Aardgas: prijs, soorten, productie en voor- en nadelen
Aardgas is een fossiele brandstof wat veel gebruikt wordt door Belgische consumenten. Het gas wordt 100 % geïmporteerd en wordt vooral gebruikt als energiebron om te koken en woningen te verwarmen. In dit artikel lees je over de type aardgassen, prijzen en de productie.
Wat is aardgas?
Aardgas is een energiebron wat voornamelijk bestaat uit methaan, stikstof, ethaan, propaan, butaan en kooldioxide, oftewel CO2. Het is een benaming voor alle uit de grond ontwijkende gassen, en bijna uitsluitend wordt gebruikt voor fossiele brandstoffen. Aardgas bevindt zich diep in de aarde waar de druk en temperatuur hoog genoeg zijn. Doordat aardgas een stuk lichter is dan lucht, heeft aardgas de neiging om op te stijgen.
Aardgas is een fossiele brandstof die 300 miljoen jaar geleden is ontstaan en wordt gebruikt om te verwarmen, warm water en om te koken.
Wist je dat? Aardgas levert 22 % van de energie in de wereld. Daarnaast is het reukloos, kleurloos en ontvlambaar!
Prijs van aardgas
De prijs van aardgas wordt door verschillende factoren beïnvloed. Vraag en aanbod heeft de grootste invloed op de gasprijs. Als het aanbod lager is dan de vraag naar aardgas, stijgen de prijzen. Bovendien is de gaslevering in de toekomst onzeker, wat er ook voor zorgt dat er hogere prijzen resulteren op de energiemarkt.
Verder kunnen ook andere factoren een invloed hebben op de aardgas prijs. Zo hebben gasvoorraden, politieke situaties, het weer en de olieprijs invloed op de prijs van aardgas. Naast vraag en aanbod van de Belgische consument kunnen deze onvoorspelbare aspecten zorgen voor een stijging van de gasprijzen.
Waarom is aardgas zo duur?
De meest recente oorzaak van de prijsstijging van aardgas komt mede door de situatie die zich afspeelt tussen Rusland en Oekraïne. De toevoer vanuit Rusland is erg onzeker. Als reactie op de oorlog met Oekraïne, voerde de EU stevige sancties uit tegen Rusland. Hierdoor besloot Rusland de gaskraan dicht te draaien.
Hoe wordt aardgas geproduceerd?
Aardgas produceren kan op land maar ook op zee. Aardgasproductie op land gebeurt altijd op dezelfde manier. Eerst wordt er gekeken waar er onder de grond aardgas bevindt, vervolgens wordt er een put geboord. Dit process duurt meestal drie maanden. Daarna verdwijnt de boorinstallatie en kan het aardgas gewonnen worden, dit kan soms wel tientallen jaren duren.
Aardgas stroomt door de natuurlijke druk in een gasveld via een put naar de oppervlakte. Eenmaal boven de grond wordt het aardgas gefilterd.
Met moderne technieken is het ook mogelijk om aardgas uit de ondergrond van de Noordzee te halen. Dit proces is gelijk aan de gasproductie op zee. Het grootste verschil is dat de platformen alleen bereikbaar zijn per boot of helikopter.
Wanneer bevriest aardgas?
Aardgas kan niet zomaar bevriezen, dit kan wel gebeuren door bepaalde omstandigheden. Het kan voor komen bij de aanleg van leidingen of als er vervolgens water in de gasleiding terecht komt wat vervolgens bevriest.
Als er extreem lage buitentemperaturen worden gemeten of er een grote hoeveelheid gas wordt gebruikt kan een gasfles bevriezen.
Aardgas VS duurzame energie
Naast het gebruik van aardgas zijn er ook andere technieken die een woning kunnen verwarmen. Duurzame alternatieven zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en pelletkachels. Het kiezen voor bijvoorbeeld een warmtepomp is niet alleen een groene keuze, maar wordt ook ondersteund met een premie door de overheid.
Daarnaast is biogas een duurzamer alternatief dan aardgas, bij de verbranding van biogas komt namelijk geen CO2 vrij wat beter voor het klimaat is. Het biedt kansen om de CO2-uitstoot en daarmee ook je eigen ecologische voetafdruk te verkleinen.
Type aardgas
In België heb je twee verschillende soorten aardgas die geleverd wordt aan consumenten; arm gas en rijk gas. In dit onderdeel komen de verschillen aan bod en weet je precies hoe je kunt achterhalen welk type gas je hebt.
Arm gas
Arm gas bevat stikstof en is laagcalorisch wat afkomstig is uit Nederland. Dit type gas moet met een groter volume verbrand worden voor eenzelfde hoeveelheid energie. Het wordt geleverd onder gasdruk 25 mbar. Over een aantal jaar zal er in België alleen nog maar rijk gas geleverd worden aan consumenten.
Nederland vermindert de uitvoer van arm gas naar België, waardoor ongeveer de helft van de Belgische gasgebruikers genoodzaakt zijn om over te schakelen naar rijk gas. Deze omschakeling is gestart in 2018 en zal rond 2024 helemaal voltooid zijn.
Rijk gas
Rijk gas is hoogcalorisch en wordt geleverd onder gasdruk 21 mbar. Dit type gas is afkomstig uit Qatar, Rusland en de Noordzee.
Welk type aardgas heb ik?
Zoals eerder genoemd, kan er onderscheid gemaakt worden tussen arm gas en rijk gas en is er een verschil tussen laagcalorisch- of hoogcalorisch gas. Dit hangt af van de locatie en verschilt per gemeente. Om eenvoudig te achterhalen welk type gas je exact geleverd krijgt, raadt Mijn Groene Energie aan om contact op te nemen met je netbeheerder.
Omschakeling van arm naar rijk gas
Zoals eerder genoemd zal er in België over enkele jaren alleen nog rijk gas worden geleverd. Hierbij brengt netbeheerder Fluvius en/ of je gasleverancier je tijdig per brief op de hoogte. Je kunt ook zelf nagaan wanneer er in jouw gemeente de omschakeling zal plaatsvinden. Vóór de omschakeling is het van belang dat alle gastoestellen nagekeken worden door een technicus.
Voor- en nadelen van aardgas
Met het gebruik van aardgas komen een aantal voor- en nadelen bij kijken. In de onderstaande lijst zijn een aantal voordelen op een rijtje gezet.
- Aardgas is niet alleen brandstof, maar ook grondstof in de chemische industrie. Zo speelt het een cruciale rol in de productie van kunstmest
- Aardgas is makkelijk te transporteren naar de locatie van je woning
- Aardgas brandt schoon op. Vergeleken met steenkool is aardgas een stuk milieuvriendelijker
Al hoewel er voordelen zijn bij het gebruik van aardgas, zijn er ook nadelen die in de onderstaande lijst zijn weergegeven.
- Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij, wat vanwege klimaatverandering ongewenst is
- De winning van aardgas kan aardbevingen, verschuivingen en verzakkingen veroorzaken