logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Zonnepanelen met thuisbatterij: alles wat je moet weten

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonnepanelen thuisbatterij

Huishoudens met zonnepanelen of die zonnepanelen gaan plaatsen kunnen ervoor kiezen om ook een thuisbatterij te laten installeren om de elektriciteit op te slaan. Op deze pagina geeft Mijn Groene Energie alle informatie over het gebruik van zonnepanelen met een thuisbatterij.

Wat zijn zonnepanelen met thuisbatterij?

Het is niet altijd mogelijk om alle elektriciteit die zonnepanelen opwekken direct te gebruiken. In dit geval kun je ervoor kiezen om de overtollige elektriciteit te injecteren op het energienet, waarvoor je een injectievergoeding ontvangt, of om de elektriciteit op te slaan in een thuisbatterij.

Een thuisbatterij is een grote accu die oplaadt zodra de elektriciteit van de zonnepanelen niet wordt verbruikt. Op deze manier is het mogelijk om de opgewekte stroom op een later moment alsnog te verbruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor thuisbatterij?

In het geval dat je ervoor kiest om een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen te laten installeren is het belangrijk om voldoende elektriciteit op te wekken. Als de meerderheid van de opgewekte elektriciteit direct wordt verbruikt, kan de thuisbatterij lastig opladen, waardoor het rendement afneemt.

Het aantal benodigde zonnepanelen voor een thuisbatterij is dus afhankelijk van je elektriciteitsverbruik. Het is aan te raden om een zonnepanelen specialist een berekening te laten maken op basis van je verbruik om te achterhalen of een thuisbatterij interessant kan zijn voor jouw situatie.

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?

Zodra de zonnepanelen elektriciteit opwekken is het mogelijk om met de opgewekte elektriciteit de thuisbatterij op te laden. Om de thuisbatterij op te laten moet de elektriciteit met een omvormer worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, net zoals bij het gebruik van zonne-energie in huis.

De omvormer is verbonden met de meterkast en met de zonnepanelen en thuisbatterij. Op deze manier kan de omvormer via de meterkast elektriciteit afkomstig uit de zonnepanelen naar de woning of naar de thuisbatterij sturen. De thuisbatterij kan vervolgens ook via de omvormer en de meterkast elektriciteit uit het energienet halen om dit op te slaan in de batterij.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Batterij zonnepanelen prijs

De zonnepanelen batterij prijs is afhankelijk van een aantal factoren en kan sterk verschillen per merk en model. De prijs is vooral afhankelijk van de capaciteit van de batterij, maar ook van het type accu.

In de tabel hieronder zijn de geschatte kosten voor een thuisbatterij weergegeven, inclusief btw. Let op dat deze prijzen exclusief de beschikbare premies in Vlaanderen zijn.

Indicatie batterij zonnepanelen prijs
Capaciteit batterij Prijs
3 kWh € 4.000
6 kWh € 5.000
8 kWh € 6.000 - € 8.000
10 kWh € 7.000 - € 9.000
14 kWh € 10.000

De getoonde prijzen hierboven gelden enkel voor de installatie van een thuisbatterij en zijn dus bovenop de investering voor de pv-installatie. Voor meer informatie over de prijzen van zonnepanelen navigeer je naar onze pagina over de zonnepanelen prijs.

Nieuw energiecontract kiezen? Energie vergelijken doe je met Mijn Groene Energie (by CallMePower).

Premie batterij zonnepanelen

Om de installatie van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen aantrekkelijker te maken heeft de Vlaamse overheid enkele premies in het leven geroepen. Met de premie is het mogelijk om enkele honderden euro’s terug te ontvangen.

Let op, de thuisbatterij premie wordt versneld stopgezet. Thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor een premie. Bekijk de pagina over de thuisbatterij premie voor meer informatie over dit onderwerp.

Er zijn ook meerdere premies beschikbaar voor zonnepanelen. Bekijk de pagina over de zonnepanelen premie voor meer informatie.

Kan je een thuisbatterij met zonnepanelen later installeren?

Een thuisbatterij is een modulair systeem. Hierdoor is het mogelijk om op een later moment het accusysteem uit te breiden met een grotere capaciteit. Daarnaast is het ook mogelijk om op een later moment een thuisbatterij te installeren. Hierdoor is het gemakkelijker om een inschatting te maken van het rendement van de thuisbatterij en kan de investering makkelijker worden gespreid.

gas en elektriciteit

Vergelijken en advies injectietarieven (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit

Op zoek naar een goed injectietarief?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Zonnepanelen met of zonder batterij kiezen?

Bij het installeren van zonnepanelen kun je ervoor kiezen om ook direct een thuisbatterij te laten plaatsen. Dit zal het rendement van je installatie verhogen, maar het brengt ook een aantal nadelen met zich mee.

Ten eerste vereist een thuisbatterij, ondanks de beschikbare premies, een relatief hoge investering. Dit komt bovenop de al hoge investering voor het plaatsen van de zonnepanelen en het maken van de vereiste aanpassingen.

Ten tweede neemt een thuisbatterij ruimte in beslag en wegen ze in de meeste gevallen meer dan 100 kg. Het is dus belangrijk dat er een geschikte plek in de woning is om de thuisbatterij te plaatsen, zonder dat deze in de weg hangt. In tegenstelling tot de zonnepanelen, zal de thuisbatterij namelijk in de meeste gevallen binnen worden geplaatst.

Is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij is momenteel door de beschikbare premies en de hogere energieprijzen rendabel. De technologie is echter nog sterk in ontwikkeling en de prijzen van thuisbatterijen zijn over het algemeen relatief hoog. Bovendien is een thuisbatterij enkel rendabel in combinatie met zonnepanelen.

Hoe lang gaan batterijen van zonnepanelen mee?

De huidige batterijen van zonnepanelen gaan ongeveer 10 tot 20 jaar mee, afhankelijk van het gekozen model. Bij het aanschaffen van een thuisbatterij is het belangrijk om te kijken naar het aantal cycli. Dit is de schatting van hoe vaak de batterij kan worden opgeladen. Bij de meeste modellen ligt dit tussen de 2.800 en 10.000 cycli.

Werken zonnepanelen met alle soorten thuisbatterijen?

In principe is het mogelijk om een thuisbatterij te combineren met elk type zonnepanelen. Dit betekent echter niet dat er geen verschillen zijn in de modellen, prijzen en rendabiliteit. Vaak bieden leveranciers van zonnepanelen een thuisbatterij aan in combinatie met zonnepanelen. Het is mogelijk om hiervoor te kiezen, of zelf een thuisbatterij te kiezen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 24 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over zonnepanelen