logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Hoe zonnepanelen recycleren en hergebruiken?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zonnepanelen recycleren

Steeds meer huishoudens maken gebruik van zonnepanelen. Een pv-installatie heeft echter een beperkte levensduur en moet op een gegeven moment vervangen worden. Het is mogelijk om zonnepanelen te recycleren en te hergebruiken. Op deze pagina lees je hoe zonnepanelen recycleren en hergebruiken werkt.

Wanneer zonnepanelen recycleren?

Zonnepanelen hebben een beperkte levensduur en op een gegeven moment zal de opbrengst van de installatie afnemen. Hoewel de opbrengst lager zal uitvallen, is de investering in veel gevallen al wel terugverdient. De stroom die je opwekt is dus in principe gratis.

Op een gegeven moment kan de opbrengst van de zonnepanelen echter dermate ver teruglopen dat het een invloed zal hebben op je energiefactuur. Doordat de panelen minder elektriciteit opwekken, zal je weer meer af moeten nemen bij je energieleverancier. Op dit moment kan het interessant zijn om de zonnepanelen te vervangen en de oude panelen te recycleren.

Gemiddelde levensduur pv-installatie

De gemiddelde levensduur van moderne zonnepanelen is meer dan 25 jaar. In de eerste tien levensjaren van de pv-installatie zal het rendement het hoogst zijn. De volgende tien levensjaren ligt het rendement tussen de 90% en 80%, maar na 25 jaar zal het rendement relatief snel afnemen.

Wat doen met kapot zonnepaneel?

Indien een zonnepaneel defect is, zal er eerst een installateur langs moeten komen. Het kan namelijk zijn dat er een probleem met de bedrading of de installatie is, waardoor het zonnepaneel niet goed functioneert. Als de installateur het probleem niet kan verhelpen en het zonnepaneel is afgeschreven, is de installateur verplicht om het defecte paneel mee te nemen en vervolgens te recycleren.

logo Otovo
logo Otovo

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen (Volledig gratis + geen verbintenis)

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonnepanelen bij Otovo. (Tijdelijk 3 maanden gratis abonnement)

Hoe zonnepanelen recycleren?

Zonnepanelen kunnen, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, makkelijk gerecycleerd worden. Ongeveer 90 % van alle materialen van een zonnepaneel kunnen gerecycleerd worden, wat significant hoger is dan andere elektronische apparaten.

Sinds 2016 wordt er voor elk verkochte zonnepaneel een milieubijdrage gevraagd, welke garandeert dat elk verouderd paneel gratis wordt teruggenomen en gerecycled. Dit systeem geldt voor alle panelen, ongeacht wanneer het op de markt werd gebracht.

In België zamelt de vereniging PV Cycle Belgium defecte en verouderde kristallijne zonnepanelen in om deze te recycleren. Zonnepanelen die cadmium bevatten worden teruggestuurd naar de producent van het paneel, die ze vervolgens kan recycleren op een speciale manier.

Waar afgedankte zonnepanelen inleveren?

Particulieren of organisaties zonder btw-nummer kunnen afgedankte zonnepanelen inleveren bij een aantal punten in België. Deze inleverpunten nemen de zonnepanelen gratis in ontvangst indien er wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • Inleveren gebeurt binnen de openingsuren.
  • De zonnepanelen vertegenwoordigen een residentiële hoeveelheid (maximaal twintig stuks).
  • De zonnepanelen zijn volledig met alle originele onderdelen, zoals het kader en het verdeelkastje.

Organisaties en bedrijven met een btw-nummer moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden als hierboven weergegeven. Het maximale aantal voor professionelen bedraagt 40 zonnepanelen.

Inzamelpunt voor zonnepanelen vinden? Navigeer naar de pagina met alle inzamelpunten zonnepanelen.

Wat gebeurt er met afgedankte zonnepanelen?

Volgens PV cycle Belgium is het huidige recyclage percentage voor een kristallijn silicium zonnepaneel in België 93,5 %. Dit komt doordat de onderdelen van een zonnepaneel gemakkelijk te recycleren en van elkaar te scheiden zijn.

Het grootste gedeelte van een zonnepaneel bestaat uit glas, ongeveer 80 %. Daarnaast bevat een zonnepaneel ook aluminium, plastic en metaal. Deze producten kunnen gescheiden worden en vervolgens opnieuw worden gebruikt voor de productie van nieuwe zonnepanelen of andere producten.

Doordat het recyclage percentage van zonnepanelen dermate hoog is, zijn zonnepanelen een zeer milieuvriendelijke manier voor het produceren van elektriciteit.

Zonnepanelen hergebruiken

Zoals eerder aangegeven, gaan moderne zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee. Na 20 jaar in dienst te zijn geweest zal de opbrengst van de panelen echter afnemen. Voor sommigen zal de opbrengst te laag zijn, waardoor de zonnepanelen niet meer voldoende stroom leveren om te voorzien in de vraag.

In dit geval is het mogelijk om de oude zonnepanelen te verkopen, zodat een ander huishouden deze kan hergebruiken. Let wel op dat zonnepanelen die in dienst zijn genomen na 2020 waaraan een premie werd toegekend, minstens 15 jaar op hetzelfde perceel moeten blijven.

Zonnepanelen hergebruiken door deze te verkopen kan op verschillende websites. Nadat de zonnepanelen zijn verkocht, zal je de netbeheerder hiervan op de hoogte moeten brengen. Ook als je de panelen direct vervangt door een nieuwe installatie zal je dit door moeten geven.

Meer recycle tips van Mijn Groene Energie

Recycleren is een belangrijke stap om duurzamer om te gaan met producten en de impact van de mens op de aarde te verkleinen, ook wel een circulaire economie genoemd. Bekijk hieronder alle pagina’s van Mijn Groene Energie over het recycleren van producten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 12 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over recycleren