gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Energiemix: energiebronnen in België

Geactualiseerd op
minuten lezen
energiemix

Er bestaan vele manieren om elektriciteit te produceren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van hernieuwbare bronnen of fossiele brandstoffen. Het landelijk aandeel van alle energiebronnen in de elektriciteitsproductie wordt ook wel de energiemix van dat land genoemd. De ene energiebron speelt een grotere rol dan de andere en deze mix verschilt per land. Lees in dit artikel meer over de energiemix in België.

Wat is de energiemix?

Wanneer er gesproken wordt over de energiemix, wordt er verwezen naar de distributie van alle verschillende soorten bronnen van primaire energie die elk gebruikt wordt voor de productie van elektriciteit. Dit houdt onder andere in: de verdeling van kernenergie, fossiele energie en hernieuwbare energie. In de energiemix van een land staat dus voor hoeveel procent een land een bepaalde energiebron gebruikt.

De soorten energiebronnen

Er zijn heel wat soorten energiebronnen die gebruikt kunnen worden. De twee grootste categorieën zijn hernieuwbare energiebronnen en fossiele brandstoffen. Meer en meer landen schakelen over op hernieuwbare energiebronnen om zo de energietransitie te helpen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle soorten energiebronnen:

Alle soorten energiebronnen
Hernieuwbare energiebronnenNiet-hernieuwbare energiebronnen
WindenergieAardolie
WaterenergieAardgas
Zonne-energieSteenkool
Geothermische energieSchaliegas
BiomassaKernenergie
Biogas 

Wat is de energietransitie?

De overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie wordt ook wel de energietransitie genoemd. Verkoop van bijvoorbeeld steenkool, aardolie of aardgas op de energiemarkt wordt vervangen door aanvulbare bronnen zoals zon, aarde of wind.

Energiemix in België

Wanneer de informatie rondom de energiemix specifiek gericht is op het opwekken van elektriciteit, noemen we dit ook wel de elektriciteitsmix. In België bestaat deze vooral uit kernenergie, wat we gedeeltelijk zelf produceren. Op de tweede plek heb je aardgas, waarvan het gebruik aan het dalen is na de verandering in prijzen in 2022. Hieronder is de Belgische elektriciteitsmix in procenten in 2023 weergegeven:

Bron: Elia

Energiemix of elektriciteitsmix

De termen energiemix en elektriciteitsmix worden weleens door elkaar gehaald. De energiemix is de mix van alle energiebronnen die door een land worden gebruikt. Je kan hierbij denken aan energiebronnen die bijvoorbeeld nodig zijn voor het vervoer, de industrie of elektriciteit. Wanneer er wordt gesproken over elektriciteitsmix, wordt er verwezen naar bronnen die zorgen voor de opwekking van stroom. Deze energiebronnen zijn verantwoordelijk voor de productie van elektriciteit.

Wat is de CO2-uitstoot van elke energiebron?

Uit de bovenstaande diagram blijkt dat naast kernenergie, fossiele brandstoffen een grote rol spelen in de Belgische elektriciteitsmix. Als je kijkt naar de CO2-uitstoot hiervan, ligt deze het hoogst van allemaal. Kernenergie daarentegen heeft een stuk lagere CO2-uitstoot. Om een idee te krijgen van de CO2-uitstoot van elke energiebron, publiceert Elia de Belgische elektriciteitsmix van verschillende maanden. Onderstaande tabel laat voor november 2023 zien wat de CO2-uitstoot per energiebron die maand was:

CO2-uitstoot per energiebron november 2023
EnergiebronCO2-uitstoot
Kernenergie4 %
Wind5.5 %
Zon1.5 %
Andere hernieuwbaar2 %
Fossiel en andere87 %

Bron: Elia

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Bel Mijn Groene Energie voor de mogelijkheden en om advies te ontvangen over CO2-compensatie.

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Waar komt Belgische energie vandaan?

De energie die België gebruikt is grotendeels afkomstig uit de natuur, ook wel primaire energie genoemd. Dit zijn voornamelijk aardolie en aardgas. Daarbij heb je ook nog invoer van bijvoorbeeld steenkool en uranium. Landen als Noorwegen, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn het meest verantwoordelijk voor onze aardgas invoer.

Voor stroom kijken we naar andere landen dan de landen waar we aardgas van ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten en België zelf. In Doel en Tihange produceren we 52 % van de stroom die België binnenkomt zelf met behulp van zeven kernreactoren.

Hoe ziet de energiemix in België er in de toekomst uit?

De energiemix per land speelt een belangrijke rol in de wereldwijde energietransitie. Hoe minder fossiele brandstoffen er worden gebruikt, hoe sneller de overgang naar hernieuwbare energiebronnen compleet is. Voor Vlaanderen heeft netbeheerder Fluvius een visie gesteld voor het jaar 2050. Hierin staan vier doelstellingen om het Vlaamse Gewest in de komende jaren klimaatneutraal te maken. Deze doelstellingen zijn gefocust op het energieverbruik in Vlaanderen te doen dalen, hernieuwbare energie maximaal beschikbaar te maken en nieuwe 'future-proof' mogelijkheden te creëren.

Om deze doelstellingen te behalen voor 2050, zijn er verschillende veranderingen gepland. Hieronder vind je een aantal van de acties die gepland staan voor Vlaanderen:

  • Warmtenetten, waar mogelijk, prioriteit geven.
  • Het mogelijk maken van energiebesparing via de digitale energiemeter op grote schaal.
  • Het vergroenen van het Vlaamse wagenpark.
  • Meerdere Vlaamse gebouwen voorzien van groene energie.

Is een groene energiemix goedkoper?

Groene stroom is niet altijd goedkoper dan grijze stroom. Dit hangt namelijk af van de fossiele mix die je gebruikt. Fossiele brandstoffen als bijvoorbeeld gas of olie zijn de afgelopen jaren flink in prijs gestegen. Daarnaast laten situaties zoals de oorlog in Oekraïne of de energiecrisis die in 2021 begon, zien dat de prijzen ook kunnen fluctueren. In deze gevallen kan een groenere energiemix dus wel goedkoper uitkomen. 

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 13 stemmen vond de informatie nuttig.