gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Hoe Nespresso capsules recycleren?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Nespresso recycleren

Drink je koffie uit een Nespresso koffiezetapparaat met capsules? De meeste capsules zijn gemaakt van plastic of aluminium en kun je recycleren. In dit artikel leggen we uit hoe je Nespresso capsules kunt recycleren en wat de alternatieven zijn die voor minder afval zorgen.

Waarom Nespresso capsules recycleren?

Belgen drinken over het algemeen zeer veel koffie. Gemiddeld consumeert een Belg 6,8 kg aan koffiebonen per jaar, waarmee België op de 8e plek staat van hoogste koffieconsumptie ter wereld. Veel personen maken gebruik van Nespresso capsules voor het zetten van koffie, vooral door het gemak van de capsules. Deze capsules, die vaak van plastic of aluminium zijn gemaakt, zorgen echter voor veel extra afval.

Beide grondstoffen zijn gemakkelijk te recycleren en te gebruiken voor de productie van nieuwe capsules of andere producten.

Hoe zelf Nespresso capsules recycleren?

Het recycleren van Nespresso capsules is echter best lastig. Dit komt vooral doordat de capsules niet alleen uit plastic of aluminum bestaan, aangezien er (uiteraard) ook koffie in zit. Om de capsules te kunnen recycleren zal de koffiedrab uit de capsule gehaald moeten worden. De bovenkant van de Nespresso capsules zijn gemakkelijk open te snijden met een klein mesje.

Vervolgens kun je de Nespresso capsules recycleren door deze bij het plastic afval weg te gooien. De koffiedrab kun je bij het GFT-afval weggooien of op hergebruiken in de tuin, bijvoorbeeld als mest.

Recyclage programma Nespresso capsules

Zelf de Nespresso capsules recycleren is echter niet een perfecte oplossing, vooral doordat je elke capsule apart moet openmaken om de koffiedrab te verwijderen. Om deze reden biedt Nespresso een recyclagezak aan die je kunt gebruiken om om de oude capsules te recycleren.

De Nespresso recylagezak is gemaakt van volledig gerecycled plastic en is groot genoeg voor ongeveer 200 capsules. De recyclagezak is gratis te bestellen of op te halen bij Nespresso-winkels, delitraiteurs en op de website van Nespresso.

Waar Nespresso capsules inleveren?

Zodra de Nespresso recyclagezak volledig is gevuld, kun je deze op een aantal verschillende manieren bij Nespresso inleveren. Het inleveren van de zak kan:

  • thuis of op werk aan de bezorger bij de volgende levering;
  • bij één van de Nespresso-winkels in België;
  • bij één van de meer dan 2.500 inzamelpunten in België.

De inzamelpunten zijn te vinden bij een groot aantal supermarkten, koffiespeciaalzaken en tuincentra.

Alternatieven voor Nespresso capsules recyclage

Hoewel het uiteraard een stap in de goede richting is om de Nespresso capsules te recycleren, is het beter om afval volledig te vermijden. Het recyclageproces vereist nog steeds energie en nieuwe grondstoffen. Er zijn echter een aantal alternatieven voor de klassieke, plastic of aluminium capsules.

Biologisch afbreekbare koffiecups

Koffie is een natuurlijk product en kan vanzelfsprekend in de GFT-bak. Door het plastic en aluminium te vervangen door een afbreekbaar product, kan de gehele capsule in de GFT-bak worden gegooid, zonder dat hier een ingewikkeld recyclageproces bij komt kijken.

Het vinden van biologisch afbreekbaar materiaal voor koffiecups die de smaak niet beïnvloeden is echter lastig. Er zijn wel een aantal producten beschikbaar, maar deze zijn over het algemeen duurder dan de klassieke Nespresso capsules.

Herbruikbare Nespresso capsules

Sinds enige tijd zijn er ook herbruikbare Nespresso capsules op de markt. Deze capsules zijn in de meeste gevallen gemaakt van roestvrij staal en kunnen worden gevuld met gemalen koffie. Vervolgens kunnen deze capsules in de Nespresso machine worden gebruikt en worden afgewassen om ze opnieuw te gebruiken. Het enige afval wat er achterblijft is de koffiedrab.

Voordat je een herbruikbare Nespresso capsule aanschaft, is het sterk aan te raden of deze capsule ook compatibel is met het apparaat dat je thuis hebt staan. Het kan namelijk voorkomen dat de capsule niet in alle koffiezetapparaten werkt.

Meer recycle tips van Mijn Groene Energie

Recycleren is een belangrijke stap om duurzamer om te gaan met producten en de impact van de mens op de aarde te verkleinen, ook wel een circulaire economie genoemd. Bekijk hieronder alle pagina’s van Mijn Groene Energie over het recycleren van producten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 12 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over recycleren