gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Prijzen elektriciteit energieleveranciers België vergelijken

Geactualiseerd op
minuten lezen
Elektriciteitsprijzen

De elektriciteitsprijzen van energieleveranciers kunnen sterk verschillen. Op deze pagina bekijken we de actuele elektriciteitsprijs op jaarbasis voor de goedkoopste elektriciteitscontracten in België. Zo kun je snel het beste tarief voor jouw situatie vinden.

Huidige prijs elektriciteit energieleveranciers

Na een lange periode van extreem hoge prijzen is de elektriciteitsprijs flink afgenomen. Er is meer vertrouwen in de markt en de leveringszekerheid is hoger, wat ervoor heeft gezorgd dat de prijzen sterk zijn gedaald.

In de tabel hieronder zijn de voordeligste elektriciteitscontracten in deze maand weergegeven. De weergegeven prijs zijn de geschatte jaarlijkse kosten voor een gemiddeld huishouden.

Lijst goedkoopste leveranciers elektriciteit
Contract Informatie contract Contract afsluiten
Frank Energie
Frank Energie Dynamisch HV
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 9,15
 • Jaarlijkse kosten: € 1,027,66
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar

Mega
Mega Prepaid Flex
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 9,93
 • Jaarlijkse kosten: € 1,060,13
 • Soort tarief: 1 jaar
 • Groene stroom: ❌

Frank Energie
Frank Energie Variabel VT
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 10,62
 • Jaarlijkse kosten: € 1,061,29
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar

Frank Energie
Frank Energie Dynamisch VT
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 10,62
 • Jaarlijkse kosten: € 1,061,29
 • Soort tarief: Onbepaalde duur
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar

Mega
Mega Smart Green Flex
 • Energiekost (in €cent/kWh): € 13,27
 • Jaarlijkse kosten: € 1,066,53
 • Soort tarief: 1 jaar
 • Groene stroom: ✔️

Korting beschikbaar

*Huidige tarieven in 05/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij Mijn Groene Energie). De getoonde prijzen zijn geschatte kosten voor een particulier energiecontract in Antwerpen met een verbruik van 4000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de prijzen die gelden in deze maand. Gebruik de MijnGroeneEnergie energievergelijker (by CallMePower) om alle contracten te vergelijken.

Sluit een contract bij de voordeligste leveranciers af

Stap over naar de voordeligste aanbieder via Mijn Groene Energie en bespaar direct (Gratis overstapdienst).

Prijs groene stroom per kWh hoger?

Groene stroom, oftewel elektriciteit opgewekt met hernieuwbare energiebronnen, wordt vaak gezien als een duurder product dan ‘normale’ stroom. Dit komt mede doordat je bij een paar energieleveranciers extra moet betalen voor een contract met groene stroom.

Niets is echter minder waar. Uit de CallMePower-index blijkt dat elektriciteitscontracten met groene stroom gemiddeld goedkoper zijn dan contracten met elektriciteit uit fossiele brandstoffen of kernenergie. Sluit dus zeker niet de groene energieleveranciers direct uit als je op zoek bent naar een nieuw contract. De elektriciteitsprijs van groene contracten is vaak zelfs aantrekkelijker!

Prijzen elektriciteit vergelijken

Uiteraard is het wel aan te raden om een vergelijking uit te voeren op basis van je verbruik. De elektriciteitsprijzen kunnen per leverancier en contract sterk verschillen, waardoor het lastig kan zijn om het beste contract te vinden. Door alle leveranciers te vergelijken met een energievergelijker kom je er snel achter wat het beste elektriciteitstarief voor jouw situatie is. Voor een overzicht van de goedkoopste contracten bekijk je de top 5 goedkoopste energieleveranciers.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Prijs elektriciteit: componenten en evolutie

De elektriciteitsprijs bestaat uit meerdere componenten, die worden bepaald door verschillende instanties. De evolutie van de elektriciteitsprijs is echter vooral afhankelijk van wat er op de energiemarkten gebeurt.

Onderdelen van de elektriciteitsprijs

De prijs van elektriciteit die je terugvindt op je factuur bestaat uit een aantal verschillende componenten. De belangrijkste onderdelen van de elektriciteitsprijs zijn:

 1. Energiekost: het gedeelte dat je energieleverancier aanrekent voor de elektriciteit en gemaakte administratieve kosten.
 2. Belastingen en heffingen: overheidsbelastingen, waaronder de btw.
 3. Distributie- en transportkosten: de kosten voor het transport en de distributie van elektriciteit door de transport- en distributienetbeheerder.

Gasprijs vergelijken? Bekijk alle informatie over de gasprijs.

Waarom verandert de prijs van elektriciteit constant?

De prijs van elektriciteit is constant in beweging en in de toekomst zal dit waarschijnlijk alleen maar verder toenemen. Dit komt doordat de productie van elektriciteit en de vraag naar elektriciteit niet altijd hetzelfde zijn.

Tegenwoordig maken we in België steeds meer gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Deze energiebronnen wekken meer elektriciteit op als de zon schijnt of als het hard waait, waardoor ze dus niet altijd dezelfde productie leveren.

Verder is de vraag naar elektriciteit uiteraard niet altijd hetzelfde. Midden in de nacht zal er minder elektriciteit nodig zijn dan tijdens de piekmomenten, zoals om zes uur ‘s avonds.

Deze factoren samen zorgen ervoor dat de prijs van elektriciteit constant in beweging is. Per uur kunnen we op de Belpex markt prijsverschillen zien, die onder andere worden beïnvloed door de hierboven genoemde factoren. Als consument merk je hier echter vrij weinig van. Alleen Vlamingen met een dynamisch energiecontract kunnen profiteren van de prijsverschillen per uur.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Evolutie prijs elektriciteit België

De prijs van elektriciteit heeft in 2022 een recordhoogte bereikt door de energiecrisis. De oorlog in Oekraïne, onzekerheid rond de gasleveringen en een maatschappij die uit de Coronacrisis kwam, zorgde ervoor dat prijzen de lucht inschoten.

Deze sterke stijging van de prijzen is weergegeven in de onderstaande tabel met de evolutie van de elektriciteitsprijs in België voor drie verschillende verbruiksprofielen.

 

 

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 11 stemmen vond de informatie nuttig.