Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.

Klik hier voor een gratis offerte

Zonnepanelen reinigen: alles wat je moet weten

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen kan op verschillende manieren. Het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal verschillende zaken. Mijn Groene Energie legt uit hoe je zonnepanelen het best schoon kunt maken.

Hoe zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen liggen altijd buiten en kunnen daardoor redelijk vuil worden. Een laagje vuil kan het rendement benadelen, waardoor reinigen aan te raden is. Zonnepanelen kunnen onder andere vuil worden door:

  • Stof in de lucht;
  • Opgewaaid stof / zand van velden;
  • Saharazand;
  • Vogeluitwerpselen;
  • Mos;
  • Vallende bladeren;
  • Etc.

Zonnepanelen reinigen kun je zelf doen, door de installateur van zonnepanelen of door een gespecialiseerd bedrijf. Indien het mogelijk is om de panelen op een veilige manier te reinigen, is het makkelijk om dit zelf te doen.

Sneeuw en/of ijs op je zonnepanelen? Bekijk hoe je zonnepanelen sneeuw en ijsvrij kunt maken.

Met wat zonnepanelen reinigen?

Om zonnepanelen te reinigen is het aan te raden om gebruik te maken van een zachte borstel, met voorkeur gemaakt van nylon. Deze borstels laten geen krassen achter en kunnen de panelen goed reinigen.

Maak gebruik van water en de borstel om het vuil voorzichtig van de panelen te verwijderen. Het is niet nodig om gebruik te maken van sop. Indien de panelen erg vuil zijn kun je ervoor kiezen om een speciale zonnepanelen reiniger aan te schaffen.

Zonnepanelen schoonmaken met tuinslang

Door zonnepanelen schoon te maken met een tuinslang kunnen er resten of strepen op de zonnepanelen achterblijven door kalk in het kraanwater. Het is mogelijk om de zonnepanelen met kraanwater te reinigen, maar het beste gebruik je osmosewater.

Gebruik in ieder geval nooit een hogedrukspuit bij het reinigen van zonnepanelen. Dit kan de beschermlaag en de installatie beschadigen.

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen.

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Zonnepanelen reinigen uitbesteden

Zonnepanelen reinigen is niet altijd even veilig. Indien de panelen lastig te bereiken zijn, is het aan te raden om het schoonmaken uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast is het in dit geval uiteraard niet nodig om te investeren in materiaal, zoals reinigingsproducten of een telescoopreiniger.

Zonnepanelen reinigen prijs

Het schoonmaken van zonnepanelen kost ongeveer tussen de € 100 en € 500, afhankelijk van de afmetingen van de zonnepanelen, het aantal zonnepanelen en het gekozen bedrijf.

Het is aan te raden om bij een aantal gespecialiseerde bedrijven een offerte aan te vragen. Het is in de meeste gevallen ook mogelijk om het reinigen te laten uitvoeren door de installateur van de panelen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen reinigen kan soms veel vragen met zich meebrengen. In dit onderdeel beantwoorden we de meest gestelde vragen over het schoonmaken van zonnepanelen.

Is het zinvol om zonnepanelen schoon te maken?

Zonnepanelen liggen altijd buiten en kunnen daarom best vies worden. Als er een laagje vuil op de panelen ligt, kan de opbrengst afnemen. Dit kan nadelig zijn voor je rendement, waardoor het zeker zinvol is om zonnepanelen regelmatig schoon te maken.

Hoe vaak moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

Het is aan te raden om zonnepanelen twee tot vier keer per jaar te reinigen, bijvoorbeeld één keer tijdens de herfst, één keer in de lente en eventueel in de zomer (afhankelijk van hoe vies de panelen zijn).

In de zomermaanden werken boeren meer op het land, zijn er meer vogels en kunnen we last hebben van saharazand. Kortom, in deze periode zijn de zonnepanelen minder schoon en kan de opbrengst teruglopen, precies in de maanden waar de opbrengst het hoogst is.

Kunnen zonnepanelen beschadigen bij het schoonmaken?

Indien zonnepanelen niet voorzichtig worden schoongemaakt bestaat er een kans dat je de panelen beschadigd. Om dit te voorkomen is het aan te raden om altijd een zachte borstel (bij voorkeur nylon) te gebruiken, zonder sop. Gebruik in geen enkel geval een hogedrukspuit om de zonnepanelen te reinigen.

Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.

Klik hier voor een gratis offerte

Lees meer over zonnepanelen