Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Laadpaal installeren België: regelgeving en procedures

Geactualiseerd op
minuten lezen
Installatie laadpaal

Het installeren van een laadpaal thuis biedt veel gemak, maar vereist een zorgvuldig proces dat begint met aanpassingen in de meterkast voor veiligheid en capaciteit. Plaatsing en installatiewerkzaamheden omvatten het graven van een gleuf voor kabels en het fysiek installeren van de laadpaal of wallbox. Bekijk op deze pagina alle informatie over het installeren van een laadpaal in België.

Hoe laadpaal installeren?

Voor eigenaren van een elektrische auto is het zeer interessant om een laadpaal thuis te installeren. Met een eigen laadpaal ben je altijd verzekerd van een volle accu en laad je de auto goedkoper op dan bij openbare laadpunten. De installatie van een laadpaal wordt uitgevoerd in vier stappen, zoals weergegeven in het schema hieronder.

1

Voorbereiding meterkast Voor de installatie van een laadpaal moet een nieuwe groep in de meterkast worden gemaakt. Voor veiligheidsredenen en het grote vermogen van een laadpaal is dit bijna altijd nodig. Een technieker maakt de nieuwe groep en trekt de kabel van de meterkast naar de plek van de laadpaal.

2

Installatiewerkzaamheden. Om de kabel bij de plek van de laadpaal te krijgen moet er vaak een gleuf worden gegraven op de oprit, zodat de kabel niet zichtbaar is.

3

Plaatsing laadpaal. Op de vooraf afgesproken plek installeert de technieker de laadpaal. In het geval van een laadpaal wordt er een kuil gegraven waar de paal in kan worden geplaatst. Met een wallbox (wandlader) moet er in de muur worden geboord.

4

Activatie. Na de installatie test de technieker of de laadpaal goed en veilig werkt. Er wordt onder andere gekeken of de laadpaal het gewenste vermogen kan behalen. Zodra alles goed werkt, kan de laadpaal worden gebruikt. Na aanpassingen in de meterkast moet er mogelijk ook een nieuwe keuring worden uitgevoerd volgens het AREI-reglement.

Let op dat als je een elektrische auto thuis oplaadt, je elektriciteitsverbruik significant toe zal nemen. Het is aan te raden om energietarieven te vergelijken en over te stappen naar een contract dat past bij een hoger verbruik.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Waar laadpaal plaatsen?

Eigenaren van een woning kunnen in België zonder beperkingen een laadpaal laten installeren. Een laadpaal kan worden geplaatst op de oprit van de woning. Als er geen oprit aanwezig is, kan de laadpaal ook aan de rand van het terrein worden geplaatst, zodat je met een kabel op de openbare weg kunt laden. Houd er wel rekening mee dat het bij de meeste gemeentes niet is toegestaan om een laadkabel op het trottoir te leggen.

Laadpaal installeren bij huurwoning

Voor een huurwoning moet je altijd eerst toestemming vragen aan je verhuurder of woningbouwvereniging, vooral als de meterkast aangepast moet worden. Geef duidelijk aan wat er veranderd moet worden. Woon je in een huurappartement met een parkeergarage, met of zonder vaste parkeerplek, dan hang je extra af van je verhuurder voor het plaatsen van een laadpaal.

Semi-publieke laadpaal plaatsen

Semi-publieke laadpalen zijn geplaatst op privéterrein, maar kunnen door iedereen worden gebruikt. Deze laadpalen zijn vaak te vinden bij supermarkten, winkelcentra en andere bedrijventerreinen. Het is ook mogelijk om een laadpaal van een woning openbaar aan te bieden. Let wel op dat er in alle gevallen extra administratie komt kijken bij het aanbieden van een semi-publieke laadpaal. Houd in ieder geval rekening met het volgende:

 • Aanmelden bij Fluvius: In Vlaanderen moeten semi-publieke laadpalen met een vermogen dat groter of gelijk is aan 5 kVA verplicht worden aangemeld bij Fluvius.
 • Semi-publieke laadpaal verplicht: Vanaf maart 2021 is het verplicht voor niet-residentiële gebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen om minimaal 2 oplaadpunten voor elektrische auto's te hebben. Deze verplichting wordt vanaf 2025 uitgebreid naar bestaande gebouwen met minstens 20 parkeerplaatsen.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Laadpaal zelf installeren

Het is toegestaan om de installatie van een laadpaal zelf uit te voeren. Het uitvoeren van de installatie vereist echter wel enige elektrische kennis. Voor het plaatsen van een laadpaal is het in ieder geval aan te raden om de volgende zaken voor te bereiden:

 • Fase van laden: Bepaal of je meterkast een 1-fase of 3-fasenaansluiting heeft. Dit is cruciaal voor het maximale laadvermogen van je auto en de aanpassingen die nodig zijn in de meterkast.
 • Locatie van de laadpaal: De afstand tussen de meterkast en de laadpaal is belangrijk. Langere afstanden vereisen langere kabels en mogelijk graafwerk.
 • Slimme functies: Overweeg of je een laadpaal met slimme functies wilt, zoals Dynamic Load Balancing, bidirectioneel laden of automatische verrekening, die extra installatiewerk kunnen vergen.

Verplichte keuring na verzwaring installatie

Het toevoegen van een stroomkring voor een laadpaal aan je elektrische installatie vereist een verplichte keuring. Deze keuring moet worden uitgevoerd door een erkende technieker volgens de AREI-regelgeving.

Laadpaal zelf installeren en wat uitbesteden?

Mijn Groene Energie raad het af om een laadpaal volledig zelf te installeren. Er zijn een aantal stappen die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren, maar bepaalde zaken laat je beter over aan een technieker. Voor de installatie zal je het volgende proces moeten doorlopen:

 1. Plan de route: Bepaal de route van de kabel van de meterkast naar de locatie van het laadstation. Houd rekening met de minste weerstand en veiligheidsaspecten.
 2. Meterkast aanpassingen: Bereid je meterkast voor op de installatie door een aparte groep aan te maken. Zorg ervoor dat deze groep correct is afgezekerd.
 3. Kabel leggen: Trek de kabel van de meterkast naar de locatie van de laadpaal. Dit kan graafwerk vereisen bij installatie buitenshuis.
 4. Installatie laadpaal: Volg de instructies voor het installeren van het laadstation zorgvuldig. Zorg ervoor dat alle verbindingen veilig en conform de specificaties zijn.

De aanpassing van een meterkast voor de installatie van een laadpaal is essentieel om overbelasting van het elektrische systeem te voorkomen, veiligheid te waarborgen door correcte afzekering, en te voldoen aan elektrische normen. Het is aan te raden om dit gedeelte van de installatie uit te besteden aan een technieker. Andere stappen, zoals de plaatsing van de laadpaal, makkelijker zelf uit te voeren.

Offerte laadpaal aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een laadpaal. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Kostprijs installatie laadpaal

De kosten voor het installeren van een laadpaal kunnen verschillen per situatie en zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • Een 1-fase of 3-fasenaansluiting;
 • Bevestiging van het laadstation, aan de wand of op een paal;
 • De afstand tussen laadpaal en meterkast;
 • Extra werkzaamheden, zoals de laadpaal verbinden met een netwerk.

In het overzicht hieronder zijn alle kosten weergegeven waar je mogelijk mee te maken krijgt bij het installeren van een laadpaal thuis.

Indicatie kosten installatie laadpaal thuis
FactorIndicatie kosten
Installatiekosten door een technieker€ 400 - € 1.500
Verzwaring elektrische installatie€ 200 - € 1.000
Uitbreiding meterkast€ 50 - € 100
Verplichte keuring na verzwaring elektrische installatie€ 100 - € 250

Let op dat de bovenstaande kosten indicaties zijn. Het kan dus dat de daadwerkelijke kosten hiervan afwijken. Het is aan te raden om een offerte op te vragen bij een gespecialiseerd bedrijf voor de installatie van een laadpaal.

Nog geen elektrische auto aangeschaft?

Vergelijk de prijzen van elektrische auto’s in België.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 28 stemmen vond de informatie nuttig.