vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Thuisbatterij informatie + prijs [Volledige gids België]

Geactualiseerd op
minuten lezen
Thuisbatterij

Een thuisbatterij is een systeem waarmee elektriciteit opgeslagen kan worden voor later gebruik, vaak gebruikt in combinatie met zonnepanelen. De kosten voor een thuisbatterij variëren, maar liggen gemiddeld rond de € 5,000 tot € 10,000, en hoewel de rendabiliteit afhankelijk is van factoren zoals energieprijzen en eigen energieverbruik, kan het met de juiste omstandigheden een interessante investering zijn.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote accu die in of nabij een woning kan worden geplaatst voor het opslaan van elektriciteit. Thuisbatterijen zijn onderdeel van een installatie, bestaande uit een productie installatie van groene stroom (e.g. zonnepanelen), vermogensmeter, omvormer en een noodschakelaar.

Overdag, als de zonnepanelen, particuliere windmolen of andere productie installatie elektriciteit aan het opwekken is, komt het vaak voor dat niet alle elektriciteit direct verbruikt kan worden. In dit geval kan de elektriciteit worden geïnjecteerd op het energienet, waarvoor je een injectievergoeding ontvangt. Deze vergoeding is echter lager dan de elektriciteitsprijs.

Zodra de productie installatie geen elektriciteit meer opwekt, zal je duurdere elektriciteit moeten afnemen van een energieleverancier. Door de installatie van een thuisbatterij is het mogelijk om de elektriciteit die overdag is opgewekt later te gebruiken en zo de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt bij een energieleverancier en je ecologische voetafdruk te verminderen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Zodra een productie installatie van groene energie elektriciteit opwekt en deze elektriciteit niet direct wordt verbruikt, zal hiermee de thuisbatterij worden opgeladen. Vervolgens kan deze elektriciteit op een later moment worden gebruikt.

Een thuisbatterij werkt met drie stappen:

  1. Energieopslag: Tijdens perioden van lage vraag naar elektriciteit of wanneer de productie van zonne-energie hoog is, wordt overtollige elektriciteit opgeslagen in de batterij. Bij zonnepanelen gebeurt dit overdag, wanneer de zon schijnt en de panelen meer stroom produceren dan het huis verbruikt.
  2. Energiebeheer: De thuisbatterij is verbonden met het elektriciteitsnet van het huis via een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen en de batterij om in wisselstroom (AC), die gebruikt kan worden door huishoudelijke apparaten. Slimme energiebeheersystemen kunnen automatisch beslissen wanneer energie moet worden opgeslagen of gebruikt, afhankelijk van het energieverbruik van het huis, de energieprijzen, en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie.
  3. Energieverbruik: Wanneer de vraag naar elektriciteit toeneemt, bijvoorbeeld in de avond wanneer de zonnepanelen geen stroom produceren, kan de opgeslagen elektriciteit in de batterij worden gebruikt. Het energiesysteem beslist om elektriciteit uit de thuisbatterij te leveren aan de woning.
Werking thuisbatterij

Thuisbatterij met dynamisch tarief

Een dynamisch energiecontract is een type tarief waarbij de prijs van elektriciteit varieert afhankelijk van de vraag en aanbod op de energiemarkt. Dit betekent dat de kosten van elektriciteit door de dag heen kunnen fluctueren, met lagere prijzen tijdens perioden van lage vraag en hogere prijzen tijdens piekverbruikstijden.

In de meeste situaties blijkt de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract niet rendabel te zijn. Dit is voornamelijk omdat de thuisbatterij vaak niet genoeg opgeladen kan worden tijdens perioden met lage energieprijzen, in tegenstelling tot systemen die gebruikmaken van zonnepanelen. Hierdoor is het financieel voordeel dat behaald kan worden uit de lagere stroomprijzen beperkt. Een dynamisch energiecontract als toevoeging op een systeem met zonnepanelen en een thuisbatterij kan de rentabiliteit wel verhogen.

Hoe capaciteit thuisbatterij berekenen?

Wanneer je een thuisbatterij wilt aanschaffen, is het belangrijk om te berekenen wat de capaciteit van de thuisbatterij moet zijn. Het is belangrijk dat de opslag van elektriciteit en de productie van elektriciteit op elkaar zijn afgestemd.

Het is aan te raden om rekening te houden met een thuisbatterij capaciteit van 1 tot 1,5 kWh per kilowattpiek van de zonnepanelen. Bij een installatie van 5 kWp, is een thuisbatterij van 5 tot 8 kWh aan te raden.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Zonnepanelen met thuisbatterij

In de meeste gevallen zal een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen worden geïnstalleerd. Het is mogelijk om zonnepanelen en een thuisbatterij op hetzelfde moment te installeren of om de thuisbatterij op een later moment toe te voegen.

Een thuisbatterij wordt geïnstalleerd tussen de omvormer van de zonnepanelen en de elektriciteitsmeter. Zodra de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan er nodig is in de woning, zal de accu worden opgeladen.

Thuisbatterij zonnepanelen prijs

Bij de meeste leveranciers van zonnepanelen is het mogelijk om de pv-installatie te bestellen in combinatie met een thuisbatterij. Vaak is de aanschafprijs bij deze combinatie lager en vallen de installatiekosten ook lager uit. Het hele systeem kan namelijk in één keer geïnstalleerd worden.

Voor een thuisbatterij van 8 kWh en een set van tien zonnepanelen zal je rekening moeten houden met ongeveer € 10.000 tot € 12.000 aan kosten, inclusief btw en plaatsing. Dit is exclusief de beschikbare premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen.

Thuisbatterijen vergelijken

Voor het kiezen van een nieuwe thuisbatterij is het aan te raden om het aanbod te vergelijken. Thuisbatterijen kunnen namelijk sterk verschillen in prijs en technische specificaties.

In de tabel hieronder zijn vijf van de populairste thuisbatterijen in België met elkaar vergeleken.

Thuisbatterij vergelijken
 Tesla PowerwallLG ChemHuawei Solar LunaPanasonic EverVoltSonnenBatterie
ModelTesla Powerwall 2.0LG Chem RESU 6Huawei Solar LUNA 2000Panasonic EverVolt StandardSonnenBatterie 10
Capaciteit13,5 kWh6,5 kWh10 kWh11,4 kWh22 kWh
Gewicht114 kg70 kg63 kg39 kg55 kg
Afmetingen (L x H x D) mm755 x 155 x 125452 x 654 x 120670 x 150 x 600990 x 448 x 150600 x 1295 x 355
Rendement50 %43 %100 %84 %46 %
Garantie10 jaar10 jaar10 jaar10 jaar10 jaar
Kostprijs€ 8.730€ 3.700€ 6.200€ 14.000€ 9.400

De prijzen die in de thuisbatterij vergelijkingstabel hierboven zijn weergegeven zijn inclusief btw en betreffen richtprijzen.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat is de beste thuisbatterij?

De beste thuisbatterij is volledig afhankelijk van je budget, het gewenste rendement en hoeveelheid wattpiek van de zonnepanelen.

De thuisbatterijen die in de tabel hierboven zijn weergegeven behoren tot de populairste thuisbatterijen op de internationale markt. Alle bedrijven hebben gespecialiseerde afdelingen voor thuisbatterijen en bieden kwaliteitsproducten aan. Indien je op zoek bent naar de beste thuisbatterij, is het aan te raden om één van deze thuisbatterijen te overwegen.

Bij het kiezen van de beste thuisbatterij is het aan te raden om rekening te houden met de volgende factoren:

  1. Capaciteit en vermogen: Kies een capaciteit en vermogen dat overeenkomt met je energieverbruik en piekbelasting. Zorg dat de batterij voldoende capaciteit heeft, maar let op dat meer niet altijd beter is.
  2. Levensduur en garantie: Zoek naar batterijen met een lange levensduur en uitgebreide garantievoorwaarden.
  3. Compatibiliteit: Zorg dat de batterij compatibel is met je bestaande energiesystemen zoals zonnepanelen en omvormers.
  4. Totale kosten: Overweeg de aanschafprijs, installatiekosten en eventuele onderhoudskosten.

Wat is de thuisbatterij prijs?

De prijs van een thuisbatterij kan sterk verschillen per model en merk. De thuisbatterij prijs is vooral afhankelijk van het rendement en de opslagcapaciteit. Daarnaast zijn enkele modellen met kleinere afmetingen, maar met een hoge opslagcapaciteit, ook duurder in prijs.

Het aanschaffen van de thuisbatterij zijn niet de enige kosten waar je rekening mee moet houden. Naast de thuisbatterij, zal er ook een vermogensmeter, omvormer en noodschakelaar geïnstalleerd moeten worden. Ook de kosten voor de installatie kunnen relatief hoog oplopen.

Er is echter een thuisbatterij premie beschikbaar in Vlaanderen voor huishoudens die ervoor kiezen een thuisbatterij te installeren. Deze premie heeft een grote invloed op de uiteindelijke kostprijs.

Thuisbatterij prijs bij energieleveranciers Bij meerdere energieleveranciers is het mogelijk om een thuisbatterij of zonnepanelen te bestellen in combinatie met een energiecontract. Bekijk de pagina van Eneco voor meer informatie.

Premie thuisbatterij

Om de energietransitie te versnellen, productie van groene stroom aantrekkelijker te maken en huishoudens minder afhankelijk te maken van de energieleveranciers, is de thuisbatterij premie in het leven geroepen.

In de tabel hieronder zijn de actuele thuisbatterij premies in Vlaanderen weergegeven.

Premie thuisbatterij Vlaanderen
 202220232024
0 tot 4 kWh€ 225 per kWh€ 150 per kWh€ 75 per kWh
4 tot 6 kWh€ 187,50 per kWh€ 125 per kWh€ 62,50 per kWh
6 t/m 9 kWh€ 150 per kWhGeen premieGeen premie
Vanaf 9 kWhGeen premieGeen premieGeen premie
Max per thuisbatterij€ 1.725, max 40 % factuur incl. btw€ 850, max 40 % factuur incl. btw€ 425, max 40 % factuur incl. btw

Stopzetting premie thuisbatterij Vlaanderen

Let op: de premie voor thuisbatterijen in Vlaanderen is stopgezet per 31 maart 2023. Aanvragen na 1 juni worden niet meer geaccepteerd.

In Vlaanderen zijn de premies voor de installatie van thuisbatterijen stopgezet, met als deadline voor het verkrijgen van een premie dat de thuisbatterij uiterlijk op 31 maart 2023 gekeurd moet zijn met een AREI-keuringsattest.

De premie voor thuisbatterijen in Vlaanderen is stopgezet omdat uit een evaluatie bleek dat de subsidie niet noodzakelijk was om consumenten aan te moedigen tot de aanschaf van een thuisbatterij. Dit heeft geleid tot een snellere afbouw van de premie, waarbij de vrijgekomen middelen herbestemd worden voor andere ondersteuningsmaatregelen.

Hoe premie thuisbatterij aanvragen?

Het aanvragen van een thuisbatterij premie verloopt via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Het indienen van de aanvraag kan op de website van deze organisatie.

Binnen vier tot zes maanden na het aanvragen van de thuisbatterij premie, zal je een e-mail ontvangen over het toekennen van deze premie. Als de premie is goedgekeurd, zal je deze binnen twee maanden ontvangen.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Thuisbatterij installeren

Om in aanmerking te komen voor de thuisbatterij premie van de Vlaamse overheid, moet de thuisbatterij geïnstalleerd zijn door een erkende technieker. Deze technieker gaat na of de gehele installatie voldoet aan de AREI-normen, zodat de thuisbatterij veilig kan functioneren. Na de installatie zal de technieker een attest afgeven welke verstuurd kan worden bij de aanvraag van de thuisbatterij premie.

Mag je een thuisbatterij zelf plaatsen?

Nee, het is niet mogelijk om een thuisbatterij zelf te plaatsen. De thuisbatterij en de bijbehorende installatie moet worden gekeurd volgens de AREI-normen, iets wat alleen een erkende technieker kan doen. Bovendien is een goede installatie noodzakelijk voor het veilig functioneren van een thuisbatterij.

Afmetingen thuisbatterij

De afmetingen van een thuisbatterij kunnen sterk verschillen per model en merk. Houd rekening met afmetingen van ongeveer 60 cm lang, 50 cm hoog en 10 cm diep. De exacte thuisbatterij afmetingen van elk model zijn altijd weergeven op het productfiche.

Naast de afmetingen van de thuisbatterij, zal je bij de installatie ook rekening moeten houden met de ruimte rondom de thuisbatterij. Het is aan te raden om ongeveer 1 m2 aan ruimte rondom de thuisbatterij vrij te houden.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij kan rendabel zijn in België voor huishoudens met zonnepanelen en een hoog elektriciteitsverbruik, omdat deze combinatie het mogelijk maakt om zelfopgewekte elektriciteit optimaal te benutten en minder stroom af te nemen van het net. De terugverdientijd van de investering in een thuisbatterij ligt tussen de 10 en 14 jaar, wat relatief lang is gezien de maximale levensduur van ongeveer 15 jaar van de batterij. Gezien de dalende kosten en hoge elektriciteitsprijzen wordt de aanschaf van een thuisbatterij financieel interessanter, hoewel de afwezigheid van subsidies sinds 2024 dit minder aantrekkelijk kan maken.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

De terugverdientijd van een thuisbatterij kan verschillen per model, de situatie op de energiemarkt en de hoeveelheid opgewekte elektriciteit. Momenteel ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de tien en veertien jaar.

De hoge energieprijzen en de dalende aanschafkosten kunnen er echter voor zorgen dat de terugverdientijd van een thuisbatterij aanzienlijk korter wordt.

Kan je een elektrische auto als thuisbatterij gebruiken?

Sommige elektrische auto’s hebben de mogelijkheid om als thuisbatterij te fungeren. Deze zogenaamde Vehicle to Home of Vehicle to Grid technologie zorgt ervoor dat je een elektrische auto als thuisbatterij kunt gebruiken.

Het principe werkt hetzelfde als een normale thuisbatterij. Het is wel noodzakelijk dat je over een laadpaal beschikt die bidirectioneel laden ondersteunt.

Kan je een thuisbatterij buiten plaatsen?

Je kunt een thuisbatterij buiten plaatsen, maar het is belangrijk dat deze weerbestendig is en geschikt voor de lokale klimaatcondities. Zorg ervoor dat de batterij bestand is tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, en extreme temperaturen. Het is ook belangrijk om beveiligingsmaatregelen te treffen tegen diefstal

Controleer altijd de handleiding van de thuisbatterij of dit ook van toepassing is op jouw thuisbatterij. Het is altijd aan te raden om de thuisbatterij te installeren op een locatie waar deze niet of zo min mogelijk nat kan worden.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 2 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de thuisbatterij