logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Zonnepanelen prijs: wat zijn de kosten pv-installatie?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonnepanelen prijs

Steeds meer Belgische huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen te laten installeren. Op deze pagina geeft Mijn Groene Energie alle informatie over de prijzen van zonnepanelen, de bijkomende kosten en de tegemoetkomingen van de overheid.

Zonnepanelen prijs in België

De installatie van zonnepanelen kan een kostbare investering zijn. Het rendement is echter sterk toegenomen en met de beschikbare premies en het verlaagde btw-tarief kiezen steeds meer huishoudens ervoor om zonnepanelen te installeren. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen is vooral afhankelijk van de volgende factoren:

  • vermogen in Wp (Wattpiek) van de installatie;
  • aantal zonnepanelen;
  • type zonnepanelen en merk;
  • gekozen omvormer;
  • installatiebedrijf.

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is vooral afhankelijk van het vermogen in Wp. In de tabel hieronder is een indicatie van de zonnepanelen prijzen weergegeven op basis van een Wp van 325 per paneel.

Indicatie totale prijs zonnepanelen
Aantal panelen Prijs zonnepanelen
10 € 5.000 - € 7.500
12 € 5.600 - € 8.800
14 € 6.800 - € 9.500
16 € 7.500 - € 11.000
18 € 8.700 - €12.500

De prijzen die hierboven zijn weergegeven zijn inclusief btw, omvormer en de installatie. De beschikbare premies zijn hier nog niet vanaf getrokken. Kijk aan het einde van deze pagina voor meer informatie over de premies voor de installatie van zonnepanelen in België.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Prijs omvormer zonnepanelen

Voor het installeren van zonnepanelen heb je, naast de panelen zelf, ook een omvormer nodig. Het is belangrijk om de juiste omvormer te kiezen, zodat je een optimaal rendement kunt behalen.

De prijs van een omvormer bestaat uit de kosten van de omvormer zelf, leveringskosten en installatiekosten. De prijs van de omvormer zelf kan variëren van € 500 tot € 5.000. De prijs van de omvormer voor zonnepanelen is afhankelijk van:

  • kwaliteit van de gekozen omvormer;
  • maximaal vermogen van de pv-installatie;
  • omvormer die geschikt is voor buiten of enkel binnen;
  • maximaal AC vermogen.

In de tabel hieronder zijn de geschatte kosten voor een zonnepanelen omvormer weergegeven, inclusief installatiekosten.

Prijs zonnepanelen omvormer
Maximaal vermogen installatie Kosten
2.200 Wp € 1.000 tot € 1.200
3.000 Wp € 1.100 tot € 1.300
4.000 Wp € 1.400 tot € 1.700

De bovenstaande prijzen zijn een indicatie. Het is aan te raden om bij meerdere bedrijven een offerte aan te vragen voor de installatie van de omvormer om er zeker van te zijn dat je de beste prijs betaalt.

Prijs aparte elektragroep voor installatie zonnepanelen

Voor de veiligheid moeten zonnepanelen geïnstalleerd worden op een aparte elektragroep. In veel gevallen zal er een nieuwe groep gecreëerd moeten worden, wat extra kosten met zich meebrengt. Voor het maken van een nieuwe elektragroep voor de installatie van zonnepanelen moet je rekening houden met ongeveer € 100 aan kosten.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Bijkomende kosten zonnepanelen

Na de installatie van de zonnepanelen heb je mogelijk ook te maken met bijkomende kosten, zoals het onderhouden van de installatie en reinigen van de panelen.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat de omvormer na 10 tot 15 jaar vervangen moet worden. Het vervangen van een omvormer kost tussen de € 1.000 en € 1.200.

Kosten reinigen zonnepanelen

Het is aan te raden om in ieder geval twee keer per jaar de zonnepanelen te reinigen. Het is mogelijk om dit zelf te doen of uit te besteden aan een specialist. In het geval dat de panelen lastig te bereiken zijn is het aan te raden om een specialist in te schakelen.

Het reinigen van zonnepanelen kost tussen de € 100 en € 500 per keer, afhankelijk van de grootte van de installatie en het gekozen bedrijf. Jaarlijks bedragen de reinigingskosten dus tussen de € 200 en € 1.000.

Meer weten over het schoonmaken van zonnepanelen? Bekijk onze pagina over zonnepanelen reinigen, saharazand op zonnepanelen of zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij maken.

Kosten onderhoud zonnepanelen

Naast het regelmatig reinigen van de panelen, is het ook aan te raden om onderhoud te laten uitvoeren aan de pv-installatie. Hieronder valt een inspectie van de installatie, zoals de bedrading en beschermingslaag. Een inspectie kost tussen de € 80 en € 100.

Nieuwe energieleverancier vinden? Energie vergelijken doe je met Mijn Groene Energie (by CallMePower).

Verlaging prijs zonnepanelen

Om de energietransitie in België te bevorderen en het voor huishoudens aantrekkelijker te maken om zonnepanelen te installeren, heeft de Belgische regering een aantal maatregelen genomen die zorgen voor een verlaging in de prijs van zonnepanelen.

Premie voor installatie van zonnepanelen

Als directe tegemoetkoming voor huishoudens die zonnepanelen installeren, zijn er in België een aantal premies beschikbaar. Het totale zonnepanelen premiebedrag kan maximaal € 1.500 bedragen en is afhankelijk van de kosten van de installatie en het vermogen van de installatie. Het premiebedrag mag maximaal 40 % van de totale investeringskosten (inclusief btw) bedragen.

Bekijk onze pagina over de zonnepanelen premies voor meer informatie en de actuele premiebedragen.

Injectievergoeding voor overschot elektriciteit

Het is vaak niet mogelijk om alle elektriciteit die je opwekt met zonnepanelen direct te verbruiken. In dit geval kun je ervoor kiezen om de elektriciteit op te slaan in een zonnepanelen thuisbatterij of te injecteren op het energienet, waardoor andere huishoudens gebruik kunnen maken van de stroom.

Voor de hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit kun je een vergoeding ontvangen van je energieleverancier, genaamd “injectietarief”. Deze vergoeding zorgt ervoor dat het rendement van zonnepanelen een stuk hoger komt te liggen.

Meer weten over het injectietarief? Bekijk onze pagina over het injectietarief in België.

Verlaagd btw-tarief op zonnepanelen

De Federale overheid heeft beslist om het btw-tarief op onder andere fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen te verlagen van 21 % naar 6 %. Deze maatregel geldt van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 en is enkel van toepassing op woningen die minder dan tien jaar oud zijn.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 3 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen