vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Isolatiepremie: soorten, aanvraag en premiebedrag

Geactualiseerd op
minuten lezen
Isolatiepremie

Isoleren helpt met het verlagen van je energieverbruik en zo kosten te reduceren. Er zijn verschillende manieren hoe je een woning kunt voorzien van isolatie. Welke premies vallen daaronder? En voor welke isolatiepremie kom je in aanmerking als consument? Op deze pagina lees je alles over een isolatiepremie.

Welke isolatiepremies zijn er?

Er bestaan federale premies, provinciale premies, gemeentelijke premies en een premie van de netbeheerder. In dit onderdeel behnadelen we alle soorten isolatiepremies en zetten we de belangrijkste aspecten op een rijtje, zodat je weet welke premie je kunt ontvangen voor de isolatie van je woning.

Federale premies

De Belgische overheid kan ook premies bieden bij energiebesparende maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een directe uitkering wat direct op je rekening gestort wordt of een korting krijgen.

De Belgische overheid biedt een totaalrenovatiebonus aan voor consumenten die minstens drie maatregelen hebben ondernomen om energie te besparen. Daarbij kan je bovenop deze premie nog een bonus ontvangen van de netbeheerder, als je minstens drie premies aanvraagt binnen een periode van vijf jaar en aan voorwaardes voldoet. Hoe beter je de woning isoleert, hoe hoger de bonus zal uitvallen.

Provenciale premies

Er bestaan ook provinciale isolatiepremies in België. In het Brussels Hoofdstedelijk gewest is er een energiepremiestelsel waar je voor in aanmerking kunt komen. Voor het Waalse Gewest zijn er twee soorten isolatiepremies, een energiebesparende premie en een renovatiepremie die alleen geldt als de woning al 20 jaar oud is. Hierbij is de premie afhankelijk van het inkomen.

Gemeentelijke premies

Zoals in Vlaanderen, is er een mogelijkheid om een gemeentelijke premie aan te vragen. Een gemeentelijke isolatiepremie kan worden aangevraagd voor een woning, maar ook voor kantoorpanden. Om erachter te komen of de gemeente waar de woning zich bevindt in aanmerking komt, raadt Mijn Groene energie aan om de website van de gemeente te raadplegen voor de beschikbare premieregelingen.

Premie van netbeheerder Fluvius

Voor alle soorten isolatie kan je in Vlaanderen, Wallonië en Brussel een premie ontvangen. Hierbij kan netbeheerder Fluvius je maatregelen ondersteunen. Deze premiebedragen zijn echter door de jaren heen verlaagd. Zo kreeg je in 2018 een premiebedrag van €6 per m2 voor dakisolatie wat in 2022 naar € 4 per m2 is geworden.

Fluvius wordt verplicht door de Belgische overheid om consumenten te ondersteunen met premies als de woning beter geïsoleerd wordt. Je kunt een isolatiepremie ontvangen voor de volgende werken: verwarming, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie, kelderisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie en isolatieglas.

Soorten isolatiepremies

Huis

Er zijn verschillende isolatiepremies waar je een aanvraag voor kunt indienen. Daarbij kan de ene subsidie hoger uitvallen dan de ander, afhankelijk van de soorten isolatiepremie.

In dit onderdeel bespreekt Mijn Groene Energie de belangrijkste isolatiepremies, zodat je een goed overzicht hebt en de verschillen kunt analyseren.

Premie muurisolatie

Een muurisolatie premie kun je aanvragen voor de buiten- en binnenmuur. In totaal zijn er vier premies voor muurisolatie. Zo heb je Mijn VerbouwPremie, totaalrenovatie bonus, EPC-label premie en een verlaagd btw-tarief van 21 % naar 6 %.

De Mijn VerbouwPremie valt onder de categorie buitenmuur, maar hier vallen ook nog andere werken onder. Je komt in aanmerking als je een spouwmuur vult en als je buitenmuurisolatie plaatst. Het premiebedrag is afhankelijk van de staat van de woning en wie het aanvraagt.

De totaalrenovatiebonus geldt voor consumenten die binnen vijf jaar minstens drie energiebesparende maatregelen hebben genomen. Dit geldt niet alleen voor muurisolatie, maar bijvoorbeeld ook dakisolatie bijvoorbeeld. Het premiebedrag is hier afhankelijk van het aantal maatregelen die zijn uitgevoerd.

Als je de muren van een woning die al tien jaar oud is grondig wilt laten isoleren, vallen alle kosten onder een verlaagd-btw-tarief. Zo betaal je 6 % btw in plaats van 21 % btw.

Je kunt ook in aanmerking komen voor een EPC-label premie. Je kunt een aanvraag indienen voor deze premie als je een hoger EPC-attest haalt na je energetische renovatie dan ervoor. Het premiebedrag kan oplopen tot maar liefst € 5.000.

Premie dakisolatie

Als je van plan bent om het dak van de woning te gaan isoleren of dakplaten met isolatie te plaatsen, kun je via Mijn Verbouwpremie een aanvraag indienen. Hierbij moet de woning minstens 15 jaar oud zijn en het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde hebben van 4,5. Het premiebedrag hangt af van de aard van de woning en wie de aanvraag indient. Als je een aanvraag hebt ingediend en deze is goedgekeurd, zal je na maximaal 12 maanden het premiebedrag ontvangen.

Premie vloerisolatie

Ook bij het plaatsen van vloerisolatie kan je een isolatiepremie krijgen via Mijn Verbouwpremie. Onder deze premie valt het plaatsen van nieuwe vloerisolatie maar ook het aanbrengen van een dakvloer. De woning moet minstens 30 jaar oud zijn en een woning dat volledig gesloopt of herbouwd wordt komt echter niet in aanmerking voor deze isolatiepremie.

Hoeveel bedraagt de isolatiepremie?

Geld

Zoals eerder genoemd hangt het premiebedrag af van de soort woning, soort isolatie, wie de aanvraag indient en het inkomen van het huishouden.

In de meeste gevallen geldt dat hoe meer isolatie geplaatst wordt en hoe beter de isolatiewaarde is, hoe hoger het premiebedrag zal uitvallen.

De premiebedragen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's. In de onderstaande tabel zijn de belangrijkste premiebedragen weergegeven.

Premiebedragen isolatie
  Provinciale premie: Vlaanderen Provinciale premie: Brussel Provinciale premie: Wallonië Premie van netbeheerder
Dakisolatie € 4 per m2 (via een aannemer) € 20 tot € 40 per m2 (Bonus: € 10 per m2 bij gebruik van natuurlijke isolatiematerialen) € 5 per m2 € 4 per m2
Muurisolatie (langs buiten en langs binnen) respectievelijk € 30 en € 15 per m2 € 8 tot € 75 per m2. - € 30 per m2
Vloerisolatie € 6 per m2 € 20 tot € 30 per m2 (Bonus: € 10 per m2 bij gebruik van natuurlijke isolatiematerialen) € 8 tot € 24 per m2 € 6 per m2
Raamisolatie € 16 per m2 € 16 per m2 € 16 per m2 € 16 per m2
Spouwmuurisolatie € 5 per m2 € 5 per m2 € 5 per m2 € 5 per m2

Hoe vraag je een isolatiepremie aan?

De meeste isolatiepremies kunnen aangevraagd worden via Mijn VerbouwPremie. Dit kun je online aanvragen via het digitaal loket. Het aanvragen van de isolatiepremie moet uiterlijk twee jaar na de laatste factuur. Een isolatiepremie aanvragen kan ook via papieren formulieren, op deze aanvraagformulieren vind je de voorwaarden en zijn persoonsgegevens cruciaal.

Het is noodzakelijk om kopieën van de facturen en een ondertekend attest van de aannemer bij deze formulieren toe te voegen. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kan het zijn dat de aanvraag wordt afgekeurd.

Waarom kiezen voor isolatie?

Het isoleren van een woning draagt bij aan een beter wooncomfort. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen een woning blijft en de kou buiten de woning wordt gehouden. Doordat er minder energie verbruikt wordt door een woning warm te houden, zijn de uiteindelijke energiefacturen ook lager en bespaar je op energiekosten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 32 stemmen vond de informatie nuttig.