Wat is biogas en hoe wordt het gewonnen?
Biogas is een soort gas dat ontstaat door een natuurlijk proces. Op deze pagina geeft Mijn Groene Energie alle informatie over biogas, hoe het wordt gewonnen en hoe biogas in België wordt gebruikt.
Wat is biogas?
Biogas is een type gas dat ontstaat door een natuurlijk proces van vergisting van organisch materiaal, zoals GFT-afval of mest.
Bij deze vergisting ontstaat een gas dat vooral bestaat uit methaan en koolstofdioxide, maar ook kleine hoeveelheden van andere soorten gassen en sporenelementen zijn in biogas te vinden. De samenstelling van biogas is vooral afhankelijk van het organische materiaal dat is gebruikt voor de vergisting.
Hoe maak je biogas?
Voor de productie van biogas is biomassa benodigd, zoals etensresten. In een gesloten tank, zonder zuurstof, vindt de anaerobe vergisting plaats. Het gas dat vrijkomt wordt vervolgens opgeslagen en het biomassa-afval dat overblijft, ook wel digestaat genoemd, wordt afgevoerd.
Het biogas kan vervolgens op dezelfde manier als in een gascentrale worden verbrand voor de productie van elektriciteit. Door de natuurlijke oorsprong van biogas, zal elektriciteit opgewekt in een biogascentrale als groen worden gezien.
Is biogas duurzaam?
Biogas valt in de categorie duurzame energiebronnen doordat het een natuurlijke oorsprong heeft. De stoffen die vrijkomen bij de verbranding van biogas zijn afkomstig uit de natuur, waardoor er geen nieuwe stoffen in de atmosfeer terecht komen die het broeikaseffect versterken. Bovendien kan biogas ervoor zorgen dat de uitstoot van methaangassen sterk afneemt.
Biogas kan echter niet volledig duurzaam worden genoemd, aangezien de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van biogas (biomassa) niet geheel onuitputtelijk zijn, iets dat wel het geval is bij (onder andere) windenergie, waterenergie, geothermie en zonne-energie.
Adviesdienst energie (Gratis dienst)
Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Vragen over energie?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.
Gebruik biogas in België
In België wordt op relatief kleine schaal gebruik gemaakt van biogas, onder andere voor de productie van elektriciteit, aandrijven van auto’s of als vervanging van aardgas. De toename van het gebruik van biogas komt vooral door particuliere installaties, bijvoorbeeld op boerderijen.
Meerdere energieleveranciers geven aan biogas te leveren aan hun klanten, zoals Trevion, Antargaz, DATS 24 en Mega.
Volgens Elia vertegenwoordigde biogas in 2021 2,2% van de totale elektriciteitsproductie in België. Daarnaast is het op dit moment mogelijk om op ruim 40 locaties van TotalEnergies biogas te tanken.
Biogascentrale in België
In België zijn er veel biogascentrales te vinden, vooral bij landbouwbedrijven en vuilverwerkers. Veel van deze installaties zijn kleinschalig, maar wekken al snel 200 kilowatt aan elektriciteit op, ongeveer 30 keer zo veel als een pv-installatie. Exacte aantallen van biogascentrales in België zijn niet beschikbaar.
Groen en voordelig energietarief vinden? Energieleveranciers vergelijken doe je met de gratis vergelijker van Mijn Groene Energie (by CallMePower).
Gebruik biogasinstallatie thuis
Het is tegenwoordig ook mogelijk om op een zeer kleine schaal gebruik te maken van biomassa of biogas met voedselresten. Met een kleine installatie kun je voedselresten omzetten in gas om mee te koken of als mest in de tuin.
Een biogas vergister voor thuis in principe een flexibele opslagtank die je in je tuin kunt plaatsen. In deze tank kun je alle voedselresten en ander organisch materiaal en een evenredige hoeveelheid water toevoegen. Vervolgens zetten bacteriën in de tank de biomassa om tot gas en mest. Het geproduceerde gas kan vervolgens worden afgevangen en opgeslagen in een gastank. De mest kun je gebruiken voor in de tuin.
De werking van een biogasinstallatie voor thuis kan sterk verschillen per model. Zo zijn er al modellen beschikbaar die enkel voor kleine hoeveelheden afval gebruikt kunnen worden, tot grote installaties die relatief grote hoeveelheden biogas kunnen produceren.
Is biogas gevaarlijk?
Doordat biogas een brandstof in gasvorm is, zul je rekening moeten houden met dezelfde risico’s die komen kijken bij andere soorten gas. Biogas is brandbaar en bij een lek in de installatie of tank kan een explosie ontstaan. Daarnaast bevat biogas bepaalde stoffen die giftig en verstikkend zijn bij het inademen.
Biogas is niet direct gevaarlijker dan andere soorten gas. Wel is het belangrijk dat het gebruik van biogas door particulieren veilig kan gebeuren, onder andere door de juiste scholing.
Adviesdienst energie (Gratis dienst)
Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Vragen over energie?
Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.
Voor- en nadelen van biogas
Net zoals bij de meeste energiebronnen, heeft biogas ook een aantal voor- en nadelen. In dit onderdeel behandelen we de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van biogas.
Wat zijn nadelen van biogas?
Biogas is, net zoals andere soorten gas, brandbaar en giftig. Hierdoor zitten er dus ook veiligheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van biogas. Om biogas op een juiste manier te produceren en gebruiken, zijn veiligheidsmaatregelen en scholing nodig.
Een ander nadeel van biogas is dat het, ondanks zijn natuurlijke oorsprong, nog steeds een negatief effect kan hebben op het klimaat. Hoewel de impact vele malen kleiner is dan bij fossiele brandstoffen (grijze energiebronnen), komen er bij de verbranding van biogas nog steeds schadelijke stoffen in de atmosfeer terecht. Daarnaast kan het restproduct van biogasproductie milieuverontreiniging veroorzaken wanneer het als meststof wordt gebruikt.
Wat zijn voordelen van biogas?
Het gebruik van biogas draagt bij aan een circulaire economie. Zodra bepaalde producten, zoals voedselresten, worden weggegooid kunnen deze nogmaals worden gebruikt voor de productie van elektriciteit. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van het product en gaan voedselresten niet verloren.
Biogas is een duurzame energiebron en kan zorgen voor een grote vermindering van de uitstoot van schadelijke gassen. Het is een goed alternatief voor aardgas, en kan daarom helpen bij de productie van groene stroom, verwarmen van gebouwen of het aandrijven van auto’s. Bovendien zorgt biogas ervoor dat de uitstoot van methaan sterk verlaagd kan worden.
Verder is een groot voordeel van biogas dat het op een relatief kleine schaal geproduceerd kan worden. Landbouwbedrijven kunnen afval gebruiken voor de productie van biogas en dit onder andere gebruiken voor de verwarming van stallen. Door nieuwe technologieën is het zelfs mogelijk om biogas thuis op te wekken door gebruik van voedselresten.