gas en elektriciteit

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

gas en elektriciteit

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Thuisbatterij installatie en gebruik: alle informatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
Thuisbatterij

Doordat steeds meer huishoudens ervoor kiezen om zelf groene stroom te produceren, kan een thuisbatterij helpen bij het energieverbruik verlagen. Op deze pagina vind je alle informatie over het aanschaffen, installeren en gebruiken van een thuisbatterij in België.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote accu die in of nabij een woning kan worden geplaatst voor het opslaan van elektriciteit. Thuisbatterijen zijn onderdeel van een installatie, bestaande uit een productie installatie van groene stroom (e.g. zonnepanelen), vermogensmeter, omvormer en een noodschakelaar.

Overdag, als de zonnepanelen, particuliere windmolen of andere productie installatie elektriciteit aan het opwekken is, komt het vaak voor dat niet alle elektriciteit direct verbruikt kan worden. In dit geval kan de elektriciteit worden geïnjecteerd op het energienet, waarvoor je een injectievergoeding ontvangt. Deze vergoeding is echter lager dan de elektriciteitsprijs.

Zodra de productie installatie geen elektriciteit meer opwekt, zal je duurdere elektriciteit moeten afnemen van een energieleverancier. Door de installatie van een thuisbatterij is het mogelijk om de elektriciteit die overdag is opgewekt later te gebruiken en zo de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt bij een energieleverancier en je ecologische voetafdruk te verminderen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Zodra een productie installatie van groene energie elektriciteit opwekt en deze elektriciteit niet direct wordt verbruikt, zal hiermee de thuisbatterij worden opgeladen. Vervolgens kan deze elektriciteit op een later moment worden gebruikt.

Hieronder is de werking van een thuisbatterij overdag en ‘s nachts weergegeven.

Werking thuisbatterij

Hoe capaciteit thuisbatterij berekenen?

Wanneer je een thuisbatterij wilt aanschaffen, is het belangrijk om te berekenen wat de capaciteit van de thuisbatterij moet zijn. Het is belangrijk dat de opslag van elektriciteit en de productie van elektriciteit op elkaar zijn afgestemd.

Het is aan te raden om rekening te houden met een thuisbatterij capaciteit van 1 tot 1,5 kWh per kilowattpiek van de zonnepanelen. Bij een installatie van 5 kWp, is een thuisbatterij van 5 tot 8 kWh aan te raden.

gas en elektriciteit

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

gas en elektriciteit

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Zonnepanelen met thuisbatterij

In de meeste gevallen zal een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen worden geïnstalleerd. Het is mogelijk om zonnepanelen en een thuisbatterij op hetzelfde moment te installeren of om de thuisbatterij op een later moment toe te voegen.

Een thuisbatterij wordt geïnstalleerd tussen de omvormer van de zonnepanelen en de elektriciteitsmeter. Zodra de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan er nodig is in de woning, zal de accu worden opgeladen.

Thuisbatterij zonnepanelen prijs

Bij de meeste leveranciers van zonnepanelen is het mogelijk om de pv-installatie te bestellen in combinatie met een thuisbatterij. Vaak is de aanschafprijs bij deze combinatie lager en vallen de installatiekosten ook lager uit. Het hele systeem kan namelijk in één keer geïnstalleerd worden.

Voor een thuisbatterij van 8 kWh en een set van tien zonnepanelen zal je rekening moeten houden met ongeveer € 10.000 tot € 12.000 aan kosten, inclusief btw en plaatsing. Dit is exclusief de beschikbare premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen.

Thuisbatterijen vergelijken

Voor het kiezen van een nieuwe thuisbatterij is het aan te raden om het aanbod te vergelijken. Thuisbatterijen kunnen namelijk sterk verschillen in prijs en technische specificaties.

In de tabel hieronder zijn vijf van de populairste thuisbatterijen in België met elkaar vergeleken.

Thuisbatterij vergelijken
 Tesla PowerwallLG ChemHuawei Solar LunaPanasonic EverVoltSonnenBatterie
ModelTesla Powerwall 2.0LG Chem RESU 6Huawei Solar LUNA 2000Panasonic EverVolt StandardSonnenBatterie 10
Capaciteit13,5 kWh6,5 kWh10 kWh11,4 kWh22 kWh
Gewicht114 kg70 kg63 kg39 kg55 kg
Afmetingen (L x H x D) mm755 x 155 x 125452 x 654 x 120670 x 150 x 600990 x 448 x 150600 x 1295 x 355
Rendement50 %43 %100 %84 %46 %
Garantie10 jaar10 jaar10 jaar10 jaar10 jaar
Kostprijs€ 8.730€ 3.700€ 6.200€ 14.000€ 9.400

De prijzen die in de thuisbatterij vergelijkingstabel hierboven zijn weergegeven zijn inclusief btw, exclusief de beschikbare thuisbatterij premies en betreffen richtprijzen.

gas en elektriciteit

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

gas en elektriciteit

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat is de beste thuisbatterij?

De beste thuisbatterij is volledig afhankelijk van je budget, het gewenste rendement en hoeveelheid wattpiek van de zonnepanelen.

De thuisbatterijen die in de tabel hierboven zijn weergegeven behoren tot de populairste thuisbatterijen op de internationale markt. Alle bedrijven hebben gespecialiseerde afdelingen voor thuisbatterijen en bieden kwaliteitsproducten aan. Indien je op zoek bent naar de beste thuisbatterij, is het aan te raden om één van deze thuisbatterijen te overwegen.

Wat is de thuisbatterij prijs?

De prijs van een thuisbatterij kan sterk verschillen per model en merk. De thuisbatterij prijs is vooral afhankelijk van het rendement en de opslagcapaciteit. Daarnaast zijn enkele modellen met kleinere afmetingen, maar met een hoge opslagcapaciteit, ook duurder in prijs.

Het aanschaffen van de thuisbatterij zijn niet de enige kosten waar je rekening mee moet houden. Naast de thuisbatterij, zal er ook een vermogensmeter, omvormer en noodschakelaar geïnstalleerd moeten worden. Ook de kosten voor de installatie kunnen relatief hoog oplopen.

Er is echter een thuisbatterij premie beschikbaar in Vlaanderen voor huishoudens die ervoor kiezen een thuisbatterij te installeren. Deze premie heeft een grote invloed op de uiteindelijke kostprijs.

Thuisbatterij prijs bij energieleveranciers Bij meerdere energieleveranciers is het mogelijk om een thuisbatterij of zonnepanelen te bestellen in combinatie met een energiecontract. Bekijk de pagina van Eneco voor meer informatie.

Premie thuisbatterij

Om de energietransitie te versnellen, productie van groene stroom aantrekkelijker te maken en huishoudens minder afhankelijk te maken van de energieleveranciers, is de thuisbatterij premie in het leven geroepen.

In de tabel hieronder zijn de actuele thuisbatterij premies in Vlaanderen weergegeven.

Premie thuisbatterij Vlaanderen
 202220232024
0 tot 4 kWh€ 225 per kWh€ 150 per kWh€ 75 per kWh
4 tot 6 kWh€ 187,50 per kWh€ 125 per kWh€ 62,50 per kWh
6 t/m 9 kWh€ 150 per kWhGeen premieGeen premie
Vanaf 9 kWhGeen premieGeen premieGeen premie
Max per thuisbatterij€ 1.725, max 40 % factuur incl. btw€ 850, max 40 % factuur incl. btw€ 425, max 40 % factuur incl. btw

Let op, de Vlaamse regering heeft beslist om de premies voor thuisbatterijen stop te zetten. Thuisbatterijen met een keuringattest na 31 maart 2023 kunnen geen aanspraak maken op de premies.

Hoe premie thuisbatterij aanvragen?

Het aanvragen van een thuisbatterij premie verloopt via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Het indienen van de aanvraag kan op de website van deze organisatie.

Binnen vier tot zes maanden na het aanvragen van de thuisbatterij premie, zal je een e-mail ontvangen over het toekennen van deze premie. Als de premie is goedgekeurd, zal je deze binnen twee maanden ontvangen.

gas en elektriciteit

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

gas en elektriciteit

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Thuisbatterij installeren

Om in aanmerking te komen voor de thuisbatterij premie van de Vlaamse overheid, moet de thuisbatterij geïnstalleerd zijn door een erkende technieker. Deze technieker gaat na of de gehele installatie voldoet aan de AREI-normen, zodat de thuisbatterij veilig kan functioneren. Na de installatie zal de technieker een attest afgeven welke verstuurd kan worden bij de aanvraag van de thuisbatterij premie.

Mag je een thuisbatterij zelf plaatsen?

Nee, het is niet mogelijk om een thuisbatterij zelf te plaatsen. De thuisbatterij en de bijbehorende installatie moet worden gekeurd volgens de AREI-normen, iets wat alleen een erkende technieker kan doen. Bovendien is een goede installatie noodzakelijk voor het veilig functioneren van een thuisbatterij.

Afmetingen thuisbatterij

De afmetingen van een thuisbatterij kunnen sterk verschillen per model en merk. Houd rekening met afmetingen van ongeveer 60 cm lang, 50 cm hoog en 10 cm diep. De exacte thuisbatterij afmetingen van elk model zijn altijd weergeven op het productfiche.

Naast de afmetingen van de thuisbatterij, zal je bij de installatie ook rekening moeten houden met de ruimte rondom de thuisbatterij. Het is aan te raden om ongeveer 1 m2 aan ruimte rondom de thuisbatterij vrij te houden.

Veelgestelde vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij

Het aanschaffen van een thuisbatterij kan een grote investering zijn. Om deze reden kan de installatie van een nieuwe thuisbatterij veel vragen opwerpen. Hieronder beantwoord Mijn Groene Energie een aantal veelgestelde vragen over het gebruik van een thuisbatterij.

Is een thuisbatterij rendabel?

In de meeste gevallen is een thuisbatterij rendabel. Dit komt vooral door de beschikbare premies, het verlaagde btw tarief en de hoge energieprijzen. Zeker de hoge energieprijzen zorgen ervoor dat het erg aantrekkelijk is om zelf stroom op te wekken en deze te bewaren, om zo minder elektriciteit af te nemen van het energienet.

Het installeren van een thuisbatterij zonder zonnepanelen of andere productie installatie van groene stroom, is niet rendabel. De verschillen tussen het dag- en nachttarief zijn hier simpelweg te klein voor.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

De terugverdientijd van een thuisbatterij kan verschillen per model, de situatie op de energiemarkt en de hoeveelheid opgewekte elektriciteit. Momenteel ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de tien en veertien jaar.

De hoge energieprijzen kunnen er echter voor zorgen dat de terugverdientijd van een thuisbatterij aanzienlijk korter wordt.

Kan je een elektrische auto als thuisbatterij gebruiken?

Sommige elektrische auto’s hebben de mogelijkheid om als thuisbatterij te fungeren. Deze zogenaamde Vehicle to Home of Vehicle to Grid technologie zorgt ervoor dat je een elektrische auto als thuisbatterij kunt gebruiken.

Het principe werkt hetzelfde als een normale thuisbatterij. Het is wel noodzakelijk dat je over een laadpaal beschikt die bidirectioneel laden ondersteunt.

Kan je een thuisbatterij buiten plaatsen?

In sommige gevallen is het mogelijk om een thuisbatterij buiten te plaatsen. Controleer altijd de handleiding van de thuisbatterij of dit ook van toepassing is op jouw thuisbatterij. Het is altijd aan te raden om de thuisbatterij te installeren op een locatie waar deze niet of zo min mogelijk nat kan worden.

Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.

Klik hier voor een gratis offerte

Lees meer over de thuisbatterij