vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Lucht-lucht warmtepomp: prijzen, voor- en nadelen en meer

Geactualiseerd op
minuten lezen
Lucht lucht warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, waarvan de lucht-lucht warmtepomp er één is. Op deze pagina vind je alle informatie over dit type warmtepomp, zoals de voor- en nadelen, prijzen en de kosten.

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een type warmtepomp die energie uit de lucht onttrekt en dit vervolgens omzet in warmte of koude lucht. Dit type warmtepomp heeft als belangrijkste kenmerk dat ze naast verwarmen ook kunnen koelen.

Andere typen warmtepompen zijn de lucht-water warmtepomp en de geothermische warmtepomp.

Hoe werkt dit type warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit zuigt lucht op en onttrekt hier energie uit. In de unit zit een compressor, die een koelgas opwarmt en vervolgens de lucht op kan warmen die hierna wordt verspreid door de binnenunit. Dit proces kan ook worden omgedraaid om de woning te koelen.

Het verwarmingsproces met een lucht-lucht warmtepomp kan als volgt worden samengevat:

  1. De buitenunit trekt lucht aan met een ventilator.
  2. Uit de aangetrokken lucht wordt warmte onttrokken en het koelgas opgewarmd.
  3. Met een compressor wordt het koelgas verder opgewarmd tot de gewenste temperatuur.
  4. Het verwarmde koelgas geeft de warmte af.
  5. De binnenunit verspreidt de warmte door de woning met behulp van een ventilator.

Meer weten? Bekijk onze pagina over de werking van een warmtepomp.

Lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming

Een lucht-lucht warmtepomp gebruiken als de hoofdverwarming van een woning is niet voor alle woningen aan te raden. In sommige gevallen zal het verwarmingsvermogen van dit type warmtepomp te laag zijn, waardoor je de woning niet geheel kunt verwarmen.

Een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming gebruiken is in principe enkel aan te raden voor goed geïsoleerde en kleine woningen. In kleine woningen kan een warmtepomp een goed rendement behalen en alle kamers voldoende verwarmen. Daarnaast is goede isolatie ook een vereiste.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Prijs lucht-lucht warmtepomp

Als je van plan bent een lucht-lucht warmtepomp te laten plaatsen, is het goed om te weten dat de prijzen sterk afhankelijk zijn van een aantal factoren, zoals:

  • het model en merk;
  • gewenste vermogen;
  • aantal units;
  • type units (vloer-, plafond of wandmodel).

Voor een gemiddeld model lucht-lucht warmtepomp, inclusief de installatie van de binnen- en buitenunits, zal je rekening moeten houden met een prijs van ongeveer € 2.800 (exclusief premies).

Energiekosten

Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt geen aardgas voor het produceren van warmte, maar heeft wel elektriciteit nodig. Verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp gebruikt ongeveer 5 kW aan elektriciteit per uur, afhankelijk van het gekozen model. Eén lucht-lucht warmtepomp die per dag ongeveer zeven uur in gebruik is, kost met een elektriciteitsprijs van € 0,40 op maandbasis €84.

Premie voor de installatie van een lucht-lucht warmtepomp

De Vlaamse overheid heeft meerdere premies in het leven geroepen om de installatie van duurzame verwarmingsmethoden en energiebronnen te stimuleren. Het premiebedrag voor een lucht-lucht warmtepomp bedraagt tussen de € 300 en € 480, onder andere afhankelijk van de kosten.

Bekijk onze pagina over de warmtepomp premies voor meer informatie.

Is een lucht-lucht warmtepomp rendabel?

Een lucht-lucht warmtepomp is zeker een rendabele investering, vooral voor kleinere woningen die goed geïsoleerd zijn. Vooral de nieuwe modellen behalen een goed rendement en hebben een relatief laag stroomverbruik.

Als je ook zonnepanelen hebt geplaatst, zal het rendement van de warmtepomp een stuk hoger liggen doordat je het grootste gedeelte van de benodigde elektriciteit zelf kunt opwekken.

Voor- en nadelen van een lucht-lucht warmtepomp

Net zoals de meeste verwarmingsmethoden, heeft een lucht-lucht warmtepomp ook een aantal voor- en nadelen. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van dit type warmtepomp.

Voordelen

Het grootste voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat het een relatief goedkoop systeem is en de installatie gemakkelijk is. Voor de installatie zijn geen dure werken nodig en de plaatsing kan snel worden uitgevoerd.

Verder is een ander belangrijk voordeel van een lucht-lucht warmtepomp de optie om te koelen in de zomer. Dit type warmtepomp functioneert dus ook als een airco, wat goed van pas kan komen in de alsmaar warmere zomers.

Nadelen

Het grootste nadeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat het niet geschikt is voor elke woning. Enkel bij kleine woningen die een goede isolatie hebben, zal dit type warmtepomp de woning goed kunnen verwarmen. Het is mogelijk om dit type warmtepomp ook in andere woningen te gebruiken, maar dan kan het zijn dat je bij koud weer een extra verwarming moet gebruiken. Vooral bij zeer koud weer kan het zijn dat de lucht-lucht warmtepomp niet voldoende verwarmt.

Verder is dit type warmtepomp niet aan te sluiten op een bestaand systeem, zoals een vloerverwarming of radiatoren. Er zal altijd een binnen- en buitenunit geïnstalleerd moeten worden.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 3 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over warmtepompen