

Lucht-water warmtepomp werking

De lucht-water warmtepomp pompt een koelmiddel rond in een gesloten systeem. Dit koelmiddel neemt de warmte op die door de buitenunit het systeem in wordt gelaten. Deze warmte verdampt onder de invloed van een verdamper en een compressor vervoert deze damp vervolgens naar een condensor. Hier koelt de damp weer af met koud water, condenseert het en wordt opnieuw een vloeibaar koelmiddel.

Dankzij dit proces heeft het water in je verwarmingsinstallatie de warmte uit de buitenlucht overgenomen.

Meer weten over de werking van warmtepompen? Bekijk onze pagina over de werking van een warmtepomp.

Wanneer kiezen voor een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp is enkel geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Slecht geïsoleerde woningen zullen dermate veel warmte verliezen, waardoor ze niet goed verwarmd kunnen worden met dit type warmtepomp.

Verder is de installatie van dit type warmtepomp vooral interessant als je een bestaande cv-ketel gaat vervangen of als je een compleet nieuwe cv-installatie wilt gaan plaatsen. Een lucht-water warmtepomp is namelijk een goed alternatief, aangezien het gemakkelijk op een bestaand systeem kan worden geplaatst.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Verbruikskosten en prijs lucht-water warmtepomp

De kosten van een lucht-water warmtepomp zijn vooral afhankelijk van of je de pomp op een bestaand systeem gaat aansluiten of dat het gehele systeem vervangen gaat worden. Vergeleken met andere type warmtepompen is de installatie relatief gemakkelijk, waardoor de kosten ook lager liggen.

Prijs lucht-water warmtepomp De prijzen voor een lucht-water warmtepomp in België liggen tussen de € 5.000 en € 9.000 (inclusief btw en installatie, exclusief premies), afhankelijk van het gekozen systeem. Bekijk ons artikel over de prijs warmtepomp voor meer informatie.

De lucht-water warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit voor het produceren van warmte. Het verbruik van dit type warmtepomp is relatief hoog, zeker in de wintermaanden. Per jaar verbruikt een lucht-water warmtepomp ongeveer 5.500 kWh elektriciteit. Vooral voor huishoudens met zonnepanelen kan dit type warmtepomp dus interessant zijn.

Als je een warmtepomp laat plaatsen is het altijd aan te raden om de tarieven van alle leveranciers te vergelijken om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt voor elektriciteit. Zo haal je het maximale rendement uit je installatie.

Tarieven vergelijken? Energie vergelijken doe je met Mijn Groene Energie!

Lucht-water warmtepomp premie in Vlaanderen

Huishoudens die kiezen voor een lucht-water warmtepomp kunnen in Vlaanderen een premie ontvangen van de overheid. Voor het ontvangen van de premie moet de lucht-water warmtepomp de enige centrale verwarming van het hele gebouw zijn. Daarnaast moet de pomp instaan voor ruimteverwarming, eventueel in combinatie met de verwarming van sanitair water of als zwembadverwarming.

De premie voor een lucht-water warmtepomp ligt tussen € 3.000 en € 4.800.

Bekijk onze pagina over de warmtepomp premies voor meer informatie.

Voor- en nadelen lucht-water warmtepomp

Net zoals de meeste systemen en warmtepompen, heeft de lucht-water warmtepomp ook een aantal voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van de lucht-water warmtepomp.

Lucht-water warmtepomp voordelen

Een lucht-water warmtepomp heeft de volgende voordelen:

  • Het rendement van een lucht-water warmtepomp is erg goed.
  • De installatie van dit type warmtepomp is relatief makkelijk, aangezien het kan worden aangesloten op een bestaand systeem.
  • Je kunt volledig onafhankelijk worden van aardgas.
  • Een lucht-water warmtepomp kan worden gebruikt voor radiatoren en een vloerverwarming.
  • Het systeem werkt probleemloos tot -15˚C.

Lucht-water warmtepomp nadelen

Een lucht-water warmtepomp heeft de volgende nadelen:

  • Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van een buitenunit voor het aanzuigen van lucht, wat geluid maakt.
  • Het is niet het goedkoopste type warmtepomp dat je kunt kopen.
  • Bij temperaturen onder -15˚C kan het zijn dat de warmtepomp de woning niet op een constante temperatuur kan houden of voldoende verwarmt.
  • Je elektriciteitsverbruik zal toenemen.

gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 3 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over warmtepompen